Barcelona serà la seu d’una nova incubadora d’empreses de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) : Servei de Premsa

Barcelona serà la seu d’una nova incubadora d’empreses de l’Agència Europea de l’Espai (ESA)

31/01/2014Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona i la seva àrea metropolitana acolliran el primer centre d’incubació d’empreses de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) que s’instal•la a l’estat. L’elecció per part de l’ESA de la candidatura catalana com a guanyadora s’ha conegut aquest divendres, i la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, l’ha anunciat durant el plenari municipal. D’aquesta manera, la capital catalana disposarà d’un centre multidisciplinari que acollirà projectes empresarials que aprofitin les tecnologies de l’espai per a desenvolupar aplicacions, serveis i productes amb usos diversos, tant industrials com per al consum diari de persones o empreses. La nova incubadora se sumarà a la xarxa formada per vuit centres ubicats a països europeus com Holanda, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica, França i Itàlia.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió de l’ESA, que “donarà un fort impuls de creixement econòmic a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i li permetrà ser un punt de referència a Europa a nivell de desenvolupament de tecnologies de l’espai aplicades a diferents vessants productives”.

“Poder acollir aquesta incubadora ens reafirma en la nostra convicció que la sortida de la crisi i la reactivació econòmica passen per aprofitar el gran potencial de Barcelona i la seva regió metropolitana”, ha insistit l’alcalde, i ha afegit que aquest fet significa una “una oportunitat de futur per als emprenedors i joves investigadors que es dediquen a les tecnologies espacials”.

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde Sònia Recasens ha destacat la importància de la col•laboració públic-privada en projectes com aquest, “ja que és una eina indispensable per encarar els reptes plantejats en l’actualitat”, i ha posat èmfasi en la prioritat del govern de contribuir que les empreses creïn ocupació i promoguin el desenvolupament econòmic i social de la ciutat. “Perquè l’activitat econòmica genera riquesa i ocupació, i això acaba revertint en una millor qualitat de vida i benestar de les persones”, ha dit.

El nou centre per a empreses del sector aeroespacial d’àmbit metropolità s’instal•larà a l’edifici RDTI del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels, de 10.000 m2 de superfície i ja construït, fet que permetrà posar-lo en marxa a curt termini amb una inversió reduïda. Es tracta d’un pas més en el model d’incubació d’empreses de recent creació, un dels trets clau de la trajectòria de Barcelona Activa, ja que se sumarà al viver de Glòries i a la incubadora de gestió públic-privada, Almogàvers Business Factory.

Nou pol d’atracció de talent emprenedor

L’objectiu és que en un període de cinc anys s’instal•lin una quarantena de startups d’àmbit internacional, de manera que el centre esdevingui un nou pol d’atracció de talent emprenedor. Les empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat que s’ubiquin a la incubadora tindran accés al coneixement tècnic de l’equip i el personal científic de la ESA (European Space Agency) i de la Universitat Politècnica de Catalunya i, a més, comptaran amb l’assessorament expert i el suport tècnic a nivell empresarial de Barcelona Activa.

Així mateix, cada projecte empresarial rebrà fins a 50.000 euros per desenvolupar la seva tecnologia, sempre que assoleixi les fites marcades. En aquest sentit, també tindrà accés a finançament privat, proveït per Caixa Capital Risc, mitjançant un préstec participatiu. El ventall d’iniciatives empresarials que es poden encabir en el programa d’incubació és ampli, i inclou des d’aplicacions de navegació satèl•lit per a ús quotidià o professional, fins a software per a control de coets i la gestió de les infraestructures de llançament.

Les entitats promotores de la candidatura han estat l’Ajuntament de Barcelona –a través de Barcelona Activa–, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Universitat Politècnica de Catalunya i Caixa Capital Risc.

Paraules clau

empresa/ ESA/ espai/ incubadora/