Finalitza la restauració de l’arc modernista d’accés a la Boqueria : Servei de Premsa

Finalitza la restauració de l’arc modernista d’accés a la Boqueria

01/12/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Amb la retirada de les bastides, el diumenge 1 de desembre, s’han enllestit els treballs de restauració de l’arc modernista d’accés a la Boqueria, obra que ha comptat amb un pressupost de 80.000 euros.

IMG_3567

L’operació de restauració integral del portal principal d’accés al mercat des de la Rambla es va iniciar, el passat 24 d’agost, amb la retirada dels mosaics de la part inferior, abans de la col•locació de les bastides i lones. Es tracta d’un arc modernista decorat amb vitralls de disseny geomètric de color blau i cibes de colors grocs i marrons que descansa sobre dues columnes decorades amb trencadís de ceràmica projectat per l’arquitecte A. Falguera el 1913.

La intervenció va implicar el desmuntatge, neteja, substitució de peces malmeses i muntatge del vitrall i del mosaic de la part inferior i la substitució de tota la xarxa de plom que suporta els vitralls.

 

Una estructura de ferro de 12 metres d’amplada i 10 d’alçada

Tot el portal està format per una estructura de ferro de 12 metres d’amplada, 10 d’alçada i 25 centímetres de gruix que, des de l’última modificació arquitectònica del mercat, el 1996, ha hagut de suportar les inclemències meteorològiques, fet que ha exigit prendre les mesures necessàries per a la seva conservació.

D’acord amb l’anàlisi prèvia als treballs, els vidres semblaven en bon estat de conservació, tot i que alguns plafons presentaven bombaments provocats per la pressió produïda per l’oxidació del ferro. En pitjor estat es trobaven els mosaics dels pilars del portal, a causa de la corrosió i posterior inflament de la subestructura metàl•lica del seu interior. Un cop retirats, es van sotmetre a un procés de restauració, neteja i substitució de les peces ceràmiques danyades, a més del sanejament de l’estructura dels pilars.

Pel que fa a l’estructura de ferro, que presentava un bon estat de conservació, se’n va retirar la pintura deteriorada i les formacions d’òxid, es van eliminar elements no originals de l’obra, es va protegir de l’acció del rovell i es van construir unes proteccions perimetrals per als mosaics de les dues bases.

 

Primera restauració integral del portal del mercat

Aquesta restauració, quan se celebra el centenari de la seva col•locació, és la primera intervenció de restauració integral que es fa sobre el portal, ja que si bé se’n va reforçar l’estructura i es van restaurar els vitralls i l’escut de Barcelona que penja d’unes garlandes de flors, el mosaic, per exemple, només havia tingut intervencions puntuals de reconstrucció.

Ateses les característiques de l’arc objecte de la intervenció, els treballs han implicat la participació de diversos professionals de la restauració i conservació de béns immobles, en concret vitrallers, ferrers, paletes, pintors i restauradors de mosaic. Així, en l’arc hi ha treballat els tallers de Pepe Cubillo (restauració dels vitralls), Lívia Garreta (restauració dels mosaics), Jaume Llop i Lacquia (ferro i pintura, respectivament).





Paraules clau

boqueria/ mercats/