Barcelona exposa el seu model de ciutat a la Biennal d’arquitectura i urbanisme de Hong Kong : Servei de Premsa

Barcelona exposa el seu model de ciutat a la Biennal d’arquitectura i urbanisme de Hong Kong

11/12/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha participat avui a la inauguració de la Biennal d’Urbanisme i Arquitectura de Shenzhen & Hong Kong, on Barcelona compta amb una instal·lació que mostra el seu model de ciutat i els seus projectes estratègics.

La participació de Barcelona és fruit dels acords i vincles existents entre les dues ciutats per enfortir els llaços econòmics, culturals i en matèria d’urbanisme, en concret per intercanviar coneixements i experiències en matèria de planificació i disseny urbans, i que deriven del viatge que l’alcalde Xavier Trias va fer a la Xina i Hong Kong al juliol del 2012.

L’obertura de la Biennal ha estat presidida per Leung Chun-ying, Cap de l’Executiu de Hong Kong, i dóna el tret de sortida a aquesta biennal artística de referència asiàtica que s’allargarà fins el 28 de febrer i que en aquesta edició posa l’accent en les ciutats del món, els seus projectes de transformació i que vol ser un espai per compartir les seves problemàtiques. En la darrera edició, al 2011, la Biennal va atraure 150.000 persones i que s’allargarà fins al 28 de febrer.

El tinent d’alcalde Antoni Vives ha destacat que “a Hong Kong, els sedueix Barcelona i la nostra capacitat de generar espai públic de qualitat, guanyant espai per les persones i el model de regeneració del front marítim que ells estan seguint, partint del model Barcelona. Les vies de col·laboració son moltes i les possibilitats d’inversió que veuen a casa nostra son motius que ens fan pensar que aquesta col·laboració tan estreta amb Hong Kong és estratègica, sostinguda en el temps i més necessària que mai”.

Com ha assenyalat Vives, “Hong Kong és una ciutat amb la que compartim algunes similituds, som dues ciutats portuàries, amb una gran vocació comercial i una cultura oberta al món. Hong Kong és una ciutat que concentra una gran activitat, comercial financera i cultural; i Barcelona és una ciutat amb gran reconeixement internacional en els terrenys de la creativitat, el disseny i la innovació, on situem al ciutadà al centre de la transformació urbanística” i ha afegit que “les dues ciutats tenen voluntat d´innovar, d´aprofitar les noves tecnologies, però amb la finalitat de millorar la vida de les persones”.

 

Una instal·lació de Barcelona pensada per seduir Hong Kong

L’espai de Barcelona compta amb una gran pantalla de leds de 30 metres de llargada per 3 d’ample on es projecta un vídeo que mostra diferents projectes de transformació que impulsa l’Ajuntament per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. La instal·lació està situada al front marítim de Hong Kong que està sent transformat, precisament, per Barcelona Regional, seguint el model d’obertura al mar impulsat pes Jocs Olímpics.

Aquest mur de leds presenta en format audiovisual l’agenda estratègica de projectes de transformació de la ciutat que actualment s’estan impulsant des d’Hàbitat Urbà . Una reflexió en clau global sobre les idees, les escales, i els projectes que defineixen una visió del present i del futur de la nostra ciutat. La instal·lació es complementa amb un espai físic format per 14 peces cúbiques regulars, que resumeixen una visió sobre la ciutat en imatges i propostes urbanes, recollides en un catàleg editat especialment per a aquest esdeveniment .

En concret es mostren els projectes o àmbits de transformació que s’impulsen a diferents escales: des de grans projectes estratègics a nivell metropolità com La Sagrera o la Plaça de les Glòries, a d’altres de millora de l’espai públic a escala urbana, com l’eix Pere IV, el Morrot o Passeig de Sant Joan fins arribar a actuacions a nivell de barri com son les microubanitzacions o l’aposta pels ateneus de fabricació per fer barris productius.

Més enllà del vídeo de seducció que es projecta a la gran pantalla, el visitant podrà passejar al llarg de diferents capsules informatives sobre les línies estratègiques de la ciutat: l’aposta per ser una ciutat intel·ligent, que aposta per la mobilitat urbana sostenible, amb el cotxe, taxi o autobús elèctric o la nova xarxa de bus més eficient que s’està implantant. L’autosuficiència energètica com a principi irrenunciable, la renaturalització de la ciutat o les infraestructures logístiques d’àmbit metropolità son altres exemples del model Barcelona que es pot veure a Hong Kong.

Aquesta Biennal, que ara s’inaugura, tindrà un esdeveniment especial coincidint amb la seva clausura: el primer simposi del Barcelona-Hong Kong Urban Exchange Platform, el grup de reflexió i estratègia urbana creat entre les dues ciutats, coordinat per Barcelona Regional i tres instituts d’urbanisme de HK. Es reunirà per primera vegada a Hong Kong a finals de febrer i es presentaran les seves conclusions i treballs d’investigació sobre el futur de les ciutats portuàries i les oportunitats que ofereix la transformació de les seves façanes marítimes.

 

Inversió, negoci i exportació de talent

L’espai de Barcelona està concebut també per ser una plataforma per impulsar l’exportació del talent i internacionalitzar arquitectes i professionals d’aquí, facilitant l’intercanvi entre professionals. Per això s’ha convidat a que hi participi el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la fundació Mies van der Rohe , responsable del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea o el Barcelona Urban Cluster (BUC) l’associació públicoprivada recentment constituïda per professionals del sector immobiliari i urbanístic que pretén oferir a l’exterior els diferents serveis de les organitzacions que l’integren per generar oportunitats de negoci i establir contactes i relacions comercials.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, aprofitarà el viatge per mantenir contactes empresarials i de negocis amb empreses que han mostrat interès per col·laborar amb Barcelona com per exemple BYD, diferents bancs d’inversions, la Cambra de Comerç de Hong Kong o l’Autoritat Portuària de Hong Kong.

Es tracta del segon viatge a Hong Kong que realitza el tinent d’alcalde per enfortir llaços o rubricar acords iniciats durant el viatge que va encapçalar l’alcalde Xavier Trias el juliol del 2012 a la Xina i Hong Kong per atraure noves inversions cap a la ciutat de Barcelona.

 

Descarregar vídeo

 





Paraules clau

arquitectura/ biennal/ Hong Kong/ turisme/