L’alcalde Xavier Trias destaca la importància estratègica de tota la regió Mediterrània : Servei de Premsa

L’alcalde Xavier Trias destaca la importància estratègica de tota la regió Mediterrània

21/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde Xavier Trias ha remarcat la importància estratègica que té tota la regió Mediterrània. Trias ha fet aquestes declaracions aquest matí a la Casa Llotja de Mar on ha presidit l’acte d’inauguració de l’Assemblea General de Medcitiés que se celebra avui i demà a Barcelona, juntament amb Ignazio Marino, alcalde de Roma i actual president de MedCities/Medcités. MedCitiés és una xarxa de 25 ciutats de la Mediterrània, la secretaria general de la qual està ubicada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i la ciutat de Roma n’ostenta la presidència.

Assanblea General Medcities

L’alcalde ha donat la benvinguda a tots els participants a l’Assemblea a la ciutat i també a la sala que ha acollit l’esdeveniment: la Casa Llotja de Mar. Trias ha explicat que en aquest indret, a l’Edat Mitjana, es reunien mercaders provinents de tots els punts de la Mediterrània i que aquí es va donar forma a un dels primers tractats internacionals de la història: els drets marítims i comercials que van regir la Mediterrània durant segles. “I el que era una idea revolucionària en plena Edat Mitjana, té encara vigència: només ajudant-nos els uns als altres avançarem”. Com ha assenyalat Trias, “la realitat ha canviat però tots som conscients que hem de treballar junts per afrontar els grans reptes del segle XXI, i molt especialment, per donar respostes a temes claus pel món actual, com és el desenvolupament sostenible”. Aquesta va ser precisament la idea que va portar a la creació de la xarxa Medcitiés l’any 1991 a Barcelona.

L’alcalde ha apostat perquè aquesta xarxa de ciutats continuï fent la seva tasca i reforci encara més el seu paper, i per aquest motiu ha destacat la importància de dotar-la de personalitat jurídica pròpia i de treballar per ampliar el nombre de ciutats associades. L’alcalde ha agraït a les ciutats que han expressat la seva voluntat d’afegir-s’hi, “hem de fer un Medcités més fort”.

Trias ha remarcat la importància estratègica que té tota la regió Mediterrània, “tots els que estem aquí compartim un mateix desig perquè la Mediterrània arribi a tenir tot el potencial de desenvolupament que es mereix”, i ha afegit que “Barcelona creu fermament en aquest potencial. La Mediterrània per a nosaltres sempre ha estat una regió de referència, no només pel nostre veïnatge, sinó perquè creiem que encara manté una gran importància geoestratègica”.

L’activitat de MedCitiés està vinculada a la cooperació entre ajuntaments en temes relacionats amb el desenvolupament sostenible urbà amb una especial atenció a desenvolupar projectes a les ciutats del sud i l’est de la Mediterrània, prioritzant el Plans Estratègics i els serveis urbans en sentit ampli (residus, mobilitat, urbanisme, promoció econòmica, aigües, etc). Actualment, MedCitiés està evolucionant cap a una xarxa de ciutats interessades en el desenvolupament urbà sostenible i la planificació estratègica urbana. MedCitiés és una instància molt activa en l’àmbit de les entitats internacionals, regionals i locals a la Mediterrània i contribueix a reforçar la capitalitat de Barcelona en aquest àmbit. A l’assemblea celebrada aquest matí s’ha acordat dotar-la de personalitat jurídica pròpia i ampliar el nombre d’associades amb ciutats interessades en les Estratègies de Desenvolupament Urbà.

Medcités ha tingut un paper molt important en el desenvolupament de plans estratègics de ciutats com Tetuan, Sfax i Sousse a Tunísia; en el de la Comunitat Urbana d’Al Fayhaa i Saida al Líban; i en el de Larnaka a Xipre. A més, s’han impulsat diversos projectes amb altres ciutats no membres de la xarxa, i s’ha treballat estretament amb organismes internacionals per impulsar iniciatives conjuntes. També col·labora amb organismes internacionals de referència a la Mediterrània cada cop són més estretes i més fortes: amb la Unió per la Mediterrània, la Comissió Mediterrània de la CGLU, l’Assemblea de Regions i Administracions Locals d’Europa, la Campanya Europea de Ciutats Sostenibles i el Pla d’Acció del Mediterrani de les Nacions Unides.





Paraules clau

regió Mediterrània/