Trias: El Barcelona Clúster Nàutic neix amb la voluntat d’enfortir l’activitat econòmica, impulsar els esports nàutics i oferir una formació de qualitat orientada a les necessitats del sector” : Servei de Premsa

Trias: El Barcelona Clúster Nàutic neix amb la voluntat d’enfortir l’activitat econòmica, impulsar els esports nàutics i oferir una formació de qualitat orientada a les necessitats del sector”

28/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avui juntament amb el President del Port de Barcelona, Sixte Cambra, la constitució del Barcelona Clúster Nàutic, una associació formada per 35 empreses i entitats públiques que pretén posicionar la ciutat i la seva àrea metropolitana com a referent del sector nàutic a la Mediterrània i al món.

Presentació Barcelona Clúster Nàutic

Trias ha destacat que “aquest Clúster neix amb la voluntat d’enfortir l’activitat econòmica, d’ajudar al sector de la pesca professional, de continuar impulsant els esports nàutics i també, de manera molt especial, oferir una formació de qualitat orientada a les necessitats del sector”.

Segons Trias “es tracta d’un projecte de futur vinculat a la nàutica, únic i ambiciós, que estem fent entre tots. Perquè la nàutica és un sector estratègic amb un gran potencial de desenvolupament”. Trias ha recordat que “el sector nàutic és un sector que va més enllà dels usos recreatius, i pot generar nova activitat econòmica” i ho ha emmarcat en el potencial i projecció internacional que té el Port de Barcelona.

“A Barcelona, i el conjunt de l’Àrea Metropolitana, tenim tots els actius necessaris per esdevenir un referent del sector nàutic a nivell internacional”, ha dit Trias. L’alcalde ha citat els “exemples de clústers nàutics a Europa com el de Goteborg, a Suècia, per exemple, o el situat a Ancona, a Itàlia, que són una prova de que un clúster nàutic és un motor per al conjunt de l’economia”.

Trias ha recordat el potencial del teixit industrial existent. Segons les dades, hi ha 1.175 empreses relacionades amb la nàutica a Catalunya, la gran majoria a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com per exemple, Marina Barcelona 92, líders mundials en la reparació, manteniment i transformació de grans iots.

L’alcalde també ha destacat la importància de la col•laboració públic-privada. “És molt important sumar esforços i que anéssim tots junts, l’Ajuntament, el Port, les empreses nàutiques i totes les institucions vinculades a la mar”.

Més enllà de la indústria, l’alcalde ha remarcat que a Barcelona també hi ha institucions i un gran teixit associatiu que estan treballant per promocionar els esports nàutics i fomentar el turisme relacionat amb la nàutica.

“La nàutica d’esbarjo mou uns 84 milions d’euros anuals a Catalunya i genera prop de 9.000 llocs de treball indirectes al nostre país. Aquest sector també ens ajuda a potenciar la nostra marca a nivell internacional”, ha dit Trias.

Per últim, Trias ha remarcat que “un altre objectiu fonamental d’aquest clúster és oferir una formació professional de qualitat” així com “fomentar la recerca i la innovació vinculada al món de la nàutica i la sostenibilitat mediambiental”.

Trias ha recordat que a Barcelona hi ha institucions que estan fent una tasca formativa molt important com el Consorci del Far, la Facultat de Nàutica i altres departaments de la UPC, així com la pròpia formació que ofereixen les confraries de pescadors.

“Cada cop hi ha una demanda més elevada de professionals tècnics altament qualificats, i hem de saber donar resposta a aquesta demanda. Aquí tenim una oportunitat molt bona per generar nous llocs de treball”, ha conclòs l’alcalde.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Barcelona Clúster Nàutic/