Barcelona, un entorn de confiança pels inversors estrangers i emprenedors : Servei de Premsa

Barcelona, un entorn de confiança pels inversors estrangers i emprenedors

06/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els principals indicadors econòmics i rànquings internacionals ratifiquen el paper de Barcelona com a motor econòmic del país i situen la capital catalana com un entorn business friendly, tant pels emprenedors com pels inversors estrangers que aposten per Barcelona i Catalunya com a destinació atractiva pels negocis i la implantació d’activitat econòmica.

La tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, destaca que “l’alta capacitat inversora de la ciutat, el compromís municipal de pagament a 30 dies als proveïdors i la bona salut financera, avalada per les agències de qualificació Fitch i Standard & Poor’s, són elements decisius per generar confiança en els mercats internacionals i afavorir l’activitat econòmica i empresarial, tot i el difícil context global”.

Catalunya i Barcelona, atractives pels inversors internacionals

Durant el primer semestre de 2013, Catalunya ha rebut un volum d’inversió estrangera productiva de 1.665,5 milions d’euros, dada que suposa un augment interanual del 42,2% i el valor més alt en un primer semestre – en termes nominals – de la sèrie estadística disponible.

Aquest atractiu pels inversors estrangers ha estat també ratificat pel Financial Times, que situa Catalunya com la segona regió europea en volum d’inversió estrangera, la quarta en nombre de projectes d’inversió – amb 37 – del rànquing continental i la tercera europea pel que fa a la creació de llocs de treball, amb la generació de 4.095 llocs de treball per part de la inversió estrangera. Cal destacar que l’àrea de Barcelona és el pol principal de recepció de projectes, ja que l’any 2012 va concentrar el 88,2 % dels projectes d’inversió estrangera a Catalunya.

L’àrea de Barcelona manté una trajectòria sòlida en quant al posicionament com a entorn atractiu per a la inversió internacional, com ho mostra l’Informe European Investment Monitor/Atractiveness Survey d’Ernst and Young que durant el 2012 la situa en tercera posició a Europa en captació de projectes. Així mateix, el Global Investment Monitor de KPMG, posiciona l’àrea de Barcelona entre les deu primeres del món en recepció de projectes d’inversió estrangera entre 2008 i 2012.

La ciutat, a més, continua escalant posicions en els rànquings internacionals: és la tercera ciutat europea preferida pels inversors hotelers, després de Londres i París, segons dades recents de la consultora Irea; és la primera del món en nombre de delegats i la tercera en congressos internacionals en el període 2008-2012 segons l’International Congress & Convention Association (ICCA) i ocupa el quart lloc en termes d’atracció laboral/habitabilitat/qualitat de vida, segons l’Informe del Mori Global Power Index i el Toronto Board of Trade, corresponents al 2013. La capital catalana també referma el seu lideratge en l’àmbit del turisme, assolint la cinquena destinació del món segons Trip Advisor i la quarta, segons Travelers Gogobot.

Creix un 6,1% la constitució de societats mercantils a Barcelona

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el nombre de societats constituïdes de gener a agost a la ciutat de Barcelona ha estat de 5.025 i de 9.975 a la província, la qual cosa representa uns increments de +6,1% i de +11,3% respectivament, respecte al mateix període de 2012. El total de societats creades al conjunt de l’Estat Espanyol de gener a agost han estat de 64.969, el 15% de les quals ho fan fet a la província de Barcelona.

Així mateix, el total del capital subscrit de les societats constituïdes a la ciutat entre gener i agost del 2013 ha estat de 597.723.526 euros, una xifra que duplica amb escreix ( +132%) les dades dels vuit primers mesos del 2012 i que no havien estat superades des del 2007.

Les dades mensuals també mostren una evolució interanual força positiva. Així, durant el mes d’agost del 2013 s’han creat al municipi de Barcelona un total de 468 societats mercantils, un 17,9% més que en el mateix mes de l’any anterior. Pel que fa a la província de Barcelona la variació interanual ha estat del 18,8%, a Catalunya d’ un 13,8% i a l’Estat Espanyol del 3,8%.

Barcelona Growth treballa per la captació d’inversions i la internacionalització de la ciutat

Des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa per impulsar el creixement econòmic i empresarial de la ciutat a través de Barcelona Growth, una iniciativa que compta amb la col•laboració dels agents del sector privat per posicionar la capital catalana com a ciutat de negocis, fomentant la captació de talent i l’atracció de noves inversions.

En aquest context s’emmarquen les accions de promoció a l’exterior que es duen a terme a través de Barcelona Activa. Aquest mateix novembre destaca la presència a la World Travel Market de Londres, una de les fires turístiques més importants del món en què Barcelona posa de manifest la qualitat del seu producte turístic davant empreses i operadors d’arreu del món. Entre les realitzades el passat mes d’octubre, cal esmentar la participació a les fires immobiliàries Mipim (Cannes) i ExpoReal (Munic), on es va presentar l’Àrea Metropolitana com a hub logístic i d’innovació del Sud d’Europa. En el mateix mes d’octubre, també destaca la presència municipal, a través del CDRA (Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries) a la fira World Forum Routes (Las Vegas), amb l’objectiu de captar noves rutes aèries i consolidar l’Aeroport de Barcelona com a hub d’enllaços aeris internacionals de la regió euro mediterrània.

Actualment i fins a finals del mes de novembre, una delegació institucional es troba al continent asiàtic amb tres objectius prioritaris: presentar el projecte Barcelona-Catalonia en el marc de la fira immobiliària internacional Mipim Asia (Hong Kong), promocionar la capital catalana com a plataforma d’entrada a Europa en el World Forum of Direct Investment (Xangai) i, finalment, donar a conèixer en una de les trobades TIC més importants del món, la Xina-Hi Tech Fair (Hong Kong i Shenzen), el potencial de Barcelona en sectors estratègics com el vehicle elèctric, les smart cities i la Mobile World Capital.





Paraules clau

emprenedoria/ estrangera/ inversió/ mobile world capital/