L’Ajuntament de Barcelona inicia les obres de transformació de l’antiga seu de l’ONCE en un nou pol d’equipaments : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona inicia les obres de transformació de l’antiga seu de l’ONCE en un nou pol d’equipaments

09/02/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les primeres actuacions per a alliberar de pes l’estructura de l’antiga seu de l’ONCE, situada al carrer de Calàbria, 66-78, al districte de l’Eixample. Aquestes són unes primeres actuacions prèvies a la realització de les obres rehabilitació i adequació de l’edifici.

En concret, aquestes obres que ara es duen a terme inclouen el desmuntatge de façanes i enderrocs dels elements no recuperables per a la consolidació de l’immoble. Les obres tenen un pressupost d’uns 370.000 euros (IVA inclòs) i està previst que finalitzin a principis del mes de maig. Els treballs contemplen:

– Desmuntatge de la marquesina i les jardineres i folrat dels pilars de la planta baixa.
– Retirada de maquinària i de les instal·lacions de l’interior de l’edifici.
– Retirada dels panells aïllants i de baixants de sanejament de fibrociment ubicats a l’interior de les plantes pis, amb residus a gestionar per una empresa autoritzada.
– Enderroc i desmuntatge de les peces prefabricades de tancament de les façanes: Calàbria, patis interiors i interior d’illa.
– Desmuntatge i retirada de instal·lacions especials, amb residus a gestionar per una empresa autoritzada.
– Enderroc i retirada de les parets divisòries de totes les plantes i tots els acabats interiors.

Per dur a terme aquestes actuacions, i a partir de dimarts 11 de febrer, es tancarà un carril al trànsit del carrer Calàbria en la banda Besòs i s’anul·larà la zona d’aparcament. Pel que fa a la vorera, aquesta quedarà tancada al pas dels vianants, que es desviaran per la vorera costat Llobregat. La parada del bus 41 es trasllada provisionalment a la parada del bus 31 que està a l’Avinguda Mistral amb el carrer Tamarit. També caldrà retirar alguns arbres que es replantaran un cop enllestides les actuacions.

 

Un projecte de rehabilitació i adequació de l’espai

Un cop enllestides les actuacions que s’estan duent a terme actualment, començaran les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici per tal que aculli equipaments. Així, el projecte preveu les actuacions de construcció d’una nova coberta i façanes, el reforç i adaptació de l’estructura existent i una nova distribució interior, així com els acabats i les instal·lacions.

Aquest és un edifici que tindrà més de 11.128 metres quadrats de superfície construïda un cop s’enllesteixi la rehabilitació amb una proposta de distribució dels espais que té com a principal objectiu aconseguir una flexibilitat funcional que faciliti la integració dels programes actuals així com de les futures adaptacions que s’hi puguin produir i que doti l’edifici d’una coherència entre els diferents espais i operadors.

El projecte compta amb un pressupost de licitació 11.987.000 euros (IVA inclòs) i està previst que les actuacions estiguin enllestides a mitjans de 2015. En concret, contempla els treballs d’enderroc de la coberta de l’edifici i badalot, dels nuclis d’escala així com d’altres elements puntuals; reforç i modificació de l’estructura existent d’acord amb la ubicació dels nous nuclis de comunicació vertical; la construcció de la nova coberta general de l’edifici; les noves façanes; la distribució interior, acabats i revestiments; fusteria interior i exterior; instal·lacions com són l’ascensor, la xarxa de sanejament separativa, instal·lació elèctrica i enllumenat, ventilació i climatització, aigua, protecció contra incendis, comunicacions, seguretat i plaques solars i fotovoltaiques.

 

Un gran edifici d’equipaments al bell mig del districte de l’Eixample

L’antiga seu de l’ONCE acollirà equipaments per donar servei tant al barri, com al districte i a tota la ciutat de Barcelona, tal i com es va consensuar amb el teixit associatiu del barri. L’edifici comptarà amb 8.367 m2 de superfície útil disponibles per als diferents usos i distribuïts en planta soterrània, planta baixa i 6 plantes pis. D’aquests un 60% té serveis municipals i un 40% d’usos veïnals. D’altra banda, hi ha una altra planta subterrània que es destinarà a aparcament.

Els diferents equipaments previstos, consensuats amb el teixit associatiu del barri, són els següents:

Equipaments de barri: 1.471 m2 de programa funcional per a espais comuns i l’espai de veïnatge.

Espais Educatius: superfície útil d’uns 1.345 m2. D’aquesta manera, es manté el Centre de Formació d’Adults Pere Calders al barri amb unes instal·lacions millorades i el Consorci de Normalització Lingüística, amb la següent distribució:

Empreses i serveis municipals: 4.468 m2 distribuïts entre els espais destinats a Barcelona Serveis Municipals (BSM) i la Direcció d’Atenció al Ciutadà.





Paraules clau

Eixample/ equipaments/ ONCE/