L’Ajuntament de Barcelona treballa per elaborar un Pla Estratègic dels Casals de Barri : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona treballa per elaborar un Pla Estratègic dels Casals de Barri

07/02/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La taula de Casals de Barri de Barcelona, formada per 30 representants d’agents socials majoritàriament associacions i entitats cíviques arrelades als barris i l’Ajuntament de Barcelona, comencen a treballar un Pla Estratègic que tindrà un doble objectiu: millorar al realitat actual a partir dels dèficits detectats i desenvolupar el concepte de proximitat, que és el que dóna sentit a aquests equipaments municipals, que són el primer punt de referència municipal a nivell de barri.

El PAM (2012-2015) situa la proximitat a la ciutadania com un dels valors i principis de les actuacions municipals que configuren l’acció de govern. Un govern proper a la ciutadania, és un govern obert, sensible a les necessitats i els problemes de la ciutadania d’una manera més directa, i situa els barris com les principals unitats d’actuació. Els Casals de Barri, com un equipament de proximitat, han de complir amb aquest principi. Segons el Decret 222/1996,12 de juny, dels equipaments cívics, “Són casals els equipaments cívics de dinamització sociocultural que tenen com a finalitat la promoció del civisme, la col•laboració amb el teixit associatiu, facilitant espais dotats d’infraestructures i recursos per a la participació i l’intercanvi vers la ciutadania i els col·lectius.” A la ciutat de Barcelona hi ha 30 casals de barri.

El Comissionat de Participació i Associacionisme, en coordinació amb la gerència territorial i altres unitats afectades, treballa per elaborar un Pla estratègic dels Casals de Barri de Barcelona, juntament amb la complicitat dels agents implicats.

Com ha explicat el comissionat Carles Agustí aquest Pla haurà de dotar de contingut i sentit de ciutat la xarxa de casals de barri. Serà un document operatiu  basat en la realitat actual dels casals de barri, alguns d’ells amb un llarg recorregut en el temps i que vol treballar sobretot la relació dels casals de barri amb els ciutadans de l’entorn. Carles Agustí ha afegit que es preveu que el Pla pugui estar elaborat a finals d’any.

Com a primera fase d’aquest Pla estratègic, s’han fet visites, entrevistes i reunions als 30 casals de barri de la ciutat, i als seus responsables. Aquesta setmana, una vegada feta una primera diagnosi sobre la situació dels casals, ha tingut lloc una reunió al Casal del Pou de la Figuera, que ha servit per intercanviar impressions i punts de vista amb els responsables dels casals, sobre el què són i el què volem d’aquests equipaments i per consensuar la planificació de les fases de treball que tindrà aquest Pla.





Paraules clau

Casals de Barri/