Trias: “Barcelona, avui i sempre, l’han fet les seves persones” : Servei de Premsa

Trias: “Barcelona, avui i sempre, l’han fet les seves persones”

17/12/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona ha presentat aquesta tarda al Saló de Cent “Autobiografia de Barcelona”, un llibre de l’historiador i museòleg Daniel Venteo que explica la història de la ciutat a través dels documents de l’Arxiu Municipal. El llibre és una coedició de l’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Efadós. Durant l’acte de presentació, Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, ha pronunciat la conferència “La memòria històrica de Barcelona als arxius de la ciutat”. A l’acte hi ha assistit Daniel Venteo, autor del llibre; Joaquim Borràs, arxiver en cap Arxiu Municipal Ajuntament de Barcelona; i Jaume Campderrós Figueras, director editorial Efadós.

El llibre recull un munt d’aspectes de la ciutat a través de més de cinc-cents documents de l’Arxiu Municipal. S’hi explica en primera persona les vicissituds, els reptes, els moments d’esplendor i els episodis més dolorosos de la història de la nostra ciutat.

Presentació del llibre Autobiografia de Barcelona

L’alcalde ha qualificat d’encert l’enfoc d’aquest llibre, que combina aspectes de la vida quotidiana dels barcelonins i barcelonines, amb d’altres que expliquen els esdeveniments històrics més destacats. Un llibre que permet entendre l’evolució econòmica, social i cultural de la ciutat al llarg dels segles.

Com ha explicat l’alcalde, a “Autobiografia de Barcelona” s’hi troben ben documentats tots aquells aspectes que ens han configurat com a ciutat des de l’època medieval, passant per les nostres institucions i la llarga trajectòria democràtica, l’organització del treball i l’evolució de l’economia. Des d’un passat agrícola i ramader fins a les fàbriques d’indianes i la industrialització, o el potent comerç marítim, gràcies al lideratge barceloní i català a la Mediterrània des de fa segles. Altres capítols ens apropen a episodis més recents: la construcció de l’Eixample de Cerdà, l’expansió dels tramvies i la construcció del metro, les dues Exposicions Universals, i molts altres esdeveniments referents a la cultura, l’esport o el lleure dels barcelonins.

“Barcelona”, ha assenyalat Trias, “s’explica en primera persona a través de documentació i d’imatges que hem vist poc als llibres d’història: de les dones, dels nens, de la gent gran… En aquest llibre hi som tots. Perquè Barcelona, avui i sempre, l’han fet les seves persones”.

L’alcalde ha tingut paraules d’agraïment per l’editorial Efadós, per la seva professionalitat i sensibilitat per elaborar aquest llibre; així com pel seu autor, Daniel Venteo, “que ha fet una recerca extraordinària”. També ha volgut agrair a l’Arxiu Municipal de Barcelona, que dirigeix Joaquim Borràs, “l’esforç que ha destinat per fer possible aquest magnífic llibre”.

Com ha dit Trias, l’Arxiu Municipal de Barcelona “és una de les institucions patrimonials documentals més importants, no només de Catalunya, sinó d’Europa. És una eina imprescindible per conèixer amb rigor i detall el passat de Barcelona i també un servei molt utilitzat per investigadors i historiadors però també per molts barcelonins i barcelonines”.

“Avui dia, en què estan tan de moda les biografies de grans capitals, Barcelona és pionera en presentar la seva autobiografia. Barcelona ha pogut explicar-se des de dins, gràcies a la importància que la ciutat ha donat, des de l’Edat Mitjana, a la preservació del nostre patrimoni documental”, ha conclòs l’alcalde Trias.

“Autobiografia de Barcelona” és una invitació a redescobrir la història de la ciutat a través d’una selecció de més de mig miler de documents conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona. Un recorregut que condueix des de la creació del govern municipal autònom de Barcelona, a partir dels privilegis fundacionals del Consell de Cent l’any 1249, fins a les primeres eleccions municipals del 1979. L’obra està estructurada en sis grans eixos, i s’atura en els grans fets, com ara l’enderrocament de les muralles a mitjans del segle XIX o l’agregació dels antics pobles del Pla al terme municipal de la ciutat. La singularitat de l’obra recau en la seva proposta narrativa, basada en el diàleg entre documents de diferents tipologies (fotografies, gravats, expedients, plànols…) que reflecteixen de primera mà l’activitat política, econòmica, urbanística, social i cultural de la ciutat.





Paraules clau

Alcalde Trias/ autobiografia/ barcelona/ història/