Més de 100 joves de Barcelona han participat aquest any en el projecte “Whyviolence” : Servei de Premsa

Més de 100 joves de Barcelona han participat aquest any en el projecte “Whyviolence”

12/12/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest matí a la Comissió de Seguretat i Mobilitat el projecte “Whyviolence”. Aquesta iniciativa és un projecte juvenil que té com a objectiu rebutjar la violència a la ciutat. En un context en què a diferents punts d’Europa s’estan produint nous problemes de convivència en barris, la ciutat de Barcelona promou aquest nou i innovador projecte social.

La mesura ha estat impulsada per la Direcció dels Serveis de Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona i està gestionada pel col•lectiu “Connectats”, a banda de comptar amb la col•laboració de l’Espai Jove Les Basses, l’Espai Jove Garcilaso i la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats. Entre l’octubre i el desembre de l’any 2012 es va realitzar una primera prova pilot i a principis d’aquest any 2013 el projecte s’ha posat definitivament en marxa. La iniciativa  pretén sensibilitzar els joves dels tres districtes que configuren el front Besòs de la ciutat: Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris, per tal que combatin totes les formes de violència a través de l’expressió artística.

En aquest context el Govern Municipal ha promogut una sèrie d’accions concretes per tal que els joves treballin sobre aquelles micro-violències que es donen en el dia a dia, reflexionin i transmetin a la resta de joves del seu entorn un missatge molt concret: “no utilitzis la violència per expressar les teves idees”. L’objectiu és analitzar aquelles agressions habituals i personalitzades que es poden donar i fins i tot poden passar desapercebudes a les llars, a les escoles i a l’espai públic com per exemple: el Bullying, la violència masclista, l’homofòbia, el ciberacosament, la xenofòbia, etc. Els tècnics del projecte treballen conjuntament amb els joves que hi participen per assolir una mirada crítica sobre aquests fenòmens i per tal de rebutjar-los abans que aquestes micro-violències vagin a més.

Amb aquest objectiu durant aquest 2013 s’han dut a terme les següents accions:

Tallers de creació.
En aquests tallers es treballen missatges en contra de les micro-violències quotidianes utilitzant l’art com a mitjà d’expressió.
•    Taller de hip hop.
•    Taller vocal. Veu i composició.
•    Taller Banda. Creació musical.

Microprojectes.
Mitjançant aquests iniciatives autogestionades s’enforteix la qualitat de la convivència i la inclusió social entre col•lectius juvenils en contextos de proximitat.

•    Agents per a la prevenció de les micro-violències. Un grup d’adolescents voluntaris s’ocupen de la creació de continguts web al voltant de les micro violències
•    Rap del Barri contra la violència. Un petit estudi de so en un local del barri del Bon Pastor obert als joves de la zona.
•    Associació juvenil TRV: Jove referent jove. Una associació juvenil en procés de constitució al barri de Trinitat Vella que té com a objectiu prevenir la violència entre els més joves.
•    Associació juvenil Estampida “Serigrafia per a una cultura de pau”. Muntatge d’un taller educatiu, productiu i comunitari d’estampat tèxtil on es realitzen dissenys que difonen entre la joventut missatges contra les violències
•    Blog sobre micro-violències. Liderat per un grup de joves. Plataforma virtual “microblogging”, per difondre el tema  de les micro violències a través de microrrelats realitzats per joves.

Desenvolupament accions de sensibilització en instituts, dinamització on-line.
•    Accions de sensibilització en instituts: s’han iniciat tallers- xerrades en instituts públics per difondre els recursos de sensibilització i transformació que el projecte Whyviolence dinamitza. Els continguts consisteixen en aproximacions als valors que possibiliten neutralitzar la violència, en particular les petites violències quotidianes que actuen residualment en tots els àmbits de la societat i que operen com a detonants de conflictes de major envergadura.
•    Continguts On line Realització de continguts de comunicació dirigits a posicionar el tema de les micro violències entre els joves. Es difonen continguts de text, fotografia i vídeo a través de la Web del projecte Whyviolence? i es realitza la dinamització de continguts en xarxes socials. El projecte també està a facebook a l’adreça. www. Facebook.com/whyviolence
foto why

Aquest dissabte, 14 de desembre, aquesta primera fase del projecte es clourà amb la Jornada “Per què la violència?”, on es presentaran els resultats dels tallers que s’han fet durant l’any 2013 i es debatrà sobre la prevenció de les violències en el context juvenil de Barcelona. En aquest acte hi haurà  taules rodones i s’explicaran les diverses experiències a l’entorn de les micro-violències, a banda de projecció de vídeos, testimoniatges de participants del projecte i la presentació de continguts artístics contra la violència. L’acte tindrà lloc a l’Espai Jove les Basses (c/Teide 20) a partir de les 17:00 hores de la tarda.





Paraules clau

joves/ prevenció/