L’Ajuntament de Barcelona concedeix les Medalles d’Or al Mèrit Cultural a Jordi Subirà i, a títol pòstum, Eugenio Trias, i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Escola Superior d’Edificació de Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona concedeix les Medalles d’Or al Mèrit Cultural a Jordi Subirà i, a títol pòstum, Eugenio Trias, i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Escola Superior d’Edificació de Barcelona

20/12/2013Temps estimat de lectura: 4 minuts

El plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha decidit atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’empresari i cantaire, Jordi Subirà, per la seva important contribució a la difusió, promoció i pràctica del Cant Coral a Catalunya i especialment a Barcelona. En el mateix plenari també s’ha acordat atorgar aquest reconeixement a títol pòstum al filòsof i assagista, Eugeni Trias, per la seva important contribució al pensament filosòfic, especialment en la filosofia de l’art i l’estètica, i la filosofia de la religió. Finalment, també s’ha aprovat l’atogament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Escola Superior de l’Edificació de Barcelona com a reconeixement a la seva trajectòria per aconseguir millorar els habitatges de la nostra ciutat i la qualitat de vida dels seus habitants.

En el cas de l’empresari i cantaire, Jordi Subirà, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana ha destacat que aquest és un reconeixement “a una de les persones que més han treballat pel cant coral a la ciutat i el país, però també un reconeixement a la potència del moviment coral català. Un moviment que és música, és poesia, però sobretot és convivència, treball en equip, esforç i també realització personal” i ha afegit que la feina duta a terme per Subirà “ha fet possible introduir la xarxa d’orfeons i entitats corals de tot el país en el moviment coral europeu. Un precursor, doncs, també de la internacionalització de la nostra cultura d’arrel tradicional”.

Pel que fa a Eugeni Trias, Ciurana ha expressat que “home de tracte exigent va saber combinar aquesta exigència metodològica amb una prosa elegant i un acurat estil d’escriptura molt propi” i ha reblat que “la filosofia triasiana interpel•la els grans temes universals, aquells que no han de deixat de ser motiu d’inquietud: Déu, el món i l’ésser humà. Parla del que és i del que som qüestionant i interrogant constantment la raó”. Finalment, Ciurana ha recordat que Trias és l’únic filòsof en llengua castellana a qui se li ha atorgat el Premi Internacional Friedrich Nietzsche”.

En el cas de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona, aquesta té una llarga tradició en la formació de professionals del món de l’edificació, des de la seva creació com a Escola separada d’Arquitectura l’any 1954.  El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, ha destacat que l’EPSEB “ha tingut una trajectòria caracteritzada per la continua integració de les demandes de la societat en els seus projectes d’edificació”.  “El seu objectiu és augmentar la qualitat de vida de les persones mitjançant la millora de les nostres llars per tal que siguin confortables i sostenibles, i també formar professionals compromesos amb la seva feina i amb el progrés de la societat”, ha manifestat Martí en el Plenari del Consell Municipal.

Jordi Subirà i Rocamora
Va néixer l’any 1936 a Vic. Empresari i artesà cerer, propietari de la Cereria Subirà, l’establiment més antic de la capital catalana, president de l’Honorable Col•legi de cerers de Catalunya, compagina la seva activitat professional amb la passió que ha marcat la seva vida: la música i especialment el cant coral. Jordi Subirà i Rocamora ha estat sempre vinculat al cant coral del nostre país i, especialment, al de Barcelona. L’any 1982 es va fundar la Delegació del Barcelonès de la FCEC de la qual Jordi Subirà en va ser president durant 23 anys. En aquest període es van començar a fer els concerts del Cicle Maig Coral, que aquest any celebrarà la 31ª edició, les cantades a la Fira de Santa Llúcia, els concerts de La Mercè a la Plaça del Rei, etc. A més, va iniciar l’organització dels cursos de direcció amb Pierre Cao al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, caps de setmana cantant, màster Class, entre d’altres activitats, amb directors de corals i d’orquestra internacionals, per tal de millorar el  nivell dels directors dels cors i cantaires de Catalunya. Profund coneixedor d’Europa Cantat, i en general de tot el cant coral europeu, ha impulsat i ha estat membre actiu del Moviment Coral Català, participant en moments de particular rellevància pel cant coral a casa nostra com varen ser el Catalunya Canta al Palau Sant Jordi l’any 1992, l’acte d’homenatge a Oriol Martorell l’any 1996 també al Palau Sant Jordi, o l’organització de l’Europa Cantat a Barcelona, l’any 2003. Com cantaire, Jordi Subirà  ha estat membre actiu de l’Orfeó Laudate i de l’Orfeó Català . Va ser vicepresident, president i vocal de la FCEC i, abans del SOC. Actualment és membre d’honor de la FCEC.

Eugenio Trias
El filòsof i assagista barceloní Eugenio Trías Sagnier va néixer a Barcelona l’any 1942 i ha mort aquest any 2013. Ha estat una de les figures més rellevants del panorama filosòfic del darrer segle. Va irrompre a l’escena pública amb l’obra “La filosofía y su sombra”, el 1969, en la qual emprèn una revisió del concepte de raó en la línia de pensadors com Foucault o Deleuze. També, revisitant posteriorment el que Lévi-Strauss denominava “pensament salvatge”, escriu i publica, el 1971, “Metodología del pensamiento mágico”. Es pot dir que ha abordat pràcticament tots els camps per on la filosofia pot desplegar-se, sent el seus àmbits preferencials, la filosofia de l’art i l’estètica i la filosofia de la religió. El seu pensament explora la condició humana i els diversos àmbits del saber i cristal•litza en una de les propostes filosòfiques contemporànies més genuïnes: la filosofia del límit. En la seva llarga trajectòria, Eugenio Trías ha rebut nombrosos premis i guardons: Premi Nacional d’Assaig, Premi Ciutat de Barcelona, Medalla d’Or del Cercle de les Belles Arts de Madrid, Medalla de la Ciutat de Buenos Aires o el Premi Terenci Moix. Cal destacar, entre aquests, el Premi Nietzsche, que li va ser concedit el 1995, màxim guardó internacional en l’àmbit de la filosofia. A més, és doctor “honoris causa” per la Universitat Autònoma de Santo Domingo (República Dominicana), per la Universitat Autònoma de San Marco (Lima) i per la Universitat Autònoma de Madrid.

Paraules clau

Medalles d’Or/ Mèrit Cultural/