Trias: “Vivim un canvi de paradigma en l’ordre internacional que les ciutats han de veure com una oportunitat” : Servei de Premsa

Trias: “Vivim un canvi de paradigma en l’ordre internacional que les ciutats han de veure com una oportunitat”

22/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament del Premi Internacional Alfonso Comín que en la seva 30a edició ha premiat el periodista Ignacio Ramonet, avui director de ‘Le Monde Diplomatique’ en espanyol i president d’ATTAC. A l’acte hi han assistit, entre d’altres, la presidenta del Patronat de la Fundació Alfonso Comín, Maria Lluïsa Oliveres, l’ex-conseller d’Economia, Antoni Castells, i el secretari general de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego. Antoni Comín, professor de ciències socials d’ESADE ha pronunciat la glossa al guardonat.

La Fundació Alfonso Comín va ser creada l’any 1983. Els seus principals objectius han estat publicar l’Obra Completa d’Alfonso Comín i treballar en la línia del compromís social, polític i religiós que va animar la seva vida. El guardó lliurat aquesta tarda premia la trajectòria de persones o col•lectius compromesos amb la tasca de construir un món més lliure i més just. L’alcalde ha felicitat Ignacio Ramonet pel premi, que honora la seva trajectòria docent i periodística, i al Patronat de la Fundació Alfonso Comín per estar amatents als moviments, les organitzacions i les persones que, des de qualsevol punt del planeta, treballen per construir un món més just.

L’alcalde ha destacat de Ramonet el seu “compromís amb la llibertat i la democràcia”. “Les seves anàlisi geopolítiques són precises i rigoroses, durant dècades els seus llibres i articles a Le Monde Diplomatique han estat, i segueixen sent, de lectura obligada a les facultats de Periodisme i Ciències Polítiques. La seva visió sobre l’ordre mundial actual és lúcida i crítica, podem estar o no estar d’acord però sobretot és una visió honesta i documentada”, ha dit l’alcalde Trias.

L’alcalde ha afirmat que en aquests moments de crisi la principal prioritat a la ciutat ha de ser l’atenció a les persones, incrementant els pressupostos destinats a polítiques socials, treballant amb el Tercer Sector, prenent mesures per reactivar l’economia. Barcelona, ha dit, “és una ciutat de gran projecció internacional, compromesa i solidària amb la resta del món, amb vocació mediterrània però també amb una visió global”.

Xavier Trias ha recordat els milions de persones que ho estan passant molt malament arreu del món, “ho veiem en notícies tan dramàtiques com les tragèdies de Lampedusa, per això, col•laborem amb ciutats, institucions i associacions civils de diferents països per ajudar-los en el seu desenvolupament econòmic i social”. Com ha dit Trias “sense oportunitats de futur no pot existir el progrés econòmic i social, ni la democràcia es pot consolidar i avançar”.

L’alcalde ha destacat el paper clau de les ciutats en tot aquest procés, “ara cal, més que mai, no defallir i alçar la nostra veu en tots els fòrums internacionals. Barcelona hi és present”. Com ha assenyalat l’alcalde, “l’ordre internacional viu un canvi de paradigma que les ciutats han de veure com una oportunitat”. A parer de Trias les ciutats han de ser “subjectes actius. Des del món local hem de presentar propostes que incideixin directament en l’acció global”.

Finalment Trias, ha afirmat que “persones com Ignacio Ramonet ens inspiren a seguir treballant en aquesta direcció per construir un món millor”.

Per la seva banda, Ignacio Ramonet, en un discurs que ha repassat les accions dels moviments socials d’arreu del món crítics amb l’actual situació de crisi globalitzada, ha augurat que quan els ciutadans de tots els països se n’adonin que els ajustos que s’estan decretant no són temporals sinó que són estructurals “s’aixecaran per a reclamar que es restableixi una veritable democràcia del poble”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Premi Internacional Alfonso Comín/