Un total de 109 finques en situació greu de deteriorament es rehabiliten en el marc del Pla Dintres : Servei de Premsa

Un total de 109 finques en situació greu de deteriorament es rehabiliten en el marc del Pla Dintres

30/01/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha obligat els propietaris 109 edificis en estat molt deficient de conservació a rehabilitar les seves finques, mitjançant els nous procediments que estableix el Pla Dintres. Aquest projecte, impulsat pel Districte de Ciutat Vella per aconseguir que finques de propietat privada en estat deficient de conservació tornin a una situació que permeti viure-hi d’una manera digna i amb condicions d’habitabilitat mínimes exigibles, està contribuint a la millora de la qualitat i les condicions de vida de més d’un centenar de famílies de Ciutat Vella llogateres en edificis a vegades apuntalats, o sense aigua corrent, o amb instal•lacions deficients, humitats o escales insalubres.

L’activació de nous protocols per ordenar la conservació de les finques ha donat com a resultat, després de 18 mesos de treball, que ja hi ha 7 edificis del tot rehabilitats i que han recuperat unes condicions d’habitabilitat normals i acceptables per als veïns que hi viuen. En el marc del Pla Dintres, hi ha uns altres 27 edificis que en aquests moments estan fent les obres de rehabilitació. Per altra banda, els propietaris de 20 edificis més estan tramitant les llicències per portar a terme la rehabilitació, uns altres 51 ja tenen començat l’expedient i es troben en la fase inicial de la tramitació dels projectes. Finalment, els propietaris de 4 finques més estan pendents de la inspecció amb la qual el Districte de Ciutat Vella ha de determinar quin és l’abast de l’obra que s’hi ha de realitzar per retornar a les condicions mínimes d’habitabilitat la finca.

En total, hi ha 109 edificis, que corresponen a 1.127 habitatges i 2.844 veïns, que a partir de la implantació del Pla Dintres estan recuperant unes condicions d’habitabilitat dignes i normals, amb aigua corrent, llum elèctrica, instal•lacions en bon estat, sense humitats o problemes de filtracions.

 

Vetllar per unes condicions d’habitabilitat dignes

El Pla Dintres es va presentar públicament el 31 de maig del 2012. El va dissenyar el govern municipal per atacar des d’una vessant nova i diferent la problemàtica de l’envelliment del parc d’habitatge de Ciutat Vella que combinat amb la deixadesa per part de propietaris d’aquests immobles en la qüestió del manteniment, donava com a resultat l’existència de situacions de degradació de les finques que resultaven alarmants i preocupants: Finques habitades i apuntalades durant anys, amb la conseqüent perillositat i insalubritat, amagada rere les parets de les cases.

Ciutat Vella és el districte amb el parc d’habitatges més antic de Barcelona, ja que aproximadament el 68% de les finques són anteriors a 1900. A més a més, cal destacar la percepció que tenen els ciutadans que viuen a Ciutat Vella sobre l’estat de conservació de les finques: segons es desprèn de l’enquesta de serveis municipals sobre aquesta percepció, el 31% dels enquestats creuen que l’edifici on viuen no es troba en bon estat. El 2% diu que el seu edifici està en estat ruïnós, el 9,4% diu qualifica l’edifici on viu de dolent, i el 19,5% de deficient.

El Pla Dintres es va dissenyar, doncs, per fer front amb una nova estratègia a aquesta problemàtica. Es fonamenta en la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge, que reconeix i desenvolupa el dret de tota persona a un habitatge digne. I vol garantir el compliment dels paràmetres de qualitat i les mesures per assegurar un bon ús de les finques, la conservació i la rehabilitació que fixa aquesta llei.

El Pla Dintres és, per tant, un programa d’actuació dissenyat i que porta a terme el Districte de Ciutat Vella que consisteix a obligar els propietaris de finques que estan en mal estat de conservació i que es troben habitades, a fer les obres necessàries per tal que aquestes finques recuperin el bon estat de conservació, i un nivell d’habitabilitat correcte.

El Pla Dintres actua només sobre aquelles finques que es troben per sota dels mínims d’habitabilitat i conservació exigibles, és a dir, en finques amb patologies importants que afecten la seguretat estructural, les façanes i les instal•lacions, a part d’altres problemàtiques que es deriven d’un mal ús o un mal manteniment de l’immoble.

Això no obstant, el Districte de Ciutat Vella realitza un treball d’inspecció i control de l’habitatge que va més enllà i que permet tenir un coneixement exhaustiu de les condicions del parc d’habitatge. Així doncs, el districte té en aquests moments en tràmit 858 expedients oberts a propietaris per manca de conservació de les seves finques. Són expedients que estan fora del Pla Dintres perquè no suposen una situació de conservació molt deficient, sinó que les deficiències són d’un grau menor. El Districte té pendents 50 inspeccions tècniques per determinar la gravetat de les patologies de conservació dels habitatges.

Dins d’aquestes 50 inspeccions, si es detectés alguna situació molt greu de mala conservació, també s’incorporaria al Pla Dintres.

 

Un procediment més ràpid i amb sancions elevades

El Pla Dintres va establir un nou procediment per tal d’obligar els propietaris a realitzar les obres de conservació. És un procediment de caràcter coercitiu que preveu la possibilitat d’imposar multes molt elevades, que poden arribar al 90% del cost de les obres que s’han de realitzar per rehabilitar la finca. Fins ara, el Districte de Ciutat Vella ha interposat un total de 13 sancions, que sumen un total de 821.651,30 euros.

En cas que el propietari no vulgui realitzar les obres, el pla preveu fins i tot es pot arribar a la situació que l’Ajuntament les porti a terme de manera subsidiària, cosa que no s’ha arribat a donar encara perquè tots els propietaris estan complint les ordres que està dictant el Districte.

Malgrat aquest caràcter coercitiu, el Pla Dintres preveu també la via del conveni, en la qual aquells propietaris que mostren bona predisposició per portar a termes les rehabilitacions, poden mitjançant convenis de col•laboració flexibilitzar els terminis (molt estrictes en general) i ser acompanyats per tècnics del Districte fins a l’acabament de les obres. Fins i tot es preveuen ajudes a la rehabilitació i el suport i l’acompanyament per a situacions en les quals cal reallotjar famílies durant les obres.

En definitiva, el Pla Dintres ha activat un mecanisme per evitar que hi hagi persones que visquin en habitatges que no reuneixen unes condicions mínimes d’habitabilitat o que visquin en finques insalubres o fins i tot amb perill.

En els casos en les quals es detecta que una finca resulta irrecuperable, es declara la inhabilitabilitat. Fins ara s’han portat a terme 7 declaracions d’inhabitabilitat.

 

Compra i recuperació de finques d’habitatge

En el marc de la millora del parc d’habitatge de Ciutat Vella en mal estat, se situen també les operacions d’adquisició i recuperació de finques que està portant a terme l’Ajuntament de Barcelona. En els darrers temps, el consistori ha adquirit les finques de Sant Ramon 1, Sant Ramon, 6 i Robador, 43 del barri del Raval, i Sant Pere Mitjà, 65 al barri de Sant Pere Santa Caterina i la Ribera. També són de propietat municipal i es destinaran a habitatge les finques de Sant Pere Més Baix, 88, plaça de Sant Pere i Princesa, 49.

L’Ajuntament ha invertit 2 milions d’euros en l’adquisició de finques, i destinarà 4 milions més per rehabilitar-les. Aquestes finques un cop rehabilitades es tornaran a posar al mercat com habitatge de lloguer assequible.





Paraules clau

Ciutat Vella/ habitatge/