El servei municipal de l’Assistent Personal centra unes jornades sobre la promoció de la vida independent de les persones amb discapacitat : Servei de Premsa

El servei municipal de l’Assistent Personal centra unes jornades sobre la promoció de la vida independent de les persones amb discapacitat

13/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El servei municipal de l’Assistent Personal centrarà, durant dos dies, les jornades que ha organitzat l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD), i que entre els propers dies 14 i 15, congregarà experts, usuaris i professionals de centres especialitzats, per debatre sobre l’impacte econòmic i social d’aquest programa.

Les jornades abordaran la necessitat de promocionar la vida independent de les persones amb discapacitat, un dels objectius principals sobre els quals treballa l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i que inspira el programa de l’Assistent Personal. Aquest servei permet a la persona usuària –la majoria amb un alt grau de discapacitat física—disposar d’un servei de suport personal durant unes hores al dia per poder dur a terme el seu projecte vital de vida amb autonomia.

L’Assistent Personal representa una alternativa a les situacions de dependència –cuidadors familiars, residències– que permet els usuaris decidir quan, com i on farà ús de l’assistent personal.

Després d’uns anys de funcionament com a projecte pilot, es va considerar convenient reflexionar sobre l’esforç que suposa dur a terme aquesta política i avaluar-ne l’impacte social. Amb aquest objectiu, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va encarregar l’estudi “Avaluació de l’impacte social del Servei Municipal d’Assistent Personal de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat”, un treball que reflecteix el valor positiu que suposa l’atenció personal, el valor econòmic que aporta a la ciutat i el compromís municipal per continuar promovent l’autonomia de les persones amb discapacitat de Barcelona.

Aquest estudi es presentarà demà al Parc Tecnològic Barcelona Nord (C/ Marie Curie, 8) en el context de les jornades, que porten el títol de “Serveis i eines per a una vida independent”, i que inaugurarà aquest dijous, a les 17 hores, la regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni.

Durant les Jornades també es realitzaran diverses taules rodones sobre el funcionament d’aquest servei i sobre altres experiències facilitadores de la vida independent a Catalunya i resta d’Europa, i s’exhibiran diversos productes de suport per a la vida independent de les persones amb discapacitat facilitats pel Centre d’Educació Especial Pont del Dragó, el Centre de Vida Independent de Barcelona, el Centre Especial de Treball Esclatec i l’empresa BJ Adaptaciones.

 

Què fa un Assistent Personal?

La figura d’Assistent Personal possibilita les persones amb discapacitat que necessiten una tercera persona per a desenvolupar-se, la realització d’activitats que podrien fer en absència de les limitacions funcionals que pateixen, dotant-les del màxim d’autonomia i independència possibles.

L’element clau del servei és el paper decisor de la persona amb discapacitat en la utilització i funcionament del servei, ja que és aquesta qui decideix quan, com i en quines activitats de la seva vida farà ús de l’Assistent Personal. L’usuari també té el poder de triar sobre la persona que desenvoluparà el paper d’Assistent Personal.

Segons una enquesta de satisfacció entre els usuaris d’aquest servei, l’assistència personal els atorga autonomia, responsabilitat,  seguretat, autoestima, intimitat i dignitat personal. També té efectes sobre la vida de les persones més properes als participants, ja que els allibera de tasques i de temps.

Quines tasques fa un assistent personal?

Assistencials:
Higiene i la cura personal, suport en l’alimentació, cura de la salut, mobilitzacions, utilització d’aparells tècnics i de mobilització (grues, cadires de rodes, cadires de bany, etc…) si la persona les requereix i en disposa.

D’ajuda domèstica
Ordre i manteniment de la neteja quotidiana de l’habitatge en condicions acceptables d’higiene i salubritat. Rentat, planxat i repàs de la roba; escombrat i fregat del terra; neteja del lavabo; etc.

Acompanyaments
Fora de la llar per tot tipus d’activitats quotidianes com ara a comprar, a la feina, a estudiar, viatges etc.

Altres
Més enllà de les accions esmentades, l’assistent personal podrà realitzar, previ acord amb l’usuari/a, d’altres tasques.

Qui fa ús del servei?

En aquests moments, són usuàries del servei 29 persones amb una discapacitat física d’entre el 63% i el 100%, de les quals, 17 són homes i 12 són dones. Avui, 18 usuaris del servei viuen en l’entorn familiar i la resta de manera independent.  La mitjana d’hores de servei per usuari i mes és de 167.

El servei ha comportat la contractació de 107 persones cada any: 79 són dones i 28 homes.





Paraules clau

discapacitats/