Barcelona aposta per la recuperació i promoció del patrimoni jueu com a font de riquesa cultural i econòmica : Servei de Premsa

Barcelona aposta per la recuperació i promoció del patrimoni jueu com a font de riquesa cultural i econòmica

30/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona ha tancat aquest mati la seva presidència de la Xarxa de Jueries – Camins de Sefarad durant una assemblea que s’ha celebrat al Saló de Cròniques de l’Ajuntament, que ha comptat amb la presència d’alcaldes i representants dels municipis i ciutats que formen part de l’entitat. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha dit que “la nostra cultura és la suma de moltes cultures i tenim l’obligació de buscar camins que ens permetin sortir de la situació de crisi que vivim sent capaços de crear activitat econòmica i posant en valor el nostre patrimoni cultural”. “Com a ciutat -ha dit l’alcalde-, tenim un gran potencial turístic però no volem ser només una ciutat de turisme, volem ser una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, i en aquest moment s’ha de fer un esforç per apostar per les noves tecnologies per millorar la vida de les persones”. L’alcalde ha reivindicat el treball d’aquesta xarxa “per posar en valor la part de la nostra història lligada al judaisme i que es pugui tenir en compte com a atractiu de la ciutat” i ha proposat “aprofitar les possibilitats que també existeixen en situacions de crisi per captar els interessos econòmics des del mon del judaisme per explicar la nostra part de cultura vinculada al món jueu i convertir-la en un actiu”. Per a Trias “el nostre patrimoni no només ha de ser una font de riquesa cultural, sinó que també ha de servir-nos com a font de promoció turística.

11133190454_bf2ca6b6b0_z

Trias ha explicat que Barcelona, en els pròxims anys, seguirà fent actuacions per potenciar el llegat dels jueus catalans de l’Edat Mitjana “i continuar treballant i ajudant a la xarxa de jueries”. L’alcalde ha destacat especialment el viatge de treball que s’ha realitzat aquests últims dies a Mèxic, Brasil i Argentina. Precisament aquesta missió de promoció va ser encapçalada pel regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, que avui s’ha encarregat de presentar les conclusions de la 37a assemblea general de la Xarxa de Jueries – Camins de Sefarad. Jordi Martí ha volgut posar en valor la necessitat de seguir col·laborant i treballant conjuntament entre les ciutats.

La població de Besalú assumeix ara la presidència semestral de la Xarxa de Jueries – Camins de Sefarad. L’alcalde d’aquesta població, Lluís Guinó, ha estat l’encarregat d’agafar el relleu en l’assemblea que s’ha celebrat aquest matí.

La Xarxa de Jueries és una associació constituïda l’any 1995 i formada per 24 ciutats de l’Estat que actua sense ànim de lucre i amb l’objectiu de defensa i promocionar el patrimoni històric, artístic i cultural del llegat sefardita. Els membres de l’entitat organitzen projectes de caràcter cultural, acadèmic i turístic vinculats amb aquest patrimoni comú. Els municipis que formen part de la Xarxa de Jueries són: Àvila, Barcelona, Besalú, Càceres, Calahorra, Castelló d’Empúries, Còrdova, Estella-Lizarra, Girona, Hervás, Jaén, Lucena, Lleó, Monforte de Lemos. Oviedo, Palma, Plasència, Riadavia, Segòvia, Sevilla, Tarazona, Toledo, Tortosa i Tudela.

Entre les activitats que promou la Xarxa de Jueries destaca, entre d’altres, la producció d’exposicions, la realització de cursos i conferències, jornades de promoció de la cultura jueva, i el disseny de productes turístics en el marc del projecte RASGO, acrònim de cinc ítems inclosos en aquesta iniciativa: restauració, allotjament, senyalització, guies i oci.





Paraules clau

Jueries/