Trias: “Impulsarem un catàleg i analitzarem la viabilitat dels comerços històrics i emblemàtics” : Servei de Premsa

Trias: “Impulsarem un catàleg i analitzarem la viabilitat dels comerços històrics i emblemàtics”

31/01/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals.

Prec d’ICV-EUiA per eliminar la possibilitat de sanció a les persones sense sostre. L’alcalde ha sigut taxatiu: “Les persones sense sostre no es multen”. Xavier Trias ha deixat clar que a Barcelona es sancionen les accions incíviques i ha dit que en cas que una persona sense sostre sigui multada per una situació així, aquesta sanció es retira. L’alcalde ha recordat que l’any 2007 es van posar fins a 3.589 sancions a persones sense sostre, mentre que ara només 500, i a més aquestes es retiren. Trias ha ofert a ICV revisar conjuntament el mètode que se segueix sempre que sigui per millorar-lo, però ha demanat a la formació ecosocialista que deixi de dir que l’Ajuntament multa a les persones que no tenen llar.

Prec d’UpB per protegir el comerç històric i emblemàtic. L’alcalde ha acceptat la intenció de prec i ha destacat qualsevol mesura s’ha de prendre sempre en el marc de la legalitat. Trias ha afirmat que “tots estem d’acord en que cal salvar els comerços emblemàtics” i ha destacat la necessitat de tenir un catàleg i veure la viabilitat d’aquests comerços. L’alcalde ha remarcat que gràcies a les actuacions de l’Ajuntament s’ha aconseguit garantir la continuïtat d’establiments com el Bar Marsella i la Cereria Subirà. L’alcalde ha explicat que s’està ultimant una mesura de govern, que s’està treballant amb els comerciants, per garantir la conservació dels establiments emblemàtics, i que espera que pugui comptar amb el suport de tots els grups perquè es pugui aplicar.

Pregunta del PSC sobre la situació de comerços històrics i emblemàtics. L’alcalde ha recordat que la LAU ha tingut una gran incidència sobre molts establiments, històrics i emblemàtics, però també sobre molts d’altres. Trias ha insistit en què cal preservar els comerços emblemàtics, i que una vegada fet el catàleg i valorada la seva viabilitat, “des de l’Ajuntament podem ajudar”, però això es presentarà una mesura de Govern per a la seva preservació o s’intentarà influir en la Generalitat. L’alcalde ha afirmat que es mirarà les solucions adoptades per altres ciutats, com París o Milà, per veure si aquestes es poden aplicar a casa nostra. Finalment, ha afegit que hi ha coses que no es podran solucionar, com si algú vol tancar la seva botiga, això no té solució

Pregunta del PP sobre l’atorgament de noms als carrers. L’alcalde ha explicat el procediment administratiu reglat que ja existeix per decidir el nom d’un carrer i ha defensat que es tracta d’un sistema transparent. “Jo no faig alcaldades”, ha dit Trias, que ha manifestat que mai s’ha posat el nom a un carrer en contra de l’opinió de la Ponència del Nomenclàtor, del Plenari o del districte. Sobre la possibilitat que un carrer de la ciutat porti el nom de Joan Antoni Samaranch, l’alcalde ha explicat que la seva família li ha demanat que això no es faci si no hi ha consens.

Declaracions Institucionals

Manifestar el compromís de Barcelona per contribuir a una solució pacífica i dialogada del conflicte a Ucraïna. La Declaració Institucional expressa la preocupació pel deteriorament de la situació a Kíev, i en general a Ucraïna, i manifesta el compromís de Barcelona per contribuir a una solució pacífica i dialogada. En aquest sentit, es reclama un diàleg creïble i constructiu entre el govern i els representants de la societat civil i l’oposició política, es demana que no es prenguin mesures restrictives que malmetin la llibertat d’expressió i els drets, rebutjant qualsevol violència. També es demana que si la situació no millora, la Unió Europea prengui mesures en la recerca de la pau i el diàleg.

Commemorar durant el 2014 l’Any de l’Exili Republicà. La Declaració Institucional aposta per un programa específic, d’acord amb les entitats memorialistes i la societat civil, que ha d’incloure actes de reconeixement, amb projecció política, cultural i educativa. El Plenari també insta al Govern de la Generalitat a fer un acte públic nacional de reconeixement a les milers de persones que es van veure forçades a marxar del nostre país.

Que es regulin com abusives les clàusules de limitació a la variabilitat del tipus d’interès, conegudes com a clàusules sòl. La Declaració Institucional insisteix en la necessitat que l’Estat espanyol aprovi una modificació de la normativa hipotecària i d’enjudiciament civil adaptada a les Directives Europees sobre clàusules abusives als consumidors (93/13) i sobre contractes de crèdit al consum (2008/48). El Plenari també insta el Govern de l’Estat a prendre en consideració la proposta de regulació de clàusules sòl que l’associació de consumidors AICEC-ADICAE ha presentat amb la intenció de declarar abusives les clàusules de limitació a la variabilitat dels tipus d’interès imposades en els contractes de préstecs hipotecaris a particulars.

Suport a la moció impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. La Declaració Institucional ha arribat al Plenari a partir de la moció presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el suport a la mateixa de la Comissió Permanent del Consell de Ciutat, màxim òrgan consultiu i de participació de la ciutat, i del Consell de L’Habitatge Social. El Plenari del Consell Municipal ha manifestat el compromís d’endegar mesures municipals en base a la legalitat i competències existents, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència habitacional. En aquest sentit, s’elaboraran i aprovaran programes d’inspecció a fi de detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació, començant pels que són propietat d’entitats financeres i altres grans empreses. La Declaració Institucional assenyala la imposició de fins a 3 multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros si transcorregut el termini fixat no s’ha produït l’ocupació de l’immoble, així com iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu en cas que es mantingui la desocupació de l’habitatge.





Paraules clau

Plenari del Consell Municipal/