L’Ajuntament precinta 7 pisos que funcionaven com a meublés il·legals : Servei de Premsa

L’Ajuntament precinta 7 pisos que funcionaven com a meublés il·legals

17/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha precintat aquest matí 7 pisos dels carrers de Robador, Sant Ramon i passatge Bernardí que funcionaven com a meublés il·legals, ja que no tenien cap llicència per desenvolupar aquesta activitat. El precinte l’han dut a terme els serveis tècnics del Districte de Ciutat Vella amb col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona.

És la primera vegada que es precinten de forma simultània diversos pisos d’una mateixa zona que funcionen com a meublé. Aquest nou procediment respon a una iniciativa portada a terme pel Districte de Ciutat Vella per tal d’evitar que l’activitat es traslladi d’un pis a un altre en precintar-los, fet que s’ha demostrat en anteriors ocasions que passa.
Es va exposar als jutges la dificultat que suposava acabar amb l’activitat de prostitució en els meublés il·legals d’aquesta àrea i es va plantejar la necessitat d’una instrucció dels expedients en marxa de forma coordinada, per tal de poder aconseguir una ordre simultània de tancament.

A més a més, aquest procediment s’ha reforçat i ha esdevingut més contundent amb la possibilitat que si alguns dels pisos precintats torna a l’activitat que ha originat el precinte, un cop aquest sigui aixecat, l’Ajuntament pot tancar cautelarment el pis –és a dir, de forma immediata i sense haver de tramitar un altre cop tot l’expedient- per evitar que continuï amb l’activitat.

L’activitat de meublé està prohibida al Districte de Ciutat Vella. L’exercici de la prostitució en pisos de la zona de Sant Ramon i Robador té un nivell de concentració molt gran, fet que genera problemàtiques que afecten la convivència i la cohesió social, genera molèsties als veïns i sensació d’inseguretat. Aquesta activitat, de fet, produeix una afectació directa en la vida al barri, i en aquest entorn, ja que la captació de clients es realitza a la via pública. A més a més, l’activitat es realitza en pisos sense llicència i per tant, sense les condicions adients, fet que suposa un element més de degradació d’aquesta zona.

Per altra banda, ha quedat demostrat que l’agilitat amb la qual l’activitat es desplaça d’un lloc a un altre ha estat sempre superior a la de l’administració en la instrucció dels expedients que obliguen al cessament de l’activitat, ja que les persones que gestionen aquests meublés són coneixedores dels tràmits administratius i de les actuacions del Districte, i dificulten extremadament la tramitació dels expedients instal·lant càmeres a l’entrada dels edificis per evitar l’accés dels funcionaris municipals, no recollint les notificacions o situant persones als carrers amb funcions de vigilància. Així doncs, en els últims 10 anys, l’Ajuntament ha tramitat un total de 115 expedients que giren al voltant d’un total de 46 pisos diferents, situats en 19 immobles de la zona. Per aquest motiu, a l’acció coordinada dels cossos policials (Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra) s’ha afegit la sol·licitud d’una intervenció també coordinada per part del Poder Judicial.

En el marc d’una intervenció global

Aquesta actuació respon a tot un programa d’intervencions que s’està portant a terme a la zona de Sant Ramon i Robador, i que va arrencar amb el Pla d’Acció de Salvador Seguí. Aquest pla d’accions s’ha concretat en projectes de dinamització comercial, cultural, social i veïnal, així com en intervencions de millora urbana de l’entorn, i en accions de caràcter urbanístic com ara la declaració de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació de Sant Ramon i Robador (projecte a través del qual l’Ajuntament ha adquirit els edificis de Sant Ramon 1 i Sant Ramon, 6) , o el Pla Dintres.

L’objectiu que persegueix el Districte de Ciutat Vella amb totes aquestes intervencions és millorar la qualitat de vida d’aquesta zona, i equiparar les condicions de vida i de veïnatge a les que hi pot haver en qualsevol carrer de Barcelona.

Atenció a les dones

La promoció de la rehabilitació dels immobles i de les àrees a on a banda de degradació immobiliària es produeix una situació de risc per la cohesió social es desenvolupa amb una estratègia global en la qual també hi intervenen projectes d’atenció a les persones que, en el cas de la problemàtica de l’àrea de Sant Ramon i Robador, tenen com a objectiu trobar els mecanismes per trencar les dinàmiques que mantenen les persones que exerceixen la prostitució.

En aquest sentit, l’Agència ABITS va rebre un fort impuls l’any 2012 i treballa de manera coordinada amb la resta d’àrees del consistori i d’institucions. La protecció i l’atenció d’aquest col·lectiu vulnerable és una de les línies d’actuació del Govern Municipal i per aquest motiu el 2012 es va incrementar un 67% el pressupost destinat a atendre a aquestes persones i oferir-los recursos socials. L’augment del pressupost s’ha mantingut aquest 2013 amb un increment del 8%, el que significa un acumulat del 69% respecte el 2011.

Sobre la base que el programa de l’Agència ABITS ha de ser un espai que vagi més enllà de l’assistència social, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar durant el 2012 diversos programes de formació i d’inserció laboral i d’assistència jurídica dirigida a les persones que volen deixar d’exercir la prostitució, i d’assistència jurídica a les dones víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual.

Paral·lelament, durant aquest any i fruit de la voluntat del govern de no tractar el fenomen només des del punt de vista policial, l’actuació de la Guàrdia Urbana ha anat acompanyada de manera constant de la tasca d’atenció social i assessorament que ofereixen les professionals de l’Agència ABITS.

ABITS realitza sortides diàries als espais públics de la ciutat on existeix el fenomen de la prostitució, oferint atenció social i informació sobre els diferents programes de formació i inserció laboral, així com la possibilitat de disposar de representació jurídica segons els casos. En aquest aspecte, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar durant el 2012 diversos programes adreçats a aquestes persones. Gràcies a aquesta tasca, 99 dones van trobar feina durant l’any 2012 i es van signar 126 contractes. Aquestes xifres suposen un augment del 50% respecte l’any 2011.

El Servei d’Atenció Sòcioeducativa de l’Agència ABITS ha obert, des del 2006 fins al mes d’agost de 2013, un total de 1.176 expedients (dones diferents ateses), dels quals encara resten actius 369. Aquest servei arriba ja a totes les zones de la ciutat on s’exerceix la prostitució a la via pública, Ciutat Vella, Sant Martí, Les Corts i Zona Franca.





Paraules clau

seguretat/