Acte de descoberta de la placa que la comissió de la Memòria Històrica de Barcelona dedica als aviadors republicans : Servei de Premsa

Acte de descoberta de la placa que la comissió de la Memòria Històrica de Barcelona dedica als aviadors republicans

14/11/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Divendres 15 de novembre, a les 11.00 hores, a la façana de mar del Museu d’Història de Catalunya (Plaça de Pau Vila, 3), se celebrarà  l’acte de descoberta de la placa que la Comissió de la Memòria Històrica de Barcelona dedica als aviadors republicans.

A l’acte hi assistiran el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs; la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté; el vicepresident de l’Associació d’Aviadors de la República, Antonio Valldeperes Prades; el president d’ADAR, Antonio Vilella Vallès, i  Daniel Giralt-Miracle, membre de la Comissió de la Memòria Històrica, entre altres autoritats i convidats.

La placa en memòria dels aviadors republicans, va ser aprovada per la Comissió de la Memòria Històrica de Barcelona en la sessió celebrada el 23 de gener de 2013. El lloc on es col•loca la placa, va ser proposat per l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR), atès que molts aviadors van morir a les aigües del Port de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939).

 

Missió i breu història de l’Associació d’Aviadors de la República

La missió de l’entitat és reconèixer el paper de l’Aviació Republicana durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), defensar la seva memòria i difondre-la.

L’ADAR és una agrupació de caràcter apolític sense ànim de lucre que es fundà l’any 1979, coincidint amb l’adveniment de la democràcia.  Així, als anys setanta ADAR va aconseguir la seva legalització, als vuitanta, el reconeixement dels drets professionals de tots els que van formar part de l’ARMA d’Aviació de la República, també ha creat espais de reunió per excombatents  i ha dignificat la memòria dels aviadors morts i desapareguts en combat.

La seu de l’Agrupació Central i Catalana Nord-Balear es troba al nº 8 del carrer Guifré de Ciutat Vella a Barcelona i recull un important arxiu fotogràfic i documental sobre l’Aviació Republicana.





Paraules clau

història/ memòria/