Els municipis de Catalunya s’adhereixen a l’Estratègia BCN Antirumors : Servei de Premsa

Els municipis de Catalunya s’adhereixen a l’Estratègia BCN Antirumors

19/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han  signat avui un nou conveni per col•laborar en una estratègia per a tot Catalunya amb la finalitat de trencar rumors infundats que existeixen sobre la diversitat i promoure la convivència, la igualtat de tracte i la no discriminació entre les persones.

La iniciativa, impulsada per l’àrea d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona amb el nom d’Estratègia BCN Antirumors, promou el coneixement, la reflexió i el debat sobre els reptes que implica la convivència en la diversitat, sovint difucultada per l’existència i la difusió d’estereotips, tòpics i falsos rumors al voltant de persones immigrades o d’altres orígens culturals

Aquest nou conveni, que se signa per segon any entre les tres administracions públiques i en el que s’hi ha incorporat les dues entitats municipalistes com són la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, s’ha presentat avui en un acte que ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Barcelona.

En aquest acte hi ha participat la diputada d’Educació, Igualtat i Ciutadania, Mireia Solsona, Xavi Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Esteve, comissionat d’Immigració, Interculturalitat i Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona i Xavier Bosch, director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya.

Formats 760 voluntaris i voluntàries

Un dels objectius que s’ha marcat el govern municipal per als propers mesos és ampliar la difusió dels materials elaborats per l’Estratègia BCN Antirumors perquè arribi a més ciutadans. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ja ha estat fent una tasca d’assessorament de l’estratègia a molts municipis de Catalunya, que s’han interessat per engegar iniciatives similars.

A més a més, l’Estratègia BCN Antirumors ha format ja 760 voluntaris i voluntàries perquè, a títol personal, s’incorporin a l’equip d’‘agents antirumors’, com a part de l’estratègia que desenvolupa l’àrea d’Immigració i que se centra en la importància de combatre els estereotips, els tòpics i els falsos rumors que afecten els veïns i veïnes de la ciutat d’orígens culturals diversos.

En aquests cursos, les persones participants aprenen diverses estratègies per combatre els rumors identificats com a més usuals, com que “els immigrants copen els ajuts socials”, “no paguen impostos”, “reben ajuts per obrir comerços”, o que “abusen dels serveis sanitaris i col•lapsen les urgències”. Es vol d’aquesta manera promoure el coneixement, la reflexió i el debat al voltant dels reptes i oportunitats que planteja  la diversitat, com a realitat distintiva de Barcelona.

La iniciativa forma part del Programa BCN Interculturalitat de l’Àrea d’Immigració que està dins de la Quarta Tinença d’Alcaldia de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Aquest Programa té l’objectiu més global d’impulsar un model de convivència intercultural, basat en els principis d’igualtat, reconeixement de la diversitat i foment de la seva interacció positiva. Uns objectius que es treballen en xarxa amb diferents actors i entitats socials.

Els voluntaris i les voluntàries  compten amb un llibre, “La Guia pràctica per a l’agent antirumor”, un document redactat sota la coordinació de l’Oficina Tècnica de l’Estratègia BCN Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona, i amb la col•laboració de la Xarxa BCN Antirumors.

Aquest llibre és una eina de suport per entrenar les habilitats i les actituds que afavoreixen la sensibilització basada en el diàleg.  Vol ser també una base de coneixements sòlida per a les persones que desitgen desenvolupar una tasca sensibilitzadora activa per frenar les falses concepcions existents vers la població d’orígens culturals diversos a Barcelona.

2013: Consolidació i noves línies d’acció formativa

El balanç d’aquest 2013 torna a certificar l’interès que aquesta iniciativa formativa a provocat en la ciutadania: tots els curs s’han omplert, generant fins i tot llistes d’espera. Aquest fet, acompanyat de la valoració positiva de les persones formades, consoliden una fórmula que, ja aquest any, ha dissenyat noves línies d’acció per continuar millorant i creixent.

De fet, al 2013 s’han iniciat proves pilot per adaptar la formació antirumors a les necessitats específiques de professionals vinculats a àrees com el comerç, l’educació o la sanitat. El repte principal pel 2014 és, doncs, continuar amb la formació d’agents antirumors, consolidar les formacions a col•lectius específics, i ampliar el seu impacte formant formadors que puguin assegurar i potenciar encara més la territorialització d’aquesta iniciativa.





Paraules clau

antirumors/