El Banc Mundial tria Barcelona per acollir el fòrum de ciutats intel·ligents CitiSense d’intercanvi d’experiències i coneixement smart : Servei de Premsa

El Banc Mundial tria Barcelona per acollir el fòrum de ciutats intel·ligents CitiSense d’intercanvi d’experiències i coneixement smart

16/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona acull el 17 i 18 de novembre el CitiSense, el fòrum organitzat pel Banc Mundial amb l’objectiu que ciutats de tot el món intercanviïn coneixements i informació en ciutats intel·ligents, innovació oberta, mobilitat eficient i estalvi d’energia.

El Banc Mundial ha triat Barcelona com a part integral de les xarxes de coneixement en l’àmbit de les smart cities. La ciutat funciona com a laboratori de coneixement i té una trajectòria destacada com a banc de proves que serveix per validar millores en l’àmbit de les smart cities que després es puguin implementar a altres ciutats del món. Es pretén aprofitar l’experiència de ciutats com Barcelona, que han tirat endavant iniciatives per esdevenir ciutats “intel·ligents”, perquè altres ciutats amb un marge de creixement en l’àmbit smart puguin accedir al coneixement i eines necessaris i replicar aquestes actuacions i metodologies per esdevenir ciutats intel·ligents.

El CitiSense, organitzat pel Banc Mundial, s’organitza coincidint amb l’Smart City Expo, on es pretén universalitzar les eines i metodologies que possibiliten a totes les ciutats convertir-se en intel·ligents. El simposi tindrà lloc a dos escenaris: diumenge 17 a l’auditori d’ESADE i dilluns18 al Centre de Conferències de Fira de Barcelona. Prèviament al fòrum, una delegació de representants de les ciutats participants visitarà diferents iniciatives de Barcelona com l’Ateneu de Fabricació de les Corts, per conèixer de primera mà les activitats en la fabricació d’impressores 3D, i altres com el programa Smart Citizen.Me.

Aquesta iniciativa conjunta s’emmarca en la col·laboració de l’Ajuntament i el Banc Mundial arran de l’acord signat per l’alcalde Xavier Trias al maig als Estats Units per desenvolupar conjuntament un hub de tecnologia i innovació urbana a la ciutat.

 

Un esdeveniment per donar les eines a les ciutats per esdevenir smart cities

CitiSense aplega més de 250 alcaldes i representants de ciutats d’un centenar de països, que compartiran experiència i coneixement amb 69 experts que atendran les demandes i proposaran bones pràctiques de manera personalitzada a cada ciutat.

El fòrum té com a objectiu demostrar de quina manera la innovació urbana pot aportar una àmplia gamma de beneficis als municipis. Es tracta d’introduir projectes innovadors per millorar la prestació de serveis públics a través de la col·laboració tecnològica amb els ciutadans i l’intercanvi de l’experiència tecnològica per augmentar inversions i prestació de serveis públics d’alta qualitat a través de programes d’eficiència energètica en zones urbanes i promoure la interacció d’experts i assistents per fomentar el desenvolupament de les ciutats dels països als quals ajuda el Banc Mundial.

Durant l’esdeveniment, el Banc Mundial presentarà una iniciativa de tres anys destinada a augmentar les inversions en eficiència energètica i recolzar la gestió de l’energia urbana a ciutats de tot el món.

 

Barcelona: seu del CitiSense i laboratori d’èxit

El Banc Mundial ha triat Barcelona com a seu del CitiSense 2013 per la seva trajectòria com a part integral de les xarxes de coneixement en l’àmbit de les smart cities i pel seu treball per convertir-se en referent de ciutat intel·ligent. Aquest treball l’ha portat a treballar en xarxa amb ciutats i líders del govern local, empreses, indústria, món acadèmic i agents socials, amb l’objectiu de transformar Barcelona i esdevenir una ciutat que gestiona de forma eficient i sostenible els recursos i serveis dels quals disposa per tal de millorar la qualitat de vida de les persones. Aquesta aposta també ha de servir per generar una nova economia de les ciutats i a ser una eina de progrés econòmic, on es fomenti la tecnologia, innovació i el talent, la col·laboració amb la industria i a nivell internacional.

Entre les iniciatives que estan en marxa a la ciutat destaca la innovació aplicada al transport públic, amb la posada en marxa de la nova xarxa de bus ortogonal o l’aposta pel vehicle elèctric. A nivell de gestió municipal destaca la creació d’una plataforma de gestió d’ informació de ciutat basada en estàndards oberts i modulables, que permeti posar a disposició dels gestors de ciutat informació en temps real dels diferents serveis i infraestructures de la ciutat. (CityOs). Pel que fa a les transformacions urbanes que s’impulsen a la ciutat, incorporaran tecnologia, Wi-fi d’última generació, il·luminació seguint els criteris que marca el nou Pla Director, de màxima eficiència i optimització energètica o mobiliari urbà intel·ligent.

Barcelona pretén oferir serveis que facilitin la vida de les persones i els negocis de la ciutat. Per a aconseguir-ho, la ciutat ha promogut l’Open Data, posant a disposició dels ciutadans i empreses dades de l’Ajuntament i de la ciutat de forma oberta per a les seves iniciatives empresarials i socials. En aquests moment hi ha disponibles 278 datasets.

 

Coherents amb els objectius del Banc Mundial

El Banc Mundial aposta per buscar solucions intel·ligents i d’innovació pública i per tornar a situar el ciutadà al centre de les polítiques públiques, coherents amb els seus objectius principals de reduir la pobresa i fomentar la prosperitat compartida.

Per primer cop en la historia més de la meitat de la població mundial viu a les ciutats. Més del 90% del creixement urbà té lloc al món en desenvolupament i s’estima en uns 70 milions els nous residents en zones urbanes a l’any. Per això, la demanda de serveis a les zones urbanes està augmentant de forma exponencial, i això planteja un greu desafiament per als governs. Les ciutats s’enfronten al dilema de la creixent demanda de més i millors serveis amb menys recursos. I la solució a aquest problema prové cada cop més de la tecnologia i els enfocaments tecnològics i d’innovació, involucrant als ciutadans i situant-los al centre i buscant un cost menor.





Paraules clau

Banc Mundial/ ciutats intel·ligents/