L’Ajuntament activa aquest any 1.170 places per substituir les sancions lleus per treballs en benefici de la comunitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament activa aquest any 1.170 places per substituir les sancions lleus per treballs en benefici de la comunitat

01/01/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Canviar una sanció per un servei a la comunitat, una opció educativa i pedagògica adreçada especialment a les persones menors d’edat. Aquest és l’objectiu del decret pel qual s’estableix el catàleg de les mesures alternatives a les sancions econòmiques, on s’ofereixen fins a 1.170 places en 295 equipaments de la ciutat on poder realitzar aquest servei en benefici de la comunitat, en comptes de pagar una sanció, una iniciativa especialment pensada quan l’infractor és una persona menor d’edat. La guia de recursos preveu equipaments i serveis municipals en tots els districtes, com ara biblioteques, centres cívics, equipaments esportius o casals i residències de gent gran, entre altres.

La Carta Municipal de Barcelona, que regula el règim especial de la capital catalana, preveu la possibilitat que les sancions econòmiques puguin ser substituïdes per treballs o prestacions en benefici de la comunitat o per altres mesures alternatives. En aquest sentit, l’Ordenança reguladora del procediment sancionador també recull la regulació dels aspectes bàsics d’aquesta substitució. Ara, el decret estableix finalment del catàleg de les mesures alternatives, que fins ara encara no existia. Establir el catàleg ha de permetre ordenar millorar aquesta possibilitat de substitució.

Amb l’establiment del catàleg de mesures alternatives es vol recuperar també el valor educatiu de la sanció, tenint en compte que aquesta no és només un instrument retributiu o de càstig, sinó que també pot ser un element de corresponsabilització i de presa de consciència del mal o perjudici causat a la comunitat.

Les mesures alternatives a les sancions no comportaran, en cap cas, la realització d’una tasca que impliqui o pugui implicar una relació laboral, i han de suposar un valor afegit a les funcions que es realitzen en l’equipament o el servei.

Qui ho pot demanar?

Es pot accedir a la substitució d’una sanció per una mesura alternativa quan es tracti d’una infracció lleu i quan aquesta no atempti contra els drets o llibertats d’una tercera persona ni la perjudiqui directament. També és necessari que la persona infractora resideixi a Barcelona tant en el moment de cometre la infracció com en el moment de sol·licitar-ne la substitució. Aquest últim requisit no és exigible a les persones menors d’edat ni a aquelles que presentin un perfil de risc o de vulnerabilitat social.

La substitució de les sancions per mesures alternatives s’acceptarà en funció de la disponibilitat de recursos en cada moment, donant prioritat a la substitució de les sancions vinculades a conductes que siguin especialment molestes nocives per la convivència de la ciutat, amb l’objectiu d’evitar-ne la reincidència i afavorir el creixement personal de la persona infractora, la responsabilitat comunitària i la cohesió social.

Quina mesura alternativa es pot fer?

El decret preveu activar places en tots els districtes i barris de la ciutat. Així, hi haurà places disponibles en equipaments i serveis de tota mena, com ara biblioteques, centres cívics, equipaments esportius, casals de gent gran, residències de gent gran o centres ocupacions, antre altres.

Per a determinar la mesura alternativa més adequada en cada cas es tindrà en compte el tipus d’infracció comesa. Per exemple, si la infracció comesa consisteix en comportaments vandàlics, es proposaran mesures alternatives vinculades preferentment a la restitució del mobiliari urbà i a la millora dels espais comunitaris. En cas que la infracció estigui relacionada amb una acció que afecta a altres persona, es proposarà una mesura alternativa vinculada preferentment a la restitució del greuge a través de la prestació d’ajut i en serveis d’atenció a les persones. O bé es proposarà un pla de desenvolupament personal si la persona infractora presenta un perfil de risc o vulnerabilitat social.

El decret, doncs, preveu determinar una mesura alternativa adaptada a cada infracció, buscant sempre la conscienciació de la persona que la demani. Sempre que sigui possible, la mesura alternativa es durà a terme en el districte de residència de la persona infractora, tenint en compte que s’activaran places en tots els districtes i en diversos equipaments o serveis.

Com s’aplica la mesura alternativa?

Les hores de prestació de servei en benefici a la comunitat en substitució d’una sanció administrativa són proporcionals a l’import de la sanció imposada. El càlcul es fa a partir del preu/hora del Salari Mínim Interprofessional dels treballadors no qualificats temporals.

Així, per exemple, una persona sancionada amb 30 euros per consumir alcohol a la via pública, podrà sol·licitar una mesura alternativa i substituir la multa per la realització de 6 hores de treball en benefici de la comunitat. Una persona sancionada amb 75 euros per realitzar necessitats fisiològiques al carrer, podrà substituir aquesta sanció per 15 hores de treball en benefici de la comunitat, sempre que s’atengui la seva sol·licitud. O bé una persona sancionada amb 750 euros per fer grafits o realitzar alguna acció vandàlica en el mobiliari, podria substituir la multa per 148 hores de treball en benefici de la comunitat.

Especial protecció a menors i persones vulnerables

Les mesures alternatives volen tenir un caràcter pedagògic i educatiu. Les sancions que es podran substituir són de caràcter lleu, i el decret estableix que es prioritzaran sobre aquelles multes que facin referències a les conductes que més poden pertorbar la convivència ciutadana, com per exemple les abans assenyalades: el consum d’alcohol a la via públic, la realització de necessitats fisiològiques al carrer, l’ús impropi de l’espai públic o les actituds vandàliques en l’ús del mobiliari urbà.

En el cas de menors d’edat, a banda de la possibilitat de realitzar treballs en benefici de la comunitat, el decret també preveu que la sanció pugui ser substituïda per mesures de caràcter formatiu o educatiu, com ara participar en algun programa d’atenció socioeducativa de l’Agència de Salut Pública orientat al canvi del comportament de les conductes de risc. En el cas de les sancions vinculades a l’oferiment de serveis sexuals a la via pública, les persones sancionades podran substituir la multa a través dels processos d’inserció social i laboral de l’agència ABITS, com ja es venia fent fins ara.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha destacat que “la millor política de seguretat i de convivència que podem fer és la prevenció, i en això hi estem invertint molts esforços i recursos”. “La substitució de sancions no només permet a l’infractor reconèixer la falta i responsabilitzar-se de les seves accions, sinó que també permet desenvolupar una tasca positiva per la comunitat. Això és especialment important quan es tracta d’un adolescent o un jove, sobretot si es tracta d’una persona menor d’edat”, ha manifestat Forn. El primer tinent d’alcalde ha explicat que “les mesures de substitució de la sanció que hem activat posen l’accent en programes educatius o serveis d’utilitat pública i d’interès social”. “És una manera de vincular l’infractor amb la seva comunitat. Fem un salt endavant important i el missatge és molt clar: la sanció pot ser més que un instrument retributiu i de càstig, pot ser també una manera de prendre consciència del perjudici que s’ha causat”, ha afegit.





Paraules clau

sancions/ treballs comunitat/