L’Ajuntament de Barcelona aprova provisionalment la modificació del PGM a l’àmbit de la muntanya de Montjuïc : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona aprova provisionalment la modificació del PGM a l’àmbit de la muntanya de Montjuïc

21/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La comissió d’Hàbitat Urbà ha aprovat provisionalment la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a l’àmbit de la muntanya de Montjuïc, un tràmit necessari per ajustar la situació urbanística vigent als usos que actualment té aquest gran parc urbà equipat de més de 300 hectàrees. Amb els vots a favor de CiU, PSC, UpB, l’abstenció del PP i la reserva de vot d’ICV, aquesta modificació de planejament haurà de ser ratificada pel Plenari Municipal del 20 de desembre i aprovada definitivament per la subcomissió d’urbanisme de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta modificació és preservar la muntanya de Montjuïc com el gran pulmó verd de la ciutat, vetllant pels usos dels diferents equipaments que hi ha ara a la muntanya i els espais públics, sota criteris de sostenibilitat, qualitat de vida per als veïns i un ús ciutadà encarat a l’oci, l’esport i la cultura.

Durant els dos mesos d’exposició pública, s’han presentat un total de 15 al·legacions al document d’aprovació inicial; 3 per part dels grups polítics i 7 d’institucions, associacions de veïns i entitat i 5 de particulars. Un 51% dels aspectes plantejats en les al·legacions s’han estimat o han estat aclarits.

El document de planejament que s’ha aprovat preveu la desafectació del barri de La Satalia i la supressió del Parc d’Acollida d’Animals de Companyia (PAAC) a la muntanya. També es contempla un augment dels sòls destinats a espais lliures i es delimiten els dels equipaments, preveient el futur trasllat d’algunes instal·lacions., com ara el tir amb arc El pla proposa la gestió global del parc sota la tutela d’un òrgan rector que serà el Consell Municipal de la Muntanya de Montjuic.

Entre els objectius que persegueix el Pla hi ha garantir la conservació de les diferents àrees d’interès natural, fomentar el transport públic com a mitjà per arribar a Montjuïc i desplaçar-s’hi i afavorir el contacte amb els barris propers.

El Pla General metropolità del 1976 va qualificar en general la muntanya de Montjuïc com a sòl destinat a sistemes de caràcter metropolità: amb la diferenciació clàssica de zones verdes, equipaments i vialitat. La utilització pública d’aquestes més de 300 ha urbanes, la seva propietat municipal majoritària, l’interès per regularitzar els usos que s’hi desenvolupen i els que es podran incorporar en el futur i l’oportunitat de reforçar el seu paper com a gran parc equipat metropolità han motivat la tramitació de la MPGM, que regula de forma integra i unitària tot el complex parc equipament de la muntanya. Ara, un cop feta l’aprovació provisional per part de l’Ajuntament de Barcelona, només queda pendent que la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona en faci l’aprovació definitiva, prevista per primers de l’any vinent.

Millores incorporades gràcies a les aportacions de veins, entitats i grups polítics

Els principals canvis incorporats en la MPGM a l’àmbit de la muntanya de Montjuïc derivats de les aportacions fetes en els escrits d’al·legacions són:
-S’augmenten els espais protegits. S’amplia a l’entorn del Sot del Migdia l’àrea de reserva natural, i també es redueix a mínims la previsió per a un futur equipament vinculat a aquella i a situar al peu dels penya-segats. Tot això en resposta a les peticions dels veïns i el Centre d’Estudis de Montjuïc.
-Antic Bar de la Primavera. Es manté com a establiment popular històric a petició de les entitats veïnals.
-Tir amb Arc i Rugbi La Foixarda. Es mantenen el en seu emplaçament actual fins que no es disposi d’unes instal·lacions adequades per la seva pràctica, en altres espais municipals fora de la muntanya, que en aquest moment estan en estudi.
-Hípica la Foixarda. Es manté en el seu emplaçament actual, però si es trasllades en un futur el destí final dels terrenys ocupats per aquestes instal·lacions és el d’espais lliures.
-La Satalia. S’accepta adequar un itinerari per a vianants a la vessant Poble Sec, ( Antic Camí de la Satalia) tal com reclamaven l’Associació de Veïns La Satalia i la FAVB
-S’ha incorporat a pla una reflexió sobre els barris de vora que detalla la seva situació urbanística i de relació amb la Muntanya.
-També s’ha completat la documentació amb dades documentals relatives a les bateries de Álvarez de Castro, i un plànol d’Ermites, tal i com demanaven, el Centre d’Estudis de Montjuic, l’AAVV Satalia i FAVB.

Desafectació del barri de La Satalia i tramitació d’un PMU en marxa

A la MPGM s’estableixen les condicions d’ordenació bàsiques i els criteris generals per a la desafectació del barri de la Satalia, de 37.920m2. Es reconeix el teixit preexistent i s’assenyalen les pautes per a la seva posada en valor, per a la protecció futura tant de les edificacions amb major entitat arquitectònica com tots aquells altres components amb entitat històrica del barri.

Tot aquest treball es canalitza mitjançant un Pla de Millora Urbana (PMU) que s’està començant a elaborar gràcies a un procés de treball conjunt amb les entitats del barri.





Paraules clau

Montjuïc/