Barcelona es prepara per acollir el sorteig de la FIBA Basquetball World Cup : Servei de Premsa

Barcelona es prepara per acollir el sorteig de la FIBA Basquetball World Cup

30/01/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona ha estat la subseu escollida per a la celebració del sorteig de la Copa del Món de Bàsquet 2014. La FIBA, organitzadora de l’esdeveniment, amb els seus màxims representants al capdavant, seran presents tot el cap de setmana a la capital catalana, ens els diferents actes que hi ha previstos fins al dilluns dia 3 de febrer.

La vessant més solidària dels Mundials es mostrarà demà divendres 31 de gener , en un acte de lliurament de material esportiu a escoles que tindrà lloc al CEIP Polvorí. Els presidents de les Federacions Catalana i Espanyola de Bàsquet, Joan Fa i José Luís Sáez (respectivament); la gerent de l’Institut Barcelona Esports, Teresa Batet; els ambaixadors Jorge Garbajosa i Juan Orenga; i representants de la Caixa, entre d’altres assistents, assistiran a aquest acte que combinarà l’activitat (clínic) amb la recepció del material. Aquest acte representa la voluntat municipal que els grans esdeveniments internacionals han de deixar un llegat a la ciutat, en aquest cas en forma de material a les escoles, i amb la celebració d’activitats paral•leles populars.

La tarda de divendres està destinada al primer acte institucional previst en el programa: la recepció a la FIBA i la comunitat del bàsquet al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a les 18h. La Tinenta d’Alcalde d’Esports, Maite Fandos, presidirà un acte que comptarà amb la presència del president i del secretari general de la FIBA, Ivan Mainini i Patrick Bauman (respectivament) i els presidents de les Federacions Catalana i Espanyola de Bàsquet, Joan Fa i José Luís Sáez (respectivament), entre d’altres representants institucionals i esportius. En el decurs de l’acte, s’avançaran alguns dels detalls que envolten la celebració del Campionat en general, i sobre Barcelona en particular com a subseu.
El dissabte 1 de febrer, l’edifici Cosmocaixa acollirà un acte de presentació del projecte social i de voluntaris liderat per la Federació Catalana de Bàsquet i la Caixa.

Diumenge 2 de febrer, entre les 10h i les 17h, se celebrarà l’acte més popular dels previstos. El Plaza 2014 es una activitat de caire esportiu i competitiu de 3×3 que es durà a terme a la plaça Puig i Cadafalch durant tota la jornada. La Federació Catalana de Basquet ha esta l’encarregada d’establir el quadre de competició i organitzar l’esdeveniment.

El dilluns dia 3 de febrer tindrà lloc  l’acte esportiu més significatiu: el sorteig dels equips per a cadascuna de les subseus que conforma el Mundial. Un altre edifici noble de la ciutat, el Palau de la Música, acollirà aquest important acte, que comptarà amb la presència de l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i novament la cúpula de la FIBA.  L’horari previst és de 18h a 19’40h.

Barcelona, protagonista a la  FIBA Basquetball World Cup

La capital catalana serà així la primera en assumir protagonisme en la gran cita del basquet mundial. L’any 2010, els organitzadors van arribar a un acord amb el consistori per a la disputa de partits de la segona fase, així com de quarts de final i semifinals al Palau Sant Jordi. Com a subseu, Barcelona s’ha reservat el dret de comptar amb la presència de l’equip d’Estats Units per a aquesta última fase. Els partits tindran lloc entre el 7 i l’11 de setembre.

Barcelona i el bàsquet
A la ciutat de Barcelona hi ha prop de 8.000 llicències federatives  i és, al costat del futbol, la natació i el tennis un dels esports més practicats, especialment entre els adolescents de 15 a 19 anys, en què més d’un 22% dels barcelonins i barcelonines d’aquesta edat el practiquen. De fet, entre els escolars, el bàsquet és el segon esport més practicat, tant entre els nens com entre les nenes, de manera que es converteix en un esport amb uns índexs de paritat bastant equilibrats. Mou 550 equips de competició escolar,  amb més de 6.000 participants.

L’Ajuntament de Barcelona, en col•laboració amb el teixit associatiu, també treballa el bàsquet com a eina d’inclusió, a través de diferents accions:
– Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de Bàsquet en Cadira de Rodes organitzat per la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física.
Barcelona compta amb un total de cinc Trofeus Internacionals denominats “Ciutat de Barcelona” (TICB) específics d’esport adaptat, un d’ells el de bàsquet en cadira de rodes.
– Competició escolar inclusiva organitzada pel Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB). Durant el curs 2010-2011 va participar, per primera vegada, un esportista amb discapacitat motriu (usuari de cadira de rodes) a la lliga de bàsquet del CEEB, a la categoria benjamí, per la qual cosa va ser necessari adaptar el reglament.
Aquesta experiència pionera va ser fruit de la col•laboració entre el CEEB, l’Institut Barcelona Esports, la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF) i el grup d’estudi sobre “Educació Física i inclusió de l’alumnat amb discapacitat” de l’ICE de Universitat de Barcelona.
– 3×3 de bàsquet inclusiu organitzat per la Federació Salut Mental Catalunya.
El torneig 3X3 Inclusiu és una iniciativa de la Federació Salut Mental Catalunya, on participen equips formats per persones membres de la xarxa de serveis de salut mental de Catalunya i per persones que no estan vinculades al món de la salut mental, amb la finalitat d’oferir un espai de promoció de la salut i d’inclusió comunitària mitjançant l’activitat esportiva.
– El projecte d’integració social social de nens amb autisme mitjançant el bàsquet organitzat pel Club Bàsquet La Salle Horta i el Centre Educatiu i Terapèutic El Carrilet
Vol fomentar la integració social d’infants amb autisme i psicosis infantil del Centre Educatiu i Terapèutic El Carrilet, a través d’una activitat extraescolar, fora del centre educatiu habitual.

Bressol del bàsquet català
La història de la presència d’aquest esport a la capital de Catalunya es remunta al trencant dels anys 20 del segle XX, quan el sacerdot Eusebi Millan, coneixedor de l’esport en la seva estada a Cuba, va formar els primers equips a les Escoles Pies de Sant Anton de Barcelona, antecedents del primer club de bàsquet català, el Laietà BBC, fundat l’any 1922.

El palmarès de la ciutat en acollir competicions de bàsquet és inqüestionable. Declarada ciutat NBA des del 2011, ha acollit també partits de la selecció d’Estats Units, una Copa del Rei (2012)  i la Final Four Turkish Airlines Euroleague Final Four 2011.





Paraules clau

bàsquet/ esport/ FIBA/