Alcalde Trias “Companys ens dóna l’exemple de que mai s’ha de trair al país” : Servei de Premsa

Alcalde Trias “Companys ens dóna l’exemple de que mai s’ha de trair al país”

15/10/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest matí en els actes commemoratius amb motiu del 73è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. Trias, acompanyat de membres la Corporació Municipal ha fet una ofrena floral a la tomba del president Companys; després ha participat en l’ofrena al monument als Immolats. Tot seguit l’alcalde s’ha desplaçat al Castell de Montjuïc per acompanyar al president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en l’ofrena floral al Fossat de Santa Eulàlia, on el president Companys va ser assassinat el 15 d’octubre de 1940.

Ofena de flors a la tomba del President Companys

L’alcalde, en declaracions als periodistes, ha afirmat “un any més estem aquí per retre homenatge al president de la Generalitat afusellat de manera vergonyosa”. Trias ha demanat tenir el president Companys “en el nostre record com una persona que va lluitar per les llibertat de Catalunya i que va morir per això”. L’alcalde ha destacat que “Companys ens dóna exemple de que mai s’ha de trair un país. Aquest és el gran exemple de Lluís Companys, una persona que pagar amb la seva vida el ser fidel al seu país”, ha conclòs Trias.

Tot seguit, l’alcalde s’ha traslladat al fossat de Santa Eulàlia al Castell de Montjuïc on, juntament amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la president del Parlament, Núria de Gispert, ha dipositat una corona commemorativa a peu del monòlit commemoratiu de l’afusellament del president Companys.

A continuació, l’alcalde ha assistit, al pati d’armes del Castell de Montjuïc, a la inauguració de l’exposició “Els papers del CADCI. Memòria recuperada”, acompanyat per Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, de Daniel Laspra, Secretari General del CADCI, i de Neus Morán, comissària de l’exposició, que es podrà veure al Castell de Montjuïc fins al 6 de gener. La mostra recull documents de l’entitat, una selecció de la correspondència amb les empreses col·lectivitzades i “papers de guerra”. El Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI) va ser fundat el 1903 amb l’objectiu d’agrupar i acollir els dependents assalariats, aquells que, en lloc de treballar darrere un torn, una premsa o un teler, ho feien darrere un taulell -d’aquí el malnom dels “saltataulells”-.

Durant la guerra civil (1936-1939), el CADCI, que ja tenia més de 60.000 socis i sòcies, es va mantenir lleial a la República i al Govern de la Generalitat. Dies després de l’entrada de les tropes de l’exèrcit rebel a Barcelona, la seu de l’entitat va patir un dels decomisos més importants de l’espoli documental de Catalunya. La documentació seleccionada es va incorporar al fons de l’actual Centro Documental de la Memoria Histórica, a Salamanca, i va servir, fonamentalment, per a l’acció repressiva de la dictadura franquista contra persones i empreses que hi figuraven esmentades. Actualment, el CADCI segueix actiu a la seva seu de la Rambla de Santa Mònica, propietat de l’Estat espanyol des de la seva requisa l’any 1939.





Paraules clau

Alcalde Trias/