S’inaugura la plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, a Ciutat Vella : Servei de Premsa

S’inaugura la plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, a Ciutat Vella

18/01/2014Temps estimat de lectura: 2 minuts

El creador de l’estelada, Vicenç Albert Ballester, ja té una plaça a Ciutat Vella. Es tracta d’un espai públic fins ara sense nom situat entre el carrer del Comerç i el passeig de Lluís Companys, a tocar de l’edifici de l’antic Jutjat de Guàrdia.  La placa amb la nova denominació s’ha destapat avui en un acte en el qual han participat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada, entitat que ha anunciat la seva dissolució justament perquè ha assolit l’objectiu amb el qual es va crear, i la coral El Poble que Canta.

Durant l’acte, Joaquim Forn ha volgut remarcar que recordar Vicenç Albert Ballester només per la creació de la bandera estelada seria injust ja que ell era “un insubornable català i la seva principal preocupació era el ple reconeixement de la personalitat nacional de Catalunya”. El tinent d’alcalde ha indicat també que la figura de Ballester es torna “molt vigent avui”, sobretot tenint en compte els esdeveniments de la darrera setmana “en què el Parlament de Catalunya ha aprovat per una majoria àmplia sol·licitar a l’Estat poder celebrar la consulta.”

Mercè Homs, per la seva banda, s’ha referit a l’espai escollit per posar el nom de Vicenç Albert Ballester, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera: “un espai al costat de llocs carregats de simbolisme per la ciutat i el país, a prop del Parlament de Catalunya, al costat del Born Centre Cultural, i a tocar del passeig que porta el nom del President Companys”.

Durant l’acte, en el qual s’ha destapat la placa amb el nom, la coral ha interpretat algunes cançons patriòtiques, entre elles el Cant de la Independència, escrita per Vicenç Albert Ballester, i que ha interpretat la cantautora Núria Inglés.

La denominació de Vicenç Albert Ballester per a aquesta plaça es va aprovar en el consell plenari del Districte de Ciutat Vella celebrat el 4 de juliol de 2013, amb els vots favorables del govern (CiU), i dels grups d’ICV-EUiA i UxP.

La proposta de denominar un espai de la ciutat amb aquest nom ha trigat tres quarts de segle a fer-se realitat, i de fet coincideix amb el 75è aniversari de la mort del creador de la bandera independentista.

El primer compromís municipal per fer aquest homenatge al creador de l’estelada va tenir lloc l’any 1938 quan l’Ajuntament de Barcelona va acordar fer un reconeixement a Vicenç Albert Ballester per la seva contribució en la defensa de la cultura catalana. L’any 1985 l’alcalde Pasqual Maragall va promoure un nou acord, en aquest cas verbal i amb els biògrafs de Ballester, per buscar un emplaçament per posar el nom d’aquesta figura del catalanisme. Però no és fins l’any 2013 que aquesta proposta es concreta amb una ubicació i es desenvolupen ja els tràmits per tal de portar-la a aprovació definitiva i executar-la.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Ciutat Vella/ Vicenç Albert Ballester/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina