La Guàrdia Urbana de Barcelona passa a assumir la presidència de l’European Network of Policewomen : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana de Barcelona passa a assumir la presidència de l’European Network of Policewomen

09/01/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut avui a les màximes representants de l’European Network of Policewomen, una xarxa europea de dones policia, creada a l’any 1989 que té com a objectiu la promoció i la potenciació de les dones en el si de les diferents organitzacions policials europees.

A l’acte, que s’ha fet al Saló de la Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, hi han assistit les representants de la Policia Nacional d’Àustria i de la Policia Criminal de Lituània, que han estat rebudes pel gerent de Prevenció, Seguretat i Mobilitat, Joan Delort i pel cap del cos de policia barceloní, Evelio Vázquez. A banda, prèviament s’ha dut a terme una videoconferència amb les representants de la Policia d’Estònia.

DSC_3881p
DSC_3835ap

El cos de policia barceloní és membre de l’European Network of Policewoman des d’aquest mes d’octubre i durant la jornada d’avui el comitè executiu de l’entitat ha decidit nomenar la intendenta de Sarrià-Sant Gervasi de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Montserrat Pina, presidenta de l’associació pels propers dos anys.

 

Comissió d’Igualtat per a la dona a la Guàrdia Urbana de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona treballa per potenciar la presència de la dona al si del cos de policia barceloní i amb aquest objectiu el passat mes de juny del 2012 es va institucionalitzar la Comissió de la Igualtat per a la dona a la Guàrdia Urbana. La mesura s’inscriu en l’aposta del Govern Municipal per convertir a la Guàrdia Urbana de Barcelona en una policia moderna de proximitat i vocació de servei als ciutadans, que sigui alhora un fidel reflex de la societat actual, en la qual la dona cada vegada assumeix un paper més rellevant en tots els àmbits de l’activitat empresarial, institucional i associativa.

La Comissió treballa amb els següents objectius:

– Estudiar quina és la situació actual de les dones al cos de la Guàrdia Urbana, i la seva perspectiva en relació al Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Barcelona.

– Elaborar un catàleg de bones pràctiques per impulsar el desenvolupament de les dones en els diferents llocs de treball del cos policial.

– Promoure un increment substancial del nombre de dones candidates a les proves de selecció per a les properes convocatòries d’accés a la categoria de guàrdia.

– Promoure un increment de dones que es presentin a la convocatòria de promoció interna a la categoria de caporals.

– Identificar les problemàtiques associades als processos de promoció interna a les escales Intermèdia, Executiva i Superior per tal d’afavorir una major presència de dones en consonància a la representació de dones en el conjunt del cos.

 

La dona a la Guàrdia Urbana

La Secció de Vigilants i Guardes de l’Exposició de Barcelona i el Parc de Montjuïc va ser el primer cos policial amb personal femení amb el qual va comptar la ciutat, però només va existir des de desembre de 1928 fins a la fi de l’Exposició Internacional de Barcelona.

Les primeres dones que van entrar a la Guàrdia Urbana de Barcelona ho van fer l’any 1979, quan amb la promoció número 45 es van incorporar 20 guàrdies al cos de policia barceloní. Set anys després, el 1986 es va nomenar el primer comandament dona: una intendent i a començaments de l’any 1987 es van promocionar les primeres caporals.

A dia d’avui, 35 anys més tard, 267 dones integren la Guàrdia Urbana, el que suposa aproximadament un 9,40% del total d’efectius amb els quals compta el cos. En l’anàlisi de la integració d’aquestes 267 dones en les diferents escales de la Guàrdia Urbana la presència femenina continua essent baixa.

 

Per tot això l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb el Marc Estratègic 2012-2015 i amb el Pla d’Igualtat preveu un eix prioritari destinat a promoure la igualtat entre homes i dones, i que es vol que incideixi especialment en la Guàrdia Urbana.





Paraules clau

dona/ European Network of Policewomen/ policia/ seguretat/