Sessió de control a l’alcalde de Barcelona : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcalde de Barcelona

29/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals.

 

Prec d’ICV-EUiA en relació als fets succeïts al carrer Aurora el passat 5 d’octubre. L’alcalde ha dit que té una relació “constat i fluïda” amb el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i ha destacat la bona col·laboració que existeix entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. “Això no treu que de vegades hi hagi fets puntuals que a mi no m’agraden. I així li he dit al conseller, hi ha imatges que no vull veure en aquesta ciutat”, ha dit. Trias ha explicat que el conseller li ha expressat que farà canvis a la comissaria de Ciutat Vella, però ha deixat clar que cadascú ha de fer la seva feina i cadascú ha de prendre les decisions en funció de les seves responsabilitats. “Mai intentaré fer de conseller d’Interior, i mai deixaré que el conseller d’Interior faci d’alcalde”, ha conclòs.

Prec d’Unitat per Barcelona per fer que la inversió pública municipal en habitatge el 2014 sigui superior a la dels darrers exercicis. L’alcalde ha respost que coincideix plenament amb el prec presentat perquè “l’habitatge és una peça clau, no es pot pensar en una ciutat convivencial sense treball ni habitatge”. Trias ha assenyalat la importància de crear un parc públic d’habitatge de lloguer a preu assequible, buscant els mecanismes necessaris per construir-lo, també traient profit social del patrimoni sense vendre’l. Trias ha estès la mà a tots els grups per trobar la manera de col·laborar en matèria d’habitatge amb una visió a mig i llarg termini, “hem de fer una política constant, ens hem de posar d’acord per treballar junts, a 10 o 20 anys vista, perquè el model anterior no ha funcionat”.

Pregunta del PSC sobre la gestió d’una borsa de llicències d’allotjaments turístics i d’habitatges d’ús turístic a Ciutat Vella. Xavier Trias ha afirmat que l’Ajuntament ha de fer la seva feina, que és l’atorgament de llicències, així com també controlar i garantir el compliment de les normes, i ha defensat que és lògic que el Gremi d’Hotels de Barcelona faci també la seva feina, “com és posar en comú l’oferta i la demanda”.

 

Declaracions Institucionals

1 de desembre, Dia Mundial de la lluita contra la Sida. La Declaració preveu l’adhesió al manifest d’ONUSIDA, que duu per lema “Avançant cap a la meta d’arribar a zero”. Es reitera el compromís de l’Ajuntament en la lluita contra el VIH/Sida i l’aposta per refoça els missatges sobre l’eficàcia de les mesures de protecció, així com també incorporar noves estratègies de prevenció. En la Declaració també es manifesta la necessitat de garantir la dignitat i les llibertats fonamentals de les persones infectades, i mostra la solidaritat amb totes les manifestacions de suport. .

Sol·licitud d’adhesió a la Xarxa de Ciutats per l’Accessibilitat. La Declaració Institucional recorda que Barcelona ha estat capdavantera i pionera en implementar mesures d’accessibilitat gràcies a l’aposta decidida des de fa més de 30 anys. Per aquest motiu, es creu que aquesta xarxa de ciutats es configura com una estratègia per millorar l’habitabilitat urbana i social a través del disseny universal dels espais i serveis públics de les ciutats.

Rebuig al projecte de Llei reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l’Índex de Revaloració dels Sistema de Pensions de la Seguretat Social. S’expressa el rebuig perquè el projecte de llei ha iniciat el seu tràmit sense cap mena de diàleg ni voluntat de consens amb els agents socials ni els grups parlamentaris. Alhora, es posa de manifesta els supòsits del govern de l’Estat per iniciar aquesta reforma dels sistema de pensions no responen a la realitat existent. La Declaració reclama que l’Estat acordi, en el marc del Pacte de Toledo i amb diàleg, mesures immediates de caràcter fiscal i de política laboral per garantir el sistema de pensions, així com la retirada del projecte de llei.

25 de novembre. Dia Internacional contra la violència vers les dones. El Plenari ha expressat la condemna i rebuig a totes les expressions de la violència masclisme i ha reafirmat el compromís per combatre i eradicar aquest greu problema social. La Declaració posa de manifest la voluntat d’incidir molt especialment en la sensibilització i prevenció entre la població jove i l’aposta per reforçar les actuacions d’atenció a les víctimes i els seus fills i filles.





Paraules clau

Plenari del Consell Municipal/ sessió de control/