Més confiança en Barcelona : Servei de Premsa

Més confiança en Barcelona

13/01/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Baròmetre semestral mostra la consolidació del canvi polític a l’Ajuntament de Barcelona l’Ajuntament de Barcelona, amb un important aval a la gestió municipal, i un augment de la confiança dels ciutadans en la seva ciutat. La crisi econòmica segueix ben present, però és a la capital on es donen els principals indicadors de millora, especialment pel que fa a les expectatives de futur.

El 71% dels barcelonins i barcelonines, 7 cada 10 ciutadans, aproven la gestió de l’Ajuntament. És la xifra més alta de tota la sèrie. Des que va començar el mandat municipal, l’aval a la gestió municipal ha crescut 6,4 punts. Destacada també la dràstica reducció dels ciutadans que suspenen la feina de l’Ajuntament. El desembre de 2010, el 42,5 dels barcelonins opinava que la gestió municipal era dolenta o molt dolenta. Avui ho pensen el 24% dels ciutadans, 18,5 punts per sota, la xifra més baixa de tot el mandat, fet que també constata una notable recuperació.

El Baròmetre semestral de Barcelona forma part del Pla d’Estudis Sociològics 2012-2015. Es tracta d’una enquesta telefònica realitzada a 800 barcelonins i barcelonines entre els dies 26 de novembre i 4 de desembre de 2013. L’estudi recull indicadors d’opinió sobre el present i el futur de la ciutat i els seus problemes més importants. També es recull la valoració de l’acció política municipal i de la gestió municipal.

 

Més optimisme de cara al futur

La crisi econòmica i els seus efectes segueixen ben presents en la vida quotidiana dels ciutadans i també en l’àmbit de les seves preocupacions. Ara bé, Barcelona no només és l’àmbit territorial que resisteix millor l’actual situació de crisi, com ja és habitual, sinó que el Baròmetre ofereix també alguns indicadors que assenyalen més optimisme i confiança. Tot i que les opinions negatives superen les positives quan es pregunta si Barcelona ha millorat o empitjorat l’últim any, es confirma el trencament de la tendència, de manera que en l’últim any s’ha registrat una millora de 9,2 punts pel que fa a les respostes negatives.

Pel que fa a les expectatives de futur, entre desembre de 2012 i desembre de 2013, es redueix en gairebé 13 punts el percentatge de ciutadans que creuen que la ciutat empitjorarà i augmenta en 6,2 punts els que creuen que millorarà. En l’actual Baròmetre gairebé el 60% dels ciutadans confirmen una bona expectativa de cara al futur. Aquest augment de l’optimisme també es detecta a nivell personal. Per segon cop consecutiu creix el número de ciutadans que pensa que la situació econòmica de la seva família millorarà, 12 punts per sobre que ara fa un any. En aquest mateix període l’opinió negativa ha caigut 18 punts.

L’atur i les condicions de treball continuen com el principal problema (31,3%). Aquesta concentració es dóna des de desembre de 2010. A continuació, a gran distància, es troba la inseguretat (8,4%), els problemes econòmics (7,8%) i els aspectes polítics (6,4%). Cal assenyalar que els problemes més destacats tenen en aquesta ocasió lleugeres davallades.

 

L’alcalde Trias, el polític més conegut i l’únic que aprova

L’alcalde Xavier Trias manté el grau de coneixement (88,8%) més elevat de tots els líders i és l’únic que aprova, amb un 5,1. Pel que fa a la intenció de vot directe, CiU tornaria a guanyar les eleccions municipals, amb un 13,7% dels vots. Es manté la mateixa tendència que en els dos últims baròmetres, amb ERC de segona força, ara amb un 7,5% d’intenció de vot directe. ICV-EUiA i el PSC, amb el 6,9 i el 5,1%, ocuparien la tercera i la quarta posició. La CUP obté el 3,3%, Ciutadans l’1,9 i el PP se situa amb un 1,6% de les mencions.

 

Compartir les despeses en els grans esdeveniments

L’estudi també incorpora, com és habitual, aspectes relatius a l’actualitat de la ciutat. En el darrer baròmetre es va preguntar sobre la celebració d’esdeveniments a la ciutat, i ara s’ha preguntat en relació als efectes de la mobilitat que causen. Així, hi ha un suport generalitzat, per sobre del 80%, al fet d’ampliar l’horari del metro, reforçar els serveis de transport públic i establir aparcaments temporals per a vehicles privats enllaçats amb busos llançadora. En aquest sentit, el 59,8% dels ciutadans aposten per compartir el cost d’aquests serveis entre l’ajuntament i els organitzadors de l’esdeveniment, mentre que un 23,1% aposten perquè el cost l’assumeixin íntegrament els organitzadors.

 

El Born Centre Cultural, un equipament de notable

El Born Centre Cultural, que va obrir les portes la Diada Nacional de Catalunya de 2013, rep un 7,8 per part dels ciutadans que l’han visitat. Segons el Baròmetre, un 33,6% dels barcelonins ja han visitat l’equipament. Entre aquells que no l’han visitat (65,9%), una part molt important, el 64,7%), diuen que probablement ho faran al llarg del proper any.

El 43,8% dels barcelonins i barcelonines coneixen la celebració del Tricentenari. El Born Centre Cultural és clarament el més conegut.

 





Paraules clau

barcelona/ baròmetre/ ciutat/