L’esperança de vida dels barcelonins i barcelonines guanya 6 anys en dues dècades : Servei de Premsa

L’esperança de vida dels barcelonins i barcelonines guanya 6 anys en dues dècades

04/12/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Els barcelonins i barcelonines han guanyat 6 anys d’esperança de vida les últimes dues dècades (1991-2011), segons les dades incloses en l’informe “La Salut a Barcelona 2012” de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha presentat avui la Delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta.

Així, l’esperança de vida en néixer es situa en 80 anys en homes i 86,2 en dones,una xifra lleugerament superior a la de Catalunya (79,5 i 85,3) i Espanya (79,4 i 85,4) (dades 2011). Segons el mateix informe, d’entre les causes de mortalitat prematura destaca el càncer de pulmó en homes, seguit del suïcidi i la malaltia isquèmica del cor. I en dones, la mortalitat prematura té el càncer de mama com a primera causa i el càncer de pulmó com a segona.

L’Informe de Salut corresponent a l’any 2012, un treball elaborat per l’Agència de Salut Pública de la ciutat (ASPB), té en compte els entorns, el context econòmic i social, la participació de la ciutadania, així com els estils de vida i l’estat de salut. La nova metodologia de l’Informe de Salut, aplicada per primer cop el 2011, permet reflectir els canvis en el perfil de salut de la població i incorporar nous fenòmens emergents, amb la introducció de nous apartats específics, com els trastorns crònics.

També tenen importància els factors de context i entorn físic en la salut, com les condicions de l’habitatge dels ciutadans, l’entorn de barri, els equipaments i les zones verdes a la seva disposició. De la mateixa manera, s’ha fet una anàlisi profunda de la salut del gruix de la població i no només dels grups de risc. L’informe s’ha elaborat entenent la salut com un factor transversal que ha d’abordar-se de forma intersectorial.

Control dels aliments

Barcelona té un alt nivell de seguretat alimentària. Durant el 2012 s’han dut a terme 6.495 inspeccions a establiments alimentaris. El percentatge d’inspeccions conformes amb la normativa vigent supera el 95%.

L’aire i l’aigua

Per tercer any consecutiu els nivells de partícules PM10 en l’aire compleixen el valor límit de la mitjana anual (40 µg/m3) a totes les estacions de mesurament de la ciutat.

Per a la resta de contaminants (CO, SO2, O3, Pb, Cd, Ni, As, benzo[a]pirè, benzè i partícules PM2,5) es compleixen els respectius valors límit o objectiu establerts al Reial Decret 102/2011, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire.

Tot i el descens general en els nivells de NO2 (diòxid de nitrogen), es supera el valor límit anual (40 µg/m3) en 4 de les 7 estacions de mesurament de la ciutat.

L’aigua de consum humà que es distribueix a Barcelona procedeix majoritàriament de les conques hidrogràfiques del riu Llobregat i del Ter, i es sotmet a un doble control per part de l’ASPB i de les companyies proveïdores.

El nivell de trihalometans actualment es situa per sota del límit màxim legal de 100 ?g (micrograms) per litre. i es compleixen tots els nivells establerts per la normativa a l’aigua de la ciutat.

En una mostra no representativa del conjunt de la ciutat amb 261 controls d’aigua es va veure que un 8% podria presentar micrograms de plom, per causa principalment de canonades antigues als habitatges.

Cribratges de malalties

En el cribratge de càncer de mama, la participació en el programa s’ha mantingut força estable al voltant del 50%, ja que moltes dones es controlen a la medicina privada; en bona part dels districtes s’arriba al 70%. S’han detectat 4,8 tumors per cada 1000 dones.

El cribratge de càncer de còlon i recte: es va endegar el 2009 adreçat a població de 50 a 69 anys. La participació ha estat del 43,6% i s’han detectat 4,9 càncers per 1.000 participants.

El cribratge de càncer de cèrvix: s’han fet 64.739 citologies.

Control de malaltia crònica

Es constata una evolució favorable del control de malalties i factors de risc: Diabetis Mellitus, Hipertensió Arterial i valoració de risc cardiovascular en els pacients atesos als centres d’atenció primària (CAP). En el seguiment del risc cardiovascular s’està per damunt del 70% de bon control dels pacients.

Malalties que cal vigilar

La malaltia infecciosa és objecte de vigilància des dels serveis de Salut Pública. Pel que fa a la tuberculosi, Barcelona compta amb un model propi d’abordar aquesta malaltia, i els efectes d’aquesta política queden palesos en l’evolució del nombre de casos, que ha passat de situar-se l’any 2000 en 37,1 casos per 100.000 habitants, als actuals 21,2 casos per 100.000 habitants, acumulant una mitjana de reducció anual del 3% sostingut.

Al 2012, es van detectar a la ciutat 343 casos de tuberculosi, dels quals 217 són homes i 126 dones. La incidència ha disminuït, assolint la taxa més baixa dels darrers decennis.

El VIH a Barcelona mostra un petit descens respecte l’any anterior, amb 356 nous casos (van ser 362 el 2011). En canvi, els 82 casos actuals de SIDA cal comparar-los amb els 76 que es van registrar el 2011, dins d’una evolució estable. De les infeccions de transmissió sexual destaca la sífilis, amb 340 casos, i la gonocòccia, amb 359 casos, amb una majoria d’homes afectats.

Davant d’aquestes dades, els experts de l’Agència de Salut Pública de Barcelona recomanen que “si es sospita la infecció es consulti immediatament als serveis de salut, ja que existeix tractament per a totes elles”, i que l’interessat “ofereixi àmplia informació sobre les seves parelles sexuals que també podrien patir la infecció, per atendre-les oportunament”.

Tractaments per consum d’alcohol i altres drogues

Recentment la ciutat ha aprovat el Pla d’Acció sobre Drogues per al període 2013-2016, una eina fonamental en la planificació de l’atenció a les addiccions a Barcelona.

Els Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) han registrat 4.000 primeres visites el 2012, de les quals el 48% són d’alcohol, el 22% de cocaïna, el 17% d’opiacis i el 13% de cànnabis. Aquests centres atenen un total de 8500 pacients. La tendència que s’observa és que disminueixen els inicis de tractament per cocaïna, mentre que destaca un increment sostingut de l’alcohol.

La salut mental

S’ha atès 34.518 persones als centres de salut mental d’adults i 7.875 als centres de salut mental infantil i juvenil.

Salut laboral

Augment a 31 de les lesions mortals laborals, que el 2011 van ser 20. Disminució de les lesions greus a 247 (2011: 285), de les quals el 47,0% són ‘in itinere’ (2011: 40,0%).

La malaltia músculo-esquelètica -fatiga de beines tendinoses- és la principal causa de baixa per malaltia professional (67,7% en homes i 55,8% en les dones).

Programes preventius

El “Programa d’habilitats parentals” i el “De Marxa… fent esport” són dos programes de promoció de factors positius per la salut (parentalitat positiva i oci jove saludable) que es desenvolupen a Barcelona. Es despleguen en barris amb majors necessitats de salut, entre ells el que participen en el programa “Salut als Barris”. L’any 2012 van arribar a prop de 90 mares/pares el primer –en el seu primer any d’implantació- i a 1420 joves entre 15 i 17 anys el “De marxa…”. Ambdós són programes que es despleguen en col•laboració amb d’altres agents de la ciutat.





Paraules clau

salut/