L’alcalde Trias afirma a Davos que en la gestió de les ciutats d’avui el desenvolupament econòmic i el benestar social han d‘anar de la mà : Servei de Premsa

L’alcalde Trias afirma a Davos que en la gestió de les ciutats d’avui el desenvolupament econòmic i el benestar social han d‘anar de la mà

23/01/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona ha participat a la sessió que sota el títol “El futur del Desenvolupament Urbà”, s’ha celebrat aquest matí al World Economic Forum que s’està celebrant a la ciutat de Davos. Trias ha exposat l’aposta de Barcelona pel desenvolupament de sectors econòmics i estratègics, especialment els vinculats a les noves tecnologies mòbils, la innovació i la investigació, i la gran aposta de Barcelona per esdevenir una ciutat de referència en l’àmbit de les Smart Cities, on les noves tecnologies es posen al servei de les persones.

L’alcalde Trias ha compartit la sessió, entre d’altres, amb Boris Johnson, alcalde de Londres; Ana Botella, alcaldessa de Madrid; Mauricio Macri, alcalde de Buenos Aires; Naheed Nenshi, alcalde de Calgary (Canadà); Mpho Parks Tau, alcalde executiu de Johannesburg; Kasim Reed, alcalde d’Atlanta; Antônio Augusto Junho Anastasia, governador de Minas Gerais, (Brasil); Prithviraj Chavan, ministre principal de Maharashtra (Índia); Trevor Manuel, ministre de Planificació Nacional de Sud Àfrica; Kamal Nath, ministre de Desenvolupament Urbà i ministre d’Afers Parlamentaris de l’Índia; Li Tie, director-general del Centre de Desenvolupament Urbà de la Xina.

A la sessió, tant l’alcalde Trias com l’alcalde de Londres, Boris Johnson, han coincidit en què l’habitatge és un gran repte de futur per a les ciutats globals, un dret social, com també ho és la mobilitat i el transport públic de qualitat. En aquest punt, Trias ha explicat a Johnson, i a la resta dels alcaldes presents, la xarxa ortogonal d’autobús. L’alcalde de Londres ha coincidit amb l’alcalde barceloní en la importància de recuperar la dimensió humana de les ciutats per tal d’afavorir la cohesió social.

L’alcalde, en la seva intervenció, ha posat en valor el paper de les ciutats, “un dels principals motors de competitivitat i innovació, i que són de gran importància per al desenvolupament econòmic i el progrés social”. Trias ha afirmat que “en la gestió de les ciutats d’avui, el desenvolupament econòmic i el benestar social han d‘anar de la mà perquè ningú no quedi enrere”, i ha apostat per utilitzar tots els mitjans, com les noves tecnologies, per aconseguir aquest objectiu.

Trias ha explicat que, com alcalde de Barcelona, el seu principal objectiu “és assegurar el benestar i la qualitat de vida de les persones”, i “treballar per generar oportunitats per al futur”. L’alcalde ha dit que vol que Barcelona sigui reconeguda mundialment com una ciutat del cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, i les noves tecnologies poden ajudar a aconseguir aquest objectiu .

Barcelona, ha exposat l’alcalde, és una ciutat de mida mitjana amb una economia diversificada, amb sectors potents, com el turisme, però al mateix temps està impulsant nous sectors estratègics, especialment aquells vinculats a les noves tecnologies mòbils o a la investigació.

L’alcalde ha explicat que Barcelona, en el marc capital mundial del mòbil que la ciutat ostentarà fins al 2018, s’està posicionant com un dels principals centres tecnològics d’Europa. “La tecnologia està impregnant la ciutat, quan passeges per la ciutat te n’adones que s’està convertint en una Smart City real”. Trias ha citat algunes de les aplicacions introduïdes, com el pagament Contactless a través dels telèfons mòbils, el treball que s’està fent per crear una Carpeta Personal de Salut perquè els ciutadans puguin consultar en qualsevol moment des del seu telèfon mòbil al seu historial mèdic; en l’àmbit del transport públic, la reorganització de la xarxa de busos per fer-la més eficient i racional; el nou pla d’il·luminació, que utilitza tecnologia LED per estalviar energia; o les millores introduïdes en el sistema de clavegueram i de refrigeració. Trias ha destacat també la feina que s’està duent a terme per esdevenir una ciutat de referència en el sector del vehicle elèctric.

Totes aquestes iniciatives, ha explicat l’alcalde, “van dirigides a posar la innovació, no només tecnològica també social, i les noves tecnologies al servei de la ciutat i de la seva gent”. En aquest aspecte ha destacat la importància de la col·laboració entre el sector públic i el sector privat, “aquesta aliança és clau per al futur de les ciutat”. L’alcalde ha explicat, per exemple, que empreses punteres i institucions de renom mundial, com el Banc Mundial o la London School of Economics, han treballat per desenvolupar la City Protocol Society, l’aliança mundial de ciutats, empreses, universitats i centres de recerca de tot el món que ha de definir els estàndards de qualitat de les ciutats del futur i per compartir solucions que ajudin a accelerar la seva transformació. L‘alcalde ha aprofitat per convidar a la resta d’assistents a participar d’aquesta iniciativa liderada per la ciutat de Barcelona.

Finalment, Trias ha afirmat que aquest és un procés obert perquè la construcció d’una ciutat, i els serveis que s’ofereixen als ciutadans, requereixen una planificació a llarg termini. “Només amb una mentalitat amb visió de futur, i comptant amb la major quantitat possible d’actors, el disseny de la ciutat és possible”.

Darrera sessió a Davos

Ja a la tarda, l’alcalde de Barcelona participarà a la sessió “Avançant solucions i respostes coordinades als reptes de la demència”. La demència és una epidèmia silenciosa, amb implicacions de llarg abast a nivell mundial. El nombre de casos de demència es duplicarà en 20 anys i quadruplicarà el 2050. Els seus efectes es faran sentir no només a les nostres comunitats i en els sistemes d’assistència sanitària i social, sinó també a les empreses i a l’economia global.

L’alcalde parlarà dels desafiaments demogràfics sense precedents als que s’enfronten les ciutats: l’augment de l’esperança de vida. A Barcelona, l’esperança de vida per als homes és de 80 i 86,2 per a les dones; s’ha incrementat en sis anys en els últims vint anys. Trias explicarà que Barcelona és una ciutat de referència internacional en la lluita contra la malaltia d’Alzheimer, per als nostres serveis de salut pública, la qualitat d’atenció mèdica i la recerca científica. I detallarà part dels serveis que ofereix l’Ajuntament per fer front a aquests reptes, una tasca que es desenvolupa col·laborant amb el Tercer Sector. “Hem de ser capaços de donar una resposta adequada a aquest desafiament global que implica un enorme cost social d’aquest tipus per als pacients i les seves famílies”, conclourà l’Alcalde Trias.





Paraules clau

Alcalde Trias/ davos/