Xavier Trias: “Hem obert una escola en uns moments complexos, i n’estem orgullosos” : Servei de Premsa

Xavier Trias: “Hem obert una escola en uns moments complexos, i n’estem orgullosos”

25/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha inaugurat aquest matí el nou edifici de l’Escola Mediterrània, que el centre ha estrenat aquest curs. L’alcalde s’ha mostrat orgullós d’haver assumit el repte de construir l’escola en un moment en el qual la Generalitat no ho podia fer, i ha destacat que “l’important és que hem obert l’escola en uns moments complexos”. Trias ha recordat que l’Ajuntament col•labora d’una manera molt estreta amb la Generalitat en el terreny de l’educació a través del Consorci d’Educació, i ha insistit que “el Consorci ens permet i alhora ens obliga a col•laborar, sobretot quan passem moments difícils”.

Inaugurem l'Escola Mediterrània

A la inauguració ha assistit també la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, que ha destacat que aquesta aposta que va fer l’Ajuntament d’assumir el finançament de la construcció de l’edifici va ser “valenta”.

El districte de Ciutat Vella, el barri de la Barceloneta i en especial, la comunitat educativa de l’escola Mediterrània, amb 167 alumes matriculats (64 d’educació infantil, i 103 d’educació primària), estan de celebració tot el dia d’avui. El projecte de construcció d’un nou edifici per l’escola Mediterrània, va ser una de les primeres decisions que va assumir el nou govern de Ciutat Vella l’any 2011, que va culminar amb l’acabament de l’obra al mes de juliol, i el trasllat de l’escola que es va fer immediatament l’estiu passat, de manera que el curs ha començat ja en el nou espai.

L’escola Mediterrània, situada en una privilegiada cantonada entre el passeig Marítim de la Barceloneta, la plaça d’Hilari Salvador i el carrer Sant Carles, es va haver d’enderrocar l’any 2007 per problemes estructurals, provocats per la proximitat de l’edifici al mar.

Al mes de desembre de 2011 l’Ajuntament de Barcelona va signar un conveni amb la Generalitat de Catalunya a través del qual el consistori va avançar el pagament de la construcció d’aquest centre escolar i va assumir la direcció i l’execució de l’obra.

En el mateix solar, de 2.500 m2 , en el qual hi havia la vella i malmesa escola, s’ha construït el nou edifici, amb instal•lacions modernes, i aquest cop completament protegit de l’acció del salnitre mitjançant l’ús de materials especials (ferro galvanitzat) i evitant les soldadures. La primera pedra es va col•locar al febrer de 2012.

La nova escola Mediterrània juga amb els dos desnivells que li ofereix l’urbanisme de la zona, el del passeig Marítim, que és elevat respecte al barri, i el del carrer Sant Carles. Aquests dos nivells li permeten disposar de dues entrades diferenciades, una des del barri i pel carrer Sant Carles per als alumnes d’infantil, i l’altra pel passeig Marítim per als alumnes d’educació primària. Aquests dos nivells li permeten també jugar amb dues plantes baixes i amb una distribució de les aules i de les zones de pati i d’activitat física que aprofiten molt tant el paisatge marítim com la llum, i el paisatge del barri.

Així doncs, l’edifici es situa donant façana al Passeig Marítim de la Barceloneta i al carrer de Sant Carles. Aquests dos carrers tenen un desnivell d’ aproximadament 2,80 m entre ells i això permet realitzar una part de la planta inferior en semisoterrani. D’aquesta manera el nivell de la planta semisoterrani es converteix en planta baixa quan limita amb el carrer Sant Carles.

L’edifici presenta un volum seguint l’alineació del Passeig Marítim amb planta semisoterrani, planta baixa i dos plantes pis i un altre volum seguint l’alineació del carrer de Sant Carles amb una única planta (planta baixa respecte el carrer Sant Carles i planta semisoterrani respecte el Passeig).

El volum situat al Passeig Marítim està destinat a la zona d’administració i escola primària mentre que el volum que té façana al carrer Sant Carles es destina a la zona d’escola infantil i cuina i menjador pel conjunt de l’escola.

Cadascuna de les zones escolars (infantil i primària) té el seu accés independent respecte el carrer i a la cantonada formada per aquests dos s’hi ubica l’accés a la zona exterior de pista poliesportiva i l’espai interior de la parcel•la destinat a espai lliure. També hi ha un accés exclusiu per la cuina, local de residus i instal•lacions de l’edifici, situat al carrer de Sant Carles.

La disposició dels volums edificatoris dóna com a resultat la creació d’un espai lliure interior destinat a zona de pati. Aquest pati es divideix en la zona d’ús de l’escola infantil, la zona d’hort i la zona de primària. Queda doncs tancat respecte els carrers però s’obre a la Plaça d’Hilari Salvadó.

També s’ubica una pista poliesportiva a la coberta del volum que té façana al carrer de Sant Carles.

La disposició d’aquests espais en relació a l’edifici i la comunicació entre ells compleix amb els paràmetres d’accessibilitat, d’intervenció dels bombers i de sostenibilitat segons la normativa vigent.

Gran arrelament al barri

L’Escola Mediterrània es un centre fortament arrelat al barri de la Barceloneta. L’escola participa en diversos projectes, alguns amb entitats del barri, i amb una estreta col•laboració amb la Biblioteca de la Barceloneta.

Participa en el projecte MUS-E, projecte internacional impulsat per la Fundació Yehudi Menuhin. La finalitat del projecte és el foment de les capacitats artístiques, especialment de la música en l’àmbit escolar i com a eina d’integració social per alumnat de diversos orígens culturals.

El curs passat es va incorporar al Programa d’Impuls de la lectura i desenvolupa altres projectes de millora de les competències lectores.

Per la composició de les famílies del centre, la participació a l’AMPA no és molt nombrosa, però hi ha un fort arrelament al barri, que s’ha mostrat durant tots aquests anys en el suport a la construcció de la nova escola.

L’ESCOLA MEDITERRÀNIA EN DADES

– Inversió: 4,6 milions d’euros
– Superfície de l’escola: 3.128 m2
– Característiques del centre: 1 línia escolar d’educació infantil i primària
– Matrícula: 167 alumnes, 64 d’educació infantil i 103 d’educació primària





Paraules clau

Alcalde Trias/ barceloneta/ educació/