Servei de Premsa
01/01/2025
L’alcalde destaca que per a aconseguir una societat més plural i rica són necessaris el matís, el diàleg i l’entesa
28/11/2013
Temps estimat de lectura: 2 minuts
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avui l’acte inaugural del Barcelona Knowledge Hub, l’Oficina de la Mediterrània i el sud d’Europa de l’Academia Europaea. A l’acte, han participat, entre d’altres, el conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell; el president de l’Academia Europaea, Lars Walløe; i la directora acadèmica del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea, Genoveva Martí.
Aquest acte inaugural ha consistit en una disputatio del segle XXI titulada “Social and State-of-art medicine”. Al debat han participat el president del Health Impact Fund i director del Global Justice Program, Thomas Pogge; i la cap de grup de recerca en Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes al Centre de Regulació Genòmica i presidenta electa de la Sociedad Española de Neurociencia, Mara Dierssen.
Durant la seva intervenció, l’alcalde ha explicat que aquesta disputatio recordava la que va tenir lloc a Barcelona fa 750 anys i que va presidir el rei Jaume I. Aquesta va ser una de les més importants de l’Europa medieval i en ella es va debatre per decidir quina era la fe veritable: el cristianisme o el judaisme.
Trias ha destacat que “la idea que algú està en possessió de la veritat absoluta està en desús i, en canvi d’un temps ençà, han anat guanyant terreny altres conceptes com el matís, el diàleg i l’entesa” i ha afegit que “fruit d’aquest canvi de mentalitat, la societat actual és més complexa, però alhora més plural i, per tant, més rica”.
Per l’alcalde, “el Knowledge Hub Barcelona contribuirà decisivament a projectar a tot el món Barcelona com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar” i ha recordat que “en aquesta ciutat tenim molt clar que el coneixement és una de les millors eines que tenim a l’abast per encarar el futur amb confiança”.
Trias ha explicat que “a Catalunya es fa recerca a les universitats, però també a les empreses, i sovint de manera conjunta; recerca en àmbits tan diversos com les noves tecnologies, la biomedicina, l’energia, la nanotecnologia, l’òptica, els nous materials, i també en humanitats i ciències socials” i ha remarcat que “aquest és un actiu de futur al qual no podem renunciar, ens cal continuar promovent el coneixement i us animo a continuar fent-ho amb entusiasme”.
Finalment, l’alcalde ha titllat “d’excel·lent notícia” que l’Academia Europaea tingui una seu a Barcelona i que es trobi a l’Institut d’Estudis Catalans, una institució centenària que promou i desenvolupa el coneixement i la recerca científica en llengua catalana.
L’Academia Europeae es va fundar l’any 1988 a Londres i és una organització no governamental que exerceix d’acadèmia en l’àmbit europeu. Els seus membres són científics i investigadors que busquen promoure l’aprenentatge, l’ensenyament i la recerca.
Paraules clauAcademia Europaea/ Alcalde Trias/ Barcelona Knowledge Hub/