L’Institut Municipal de Serveis Socials posa en marxa l’experiència Adojo (A+J), un taller de creació compartit entre adolescents i joves : Servei de Premsa

L’Institut Municipal de Serveis Socials posa en marxa l’experiència Adojo (A+J), un taller de creació compartit entre adolescents i joves

05/01/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials, ha engegat una experiència innovadora amb la participació de 14 adolescents i 4 estudiants de comunicació audiovisual i periodisme que han treballat plegats en l’elaboració d’un documental en el marc del taller Adojo (A+J).

Aquesta experiència de treball innovadora s’emmarca en els diferents programes que desenvolupen els Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament , tant assistencials, com de caràcter preventiu. Un dels eixos d’intervenció més important fa referència a les intervencions grupals amb col•lectius que presenten situacions de vulnerabilitat especial (adolescents i joves en risc, dones víctimes de violència de gènere, homes aturats de llarga durada, etc.).

“La vida real dels nostres joves” –títol del documental triat pels mateixos adolescents- parla de la seva quotidianitat, de la sexualitat, de la mort, els consums, els cos, la família, l’escola, les relacions de parella, etc., i a l’hora mostra allò més valuós de cadascú, com la música, l’esport, la dansa, etc. ).

Els 14 adolescents que han participat en aquesta nova experiència tenen en comú diferents situacions de vulnerabilitat social com poden ser una dinàmica conflictiva familiar, fracàs escolar, dificultats econòmiques, entre d’altres, que molt sovint condiciona la percepció que tenen els altres sobre ells i la seva mateixa. Al mateix temps són joves amb habilitats diverses, ja siguin relacionals, artístiques o manuals, que molt sovint els costa mostrar.

Per una altra banda, han participat estudiants de periodisme i comunicació audiovisual de 20-21 anys que no presenten cap situació de vulnerabilitat però que comparteixen amb els adolescents la incertesa  sobre el seu futur i la utilitat social d’allò que aprenen.

L’objectiu del programa Adojo ha estat revertir aquest procés d’incertesa i passar a primer pla les seves diverses habilitats i retornar-los una imatge d’ells mateixos que els ajudi a sortir endavant malgrat les dificultats. Una de les maneres de fer-ho es comptar amb l’ajut d’aquests estudiants que també han de trobar sentit a allò que fan i que volen que sigui el seu futur professional. Les sessions de creació i realització del documental ha estat l’espai de treball on han pogut compartir les seves realitats i treure’n profit conjunt.

La realització del documental té la direcció tècnica d’un equip format per dues educadores socials i un realitzador de cinema, i ha comptat amb el suport d’altres professionals dels Serveis Socials Bàsics.





Paraules clau

adolescents/ joves/ Serveis Socials/