Barcelona participa a la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus : Servei de Premsa

Barcelona participa a la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

15/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Des del 16 de novembre i fins al 24 se celebra una nova edició de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus, amb l’objectiu de fer arribar el missatge de la “reducció de residus”, sinònim de “prevenció de la producció de residus”, al conjunt de la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona se suma a aquesta iniciativa, impulsada a Catalunya per l’Agència de Residus de Catalunya en el marc del programa LIFE+ de la Comissió Europea, amb l’organització de la tercera edició del mercat d’intercanvi de roba usada “Renova la teva roba”, i altres activitats on es donarà a conèixer el Pla de Prevenció de residus de l’Ajuntament, com tallers de reutilització de roba o materials en desús; una xerrada sobre moda i ètica; i curtmetratges temàtics, i l’acció “L’evidència dels residus”.

 

“Renova la teva roba”

El mercat d’intercanvi de roba usada “Renova la Teva Roba” ofereix en la seva tercera edició 24 espais on bescanviar roba usada per punts i posar en valor aquest material per donar-li un segon ús. S’organitza en col•laboració de Roba Amiga, l’Associació Salud i Família, Consumo Colaborativo i 15 organitzacions més.

La iniciativa té lloc en 24 equipaments de la ciutat: Aula Ambiental de les Corts (Centre Cívic Can Déu), Casal de Joves de Les Corts, Aula Ambiental de la Sagrada Família, Banc del Temps Bon Pastor, Banc del Temps de Trinitat Vella, Espai Jove Garcilaso, Casa Cívic Casa Sagnier, CREC Centre de Recursos per Emprenedors i Ciutadans, Centre Cívic Carmel, Centre Cívic Casa Groga /Ludoteca Casa Groga, Centre Cívic El Coll – La Bruguera, Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart, Centre Cívic Sant Martí, Centre Ocupacional Sínia, Espai Lúdic Ambiental per Famílies del Parc de la Ciutadella, Centre Cívic Urgell, La Fàbrica del Sol, Lluïsos de Gràcia / Banc del Temps de Gràcia, Casal de Joves Palau Alòs, Banc del Temps Sagrada Família – Espai 210, Centre Cívic Cotxeres Borrell, Reparat millor que nou (Espai Metropolità de Prevenció de Residus), Espai Jove Fontana, Casal d’Entitats Mas Guinardó / Associació mamaG, Espai Jove Boca Nord.

Per participar-hi cal, prèviament, bescanviar les peces de roba per punts “renoves”, segons la valoració de cada peça. Més informació al web www.bcn.cat/mediambient

 

“L’evidència dels residus”

Dissabte 23 de novembre, de 10 a 13 h, al passeig Lluís Companys (Arc de Triomf), un centenar de joves d’esplais i agrupaments de Barcelona, d’edats compreses entre 10 i 14 anys, participaran en “L’Evidència dels residus”, una caracterització pública dels residus generats a Barcelona. Té per objectiu posar en evidència la quantitat de residus que llencem als contenidors i demostrar que la majoria es podrien evitar i reciclar.

Els nois i noies, sota l’estricta supervisió d’uns tècnics especialitzats i equipats amb vestuari de treball i seguretat específics, triaran i classificaran el contingut de dos contenidors de fracció resta de la ciutat de Barcelona. L’acció es desenvoluparà dins una àrea distribuïda en cinc zones de treball seguint el circuit habitual d’una caracterització de residus: àrea de descàrrega, de caracterització, de pesatge, d’exhibició i de marcadors.

Els joves classificaran els residus en termes de prevenció i reciclatge. Per un costat es triaran aquells objectes que es poden reutilitzar o evitar fàcilment, com ara llibres, envasos d’aigua mineral, bosses de plàstic, restes de menjar, joguines, roba i calçat, aparells elèctrics i electrònics. I per l’altre, aquells residus que són reciclables, com el cartró, els envasos de vidre, els envasos lleugers o la fracció orgànica. Tots els residus es pesaran i el recompte de pes s’actualitzarà en un marcador. Al final de l’acte s’exhibiran tots els residus recuperats de la fracció resta i el marcador mostrarà la quantitat de materials reciclables i de residus que podem evitar. Per concloure l’acte es farà un flaixmob amb la cançó “Amagada primavera” de Txarango (disponible al web www.bcn.cat/habitaturba).

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus durant una setmana. Les accions implementades durant la EWWR es regeixen per les “3 R”: Reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar el material. La prevenció de residus té en compte els dos primers conceptes jurídics de la nova Directiva marc europea sobre els residus: “la prevenció de residus” i “la preparació per a la reutilització”. D’acord amb aquesta jerarquia, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus pretén fomentar específicament la conscienciació de l’acte de prevenir la producció de residus, és a dir, tot allò que es pot i cal fer abans de llençar un producte per reduir els volums de recollida de residus i la nocivitat dels residus generats.

A més, durant la setmana, es promouen activitats temàtiques a La Fàbrica del Sol, l’equipament mediambiental de l’Ajuntament de Barcelona, com tallers de costura creativa amb roba usada, xerrades sobre l’origen i circuits del tèxtil, consum col•laboratiu, o com utilitzar material de rebuig per crear nous articles d’ús quotidià.





Paraules clau

Prevenció de Residus/