Barcelona aprova la nova ordenança d’instal·lacions de radiocomunicació : Servei de Premsa

Barcelona aprova la nova ordenança d’instal·lacions de radiocomunicació

29/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Plenari Municipal ha aprovat definitivament l’Ordenança Reguladora de la Intervenció Municipal en les Instal•lacions de Radiocomunicació (OIMIR), que té per objectiu impulsar el desplegament de xarxes de telecomunicacions de nova generació. Amb l’aprovació, que ha comptat amb el suport dels grups de PP, PSC i UPB,  també s’han resolt també les al•legacions presentades per tres operadores de telefonia adreçades a clarificar les competències de les diferents administracions en matèria d’infraestructures i telecomunicacions.
L’OIMIR s’ajusta a l’estratègia de creixement de les infraestructures de telecomunicació de Barcelona, com a Capital Mundial del Mòbil, i garanteix el desplegament ordenat de noves infraestructures, possibilitant una adequada cobertura i la protecció ambiental, de l’entorn urbà i de la salut pública a la totalitat del municipi.
Aquesta nova normativa persegueix com a objectius:

•    Impulsa el desplegament de xarxes de telecomunicacions de nova generació que possibilitin el desenvolupament social i econòmic de la ciutat de Barcelona, Capital Mundial del Mòbil.
•    Dóna resposta a la demanda creixent de serveis de telecomunicacions a Barcelona respectant els valors ambientals, urbanístics, paisatgístics i de salut.
•    Alleugereix el tràmit  a l’inici de la instal•lació posant l’accent en el Control i la Inspecció
•    Simplifica la tramitació, utilitzant la Declaració Responsable i la Comunicació Prèvia com instruments substitutoris de les Llicències (Art. 4 Llei 12/12)
•    Facilita el desplegament en esdeveniments extraordinaris i proves pilot particularitzant la seva tramitació administrativa
•    Preveu la implementació de l’Expedient Electrònic en aquest àmbit

La regulació municipal fins ara vigent en aquesta matèria es trobava recollida en un capítol dins l’Ordenança dels usos del paisatge urbà de la ciutat de Barcelona. El nou text s’adapta a la legislació vigent ajustant-se al nou marc que estableix la Llei estatal 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, que recull que les instal•lacions o infraestructures de xarxes de comunicacions electròniques disponibles per al públic no requeriran de l’obtenció de llicència, sinó que serà suficient amb una comunicació prèvia o declaració responsable.

La nova ordenança municipal vol fomentar l’ús de les millors tecnologies possibles per tal de vol donar resposta a la necessitat de cobertura i el valor estratègic i de progrés econòmic i social del sector a Barcelona, Capital Mundial del Mòbil. Això si, respectant la normativa municipal pel que fa a Urbanisme, Paisatge i Medi Ambient

Amb la nova normativa s’aconsegueix:

–   Minimitzar l’impacte visual i mediambiental, establint noves condicions constructives d’integració urbana basades en codis de bones pràctiques (Localret i FEMP). Art.7
–  Fomentar l’ús de les millors tècniques possibles, tal com estableix l’article 5 de l’Ordenança
–  Garantir la preservació ambiental, estètica i paisatgística de l’espai públic a través del principi d’evitació prudent. Art.6 de l’Ordenança
Així mateix, en paral•lel al desenvolupament de la nova normativa, l’Ajuntament potenciarà el desplegament de sistemes de control remot (sondes fixes i mòbils) per a garantir el control objectiu i transparent de les emissions, com a garantia de salut pública. Un altre dels objectius bàsics que persegueix aquesta nova normativa és fomentar la informació  ciutadana entorn a aquestes instal•lacions pels canals propis de l’Ajuntament en col•laboració amb l’esforç que ve realitzant la Generalitat de Catalunya amb el seu Programa de Governança Ràdioelectrica.

 

Ordenança que  preserva  les competències municipals

L’aprovació definitiva ha desestimat part de les al•legacions presentades per tres operadors de telefonia: France Telecom, Vodafone i Telefònica, que consideraven que la normativa de l’Ajuntament envaeix competències exclusives de l’Estat, condiciona el desplegament de les infraestructures i no s’ajusta al projecte de Llei General de Telecomunicacions.
La nova normativa combina de forma efectiva el marc competencial de cadascuna de les diferents administracions implicades, entre d’elles les assignades a l’Ajuntament en matèria de gestió urbanística i de control mediambiental.

 

Marge per millorar la cobertura a la ciutat

Actualment, el servei de telefonia mòbil GSM (2G/2,5G) a la ciutat de Barcelona és molt bo a l’àmbit exterior. Les xarxes GSM es troben en una fase de maduresa. La cobertura als interiors dels edificis és majoritària tot i que en alguns llocs puntuals presenta deficiències.

Les xarxes de UMTS (3G) es troben en fase de desplegament avançat però necessiten millores. En general, en tots els barris densos de Barcelona la cobertura UMTS exterior és suficient, malgrat que es produeixen deficiències puntuals de cobertura. La cobertura a l’interior d’edificis és força millorable.

La cobertura 4G/LTE es troba en fase de desplegament pilot limitada a zones específiques de la ciutat. L’objectiu de l’Ajuntament és facilitar el desplegament per tot el territori.

A la ciutat de Barcelona hi ha actualment 640 emplaçaments -espais físics- on s’ubiquen instal•lacions de telefonia mòbil. A molts emplaçaments hi ha més d’una instal•lació, ja que conviuen tecnologies diferents d’un mateix operador o operadors diferents. Sumen aproximadament entorn a unes 800 instal•lacions. En un horitzó de 3-4 anys l’Ajuntament preveu que el nombre de nous emplaçaments necessaris on ubicar instal•lacions estigui al voltant de 450-500 més, bé per resoldre problemes de cobertura de les tecnologies actuals o bé per desplegament de les noves solucions que permeten més velocitat i prestacions. En qualsevol cas, la velocitat de desplegament de la xarxa dependrà de la capacitat inversora del sector, sota regulació del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.





Paraules clau

instal·lacions de radiocomunicació/ ordenança/