En marxa el trasllat i trasplantament de les 236 alzines de la Plaça de les Glòries : Servei de Premsa

En marxa el trasllat i trasplantament de les 236 alzines de la Plaça de les Glòries

05/02/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el trasllat i trasplantament de les 236 alzines que es troben actualment al centre de la Plaça de les Glòries a un viver provisional ubicat a prop dels nous Encants, -anomenat col·loquialment Camp de Blat- dins l’àmbit de la mateixa plaça. L’objectiu és que les alzines puguin ser reubicades dins de la plaça un cop finalitzin les obres de transformació d’aquest gran espai que estan en marxa i que contemplen, entre d’altres actuacions, l’enderroc de l’anella viària.

alzina3

Avui el Director Tècnic Adjunt del Departament d’Infraestructures de BIMSA,  Francisco Alcañiz, ha explicat que es tracta d’una de les mesures previstes per tal de donar a les obres de transformació de la plaça un tractament mediambiental adequat. Aquest tractament sostenible i el menys agressiu per l’entorn inclou també els mètodes de desconstrucció utilitzats- els menys agressius per l’entorn- o el reciclatge de materials d’enderroc .

En aquest sentit, cal destacar que la immensa majoria dels 45.000 m3 de sauló i els prop de 18.000 m3 de formigó que es calcula que genera coma residu aquesta gran obra es reaprofitaran com a reblert per anivellar la zona dels Encants. Fins al moment però, hi ha hagut  2.000 m3 de sauló que han servit per completar i reomplir el desnivell que existia a l’alçada del carrer Muntaner en l’obra de pacificació que s’està fent a la Ronda General Mitre.

Pel que fa a la recuperació de les alzines existents, es tracta d’una actuació que es farà per fases i s’allargarà fins al mes de maig. Per executar-la s’han tingut en compte els requeriments tècnics de l’informe elaborat pels responsables d’Espais Verds i Biodiversitat d’Hàbitat Urbà per garantir una correcte gestió del trasplantament i una màxima supervivència dels exemplars.

Època de trasplantament

La millor època per a realitzar el trasplantament és a final d’hivern,  preferentment al final del període del repòs vegetatiu i abans de la brotada primaveral, que per a l’espècie Quercus ilex  correspon des de finals de febrer fins a principis de juny.

 Poda

S’ha de tenir en compte que encara realitzada amb tècniques adequades, la poda provoca efectes no desitjats als arbres, entre els que destaquen l’increment de focus d’entrada de fongs i agents dolents per la fusta, l’apertura de ferides que l’arbres ha de tancar o la pèrdua de nutrients, hormones i energia emmagatzemades

Per tant, en la poda de les alzines per al seu trasplantament s’està tenint en compte que:

-S’ha d’eliminar part de la superfície foliar transpirable. La poda, però ha de ser lleugera (poc severa). El volum de la copa afectat per l’esporga ha de ser proporcional al volum afectat pel tall del sistema radical, mantenint el màxim de ramatge estructural i reduint el volum de la capçada un 30% com a màxim.

–       Ha de ser tècnicament correcta:  talls nets, no tallar branques de diàmetre superior a 10 cm i s’ha de limitar a una certa descàrrega de pes i a l’equilibri del volum de copa amb el volum d’arrels restant

–       S’han de deixar tirassaves

–       Ha de mantenir l’estructura de l’exemplar o ser només un aclareig

–       S’han de mantenir un bon nombre de brots del mateix any

–       Ha de realitzar-se per fases: és preferible podar menys en una primera fase i més tard, un cop executat el transplantament, podar novament, eliminant les parts seques. La resposta de l’arbre indicarà quines parts podar quan aquestes s’assequin.

 Mida del pa de terra i del contenidor

El diàmetre del pa de terra (Tros de terra que es deixa adherida a les arrels) ha de ser 2-3 vegades la circumferència del tronc mesurat a 1 m d’alçària del terreny i 1-2 vegades l’alçària. Una vegada determinades les dimensions del pa de terra, s’ha de calcular el tonatge de l’exemplar amb el pa de terra per preveure la maquinària necessària.

Donades les característiques de les alzines i les diferents mides existents, per a les de perímetre inferior a 80 cm mesurat a 1 m de terra, s’optarà per un contenidor d’un mínim d’1,5 m3 (1.500l) de volum.

Per a les de perímetre igual o superior a 80 cm, s’optarà un contenidor d’un mínim de 3m3 (3.000l) de capacitat.

Es contempla, així mateix, l’ús del sistema Air-Pot, que permet fer la mida i/o forma necessària  en cada cas i facilita l’arrelament de l’arbre. L’Air-Pot consisteix en l’aplicació d’una làmina perforada i corrugada per al seu ús com a contenidor per al cultiu. El seu disseny patentat afavoreix el desenvolupament dels sistemes radiculars de la vegetació sense generar espirals i voltes. Per les característiques de l’obra de la Plaça de les Glòries i davant la possibilitat que les alzines s’hagin de moure un cop trasplantades, l’Air-Pot s’usarà amb base a sota amb la intenció d’evitar la pèrdua de terra.

Extracció

Els exemplars seran extrets amb una grua de gran tonatge, alçats bàsicament pel pa de terra. En cap cas es pot extreure l’exemplar estirant només des dels punts embragats al tronc.

S’ha d’embargar l’exemplar amb unes eslingues per un o més punts al tronc, que caldrà determinar conjuntament amb un altre punt situat al pa de terra per trobar la resultant de les forces més òptima.

Terres de Plantació

Durant l’operació de cavada per a fer el pa de terra, el sòl superficial original de les alzines s’ha de separar i apilar per poder ser reutilitzat.  Aquest es barrejarà amb terra vegetal adobada  amb un % de sorra elevat i amb una aportació extra de torba i fibra de coco, per a facilitar l’arrelament dels arbres.

La superfície del pa de terra es cobrirà amb una capa d’encoixinat per evitar l’evapotranspiració i per retenir la humitat. L’encoixinament s’ha d’estendre sense cobrir el coll de l’arbre i després d’haver regat.

Equilibri hídric

L’equilibri hídric entre la part aèria i la radical és un factor bàsic i cal actuar per tal d’equilibrar-les. S’ha de compensar la pèrdua de la major part de la capacitat d’absorció produïda pel tall de les arrels en la formació del pa de terra. Per compensar el desequilibri hídric s’aplicaran antitranspirants o hormones d’arrelament.

Els antitranspirants, preferentment orgànics, s’han d’aplicar 2-3 dies abans de la trasplantació seguint les recomanacions del fabricant.

Ancoratge

Un cop les alzines estiguin en el nou emplaçament, s’han de prevenir possibles moviments i rotacions que  produeixen trencaments de les arrels noves. Per tant, l’exemplar trasplantat s’ha d’estabilitzar amb l’ús d’aspres, vents, ancoratges soterrats  o de les mesures més adients.

Primers regs

El reg és la clau per a la supervivència de les alzines trasplantades. S’ha de posar especial atenció després del trasplantament i durant els mesos d’estiu.





Paraules clau

alzines/ Glòries/