Sarrià-Sant Gervasi posa en marxa el Districte de Coneixement : Servei de Premsa

Sarrià-Sant Gervasi posa en marxa el Districte de Coneixement

13/12/2013



Temps estimat de lectura: 16 minuts

El Govern Municipal a Sarrià-Sant Gervasi ha posat en marxa, amb 140 professionals de 80 institucions vinculades al districte, el projecte del Districte de Coneixement, una iniciativa per identificar, dissenyar i posar en marxa de forma participativa amb els agents acadèmics, sanitaris i econòmics les accions necessàries per desenvolupar el talent i l’economia al districte, amb l’objectiu de potenciar l’ocupació de qualitat a Sarrià-Sant Gervasi i a la ciutat.

La iniciativa, que es treballa des de finals de 2012 en col•laboració amb entitats del món universitari, sanitari, econòmic, col•legis professionals i cos consular presents o vinculats al districte de Sarrià-Sant Gervasi, es constitueix formalment avui i posarà en marxa els primers projectes a partir del febrer de 2014. Els seus eixos de treball principals són el sanitari i l’educatiu, amb un èmfasi especial en l’emprenedoria i la innovació.

Un districte que concentra el 20% de l’activitat professional de la ciutat

El Districte de Coneixement neix a Sarrià-Sant Gervasi per sumar l’acció i el valor afegit dels agents acadèmics, sanitaris i econòmics vinculats a aquest territori, que compta amb la cinquena part de l’activitat professional de la ciutat instal•lada al districte.

A més, Sarrià-Sant Gervasi és la seu del 23’1% de les empreses de tecnologia i coneixement de Barcelona (4.270 empreses segons dades del cens econòmic de 2010) i compta amb equipaments sanitaris de reconegut prestigi i forta capacitat d’atracció (hi ha més de 25 hospitals i clíniques privades de primer ordre i es generen cada dia 28.700 desplaçaments diaris per visita mèdica, dels quals el 85% són de fora del districte). A més, és un districte amb una forta concentració de centres educatius de prestigi (10 universitats i 13 de les 17 escoles internacionals de la ciutat) i és també seu de 1.230 empreses d’indústries creatives i 132 empreses editorials (el que representa el 19’5% del total de la ciutat).

Per tenir més detall de l’activitat econòmica relacionada amb el coneixement i la seva evolució, l’Ajuntament està realitzant un cens de les empreses del districte de Sarrià-Sant Gervasi i un estudi sobre l’activitat econòmica existent intensiva en coneixement, que se centra en les empreses de més de 100 treballadors i en els sectors estratègics identificats en el districte com són l’educació i la salut.

Posar en valor el talent dels professionals per al desenvolupament econòmic

El Districte de Coneixement aglutina 140 professionals de 80 empreses i institucions diverses, com l’Ambaixada dels Estats Units; el Consolat General de Mèxic a Barcelona; l’Escola Oficial d’Idiomes III-Sant Gervasi; el CosmoCaixa; la Fundació Pere Tarrés: Invenio; la Institució Menéndez y Pelayo; Acc1Ó; la Universitat Ramon Llull; euss Enginyeria; la Fundació Privada Collserola; la Universitat Internacional de Catalunya; la Fundació BCN Formació Professional; la Blanquerna; el Centre Mèdic Teknon; EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona – Adscrit a la UAB; Salesians de Sarrià; Universitat Abat Oliba CEU; Sagrat Cor de Sarrià; l’Institut Químic Sarrià (IQS); ESIC Business Marketing School;  Renta; Institut Escola Costa i Llobera; BDO; Col•legi Oficial de Metges de Barcelona; Col•legi d’Arquitectes de Catalunya; EM Presistes; La Salle Technova Barcelona; Associació Catalana d’Entitats de Salut; Asepeyo; Clínica del Pilar; MAZ; Centre Internacional de Medicina Avançada (CIMA); Barcelona Centre Mèdic (BCM); Clínica Tres Torres; Creu Blanca; Tasinsa; Telefònica; Fundació Uszheimer; Fremap; Orange; Policlínica Barcelona; Hospital Plató; Institut Català de la Retina (ICR); Mosaiking Comunicació; European University; Altran; Aguirre Newman; Edebé; Llotja; naus Immobiliària; UPC i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Agrupats en les comissions de coneixement, emprenedoria, salut i governança

Durant els mesos de treball previs, s’han creat quatre comissions per treballar els projectes identificats com a estratègics, que agrupen les institucions en funció dels seus interessos comuns i àmbits d’actuació: la comissió Campus de coneixement, la Comissió Districte emprenedor i innovador, la Comissió Districte saludable i la Comissió Governança. Aquests grups de treball, a més, combinen el talent, les empreses, la innovació i els actius presents a l’espai urbà vinculats amb cada àmbit per tal de tirar endavant conjuntament les iniciatives que inclouen.

Cada comissió ha estat treballat durant aquesta fase un o dos projectes que combinaven l’interès comú dels agents i la viabilitat tècnica d’implementar-los:

Comissió Campus de Coneixement: agrupa tots els agents interessants en els projectes relacionats amb l’Edutainment (Educació i entreteniment) i en transformar el districte en un veritable campus de coneixement. Les iniciatives treballades són:
o    Promoció de vocacions cientifico-tècniques: Es crearà una plataforma de suport i agregació de valor a projectes que permetin despertar vocacions científiques i tecnològiques en els estudiants i eliminar autolimitacions que minven les seves aspiracions. S’implicarà les escoles de secundària del districte i els seus alumnes, i es treballarà per capacitar els participants a expressar-se en públic i en l’ús del llenguatge tècnic en català, castellà i anglès.
o    Lligams Secundària-Universitat-FP-Empresa: Plataforma de reforç dels lligams entre els agents educatius de Secundària, Universitat i FP, i el món de l’Empresa per tal de fomentar vocacions professionals entre els alumnes de secundària, aproximar els alumnes de secundària als estudis superiors i projectar exteriorment les institucions acadèmiques.

Comissió Districte Emprenedor i Innovador: inclou institucions que treballaran per crear les condicions necessàries perquè el districte sigui un referent en emprenedoria i innovació. Els projectes a implementar d’aquesta comissió són dos:
o    Sarrià-Sant Gervasi Networking Breakfast: Programa d’esdeveniments  de networking per fomentar la relació amb els agents del districte i facilitar els contactes empresarials i professionals, així com promocionar l’emprenedoria i el creixement empresarial i professional, entre d’altres.
o    Districte financer per a emprenedors: Plataforma de suport i promoció de les activitats d’inversió que es realitzin al districte, com fòrums i activitats de formació. Es pretén unir els diferents inversors del districte en una xarxa, crear sinergies i augmentar el nombre d’inversors.

Comissió Districte Saludable: s’hi agrupen tots els agents interessats en els projectes relacionats amb el Wellness (Salut. Esport i altres). Dos iniciatives plantejades:
o    Medical Work Space: Programa de conferències i debats centrats en temàtiques fronteres de l’àmbit de la salut que servirà per descobrir noves oportunitats del sector, a més de compartir experiències i coneixements.
o    Sarrià-Sant Gervasi Living Health: Programa que permeti sumar farmàcies, centres d’atenció primària i d’altres agents en l’objectiu de divulgar informació sanitària de forma col•laborativa com a plataforma de coneixement de salut al districte.

Comissió Governança: aquesta comissió vincularà els agents interessats en crear l’Associació d’institucions de Sarrià-Sant Gervasi vinculades al Districte de Coneixement i els projectes relacionats amb la comunicació i el sentiment de pertinença al districte. Amb el següent projecte a desenvolupar:
o    Associació Districte de Coneixement de Sarrià-Sant Gervasi: Aquesta estructura organitzativa integrarà les institucions associades i les representarà davant les administracions, altres entitats i organitzacions econòmiques, polítiques i socials per a la defensa dels seus interessos.





Paraules clau

Sarrià-Sant Gervasi/