L’Ajuntament de Barcelona dóna un nou impuls a la zona dels Porxos de Xifré amb una reforma urbana que transforma l’entorn en àrea de vianants : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona dóna un nou impuls a la zona dels Porxos de Xifré amb una reforma urbana que transforma l’entorn en àrea de vianants

11/02/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El conjunt d’edificis conegut com els Porxos d’en Xifré o la zona també coneguda com “les botigues del port”, és a dir, l’entorn que envolta l’eix dels carrers Llauder i Reina Cristina, es transformarà en la nova zona de vianants. L’Ajuntament ha començat les obres amb les quals es remodelaran els carrers de Llauder i Reina Cristina per configurar-los urbanísticament com una nova zona de passeig. A aquesta intervenció se sumarà, en una fase que es portarà a terme posteriorment, la creació d’un nou espai obert i enjardinat, amb una zona de jocs infantils, en l’espai d’aparcament de vehicles en superfície al carrer del Pas Sota Muralla, obra que portarà a terme l’Autoritat Portuària. Amb aquesta actuació, el Districte de Ciutat Vella, en col·laboració molt directa amb els propietaris dels edificis d’aquesta zona tan singular del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, vol afavorir mitjançant una reforma urbana, la recuperació del dinamisme comercial que havia tingut en el passat. De fet, aquest petit territori amb identitat comercial pròpia, es va quedar enrere en relació amb altres espais de la ciutat pel que fa al disseny urbà, ja que les voreres estretes dels dos carrers que en configuren l’eix, presenten una trama urbana ancorada en el passat. Portar aquest disseny al segle XXI és l’objectiu d’aquest projecte.

Així doncs, la intervenció urbana que ha començat aquests dies als carrers Reina Cristina i Llauder preveu un canvi de paviments, la instal·lació del mobiliari, la plantació de nou verd urbà, elements propis de les zones de vianants. A més a més, elimina l’estacionament de vehicles en tot l’entorn i modificar els passos de vianants i altres elements per tal de fer més fluït i fàcil el trànsit de persones per la zona. Es tracta d’una intervenció integral que recuperarà la qualitat d’aquests espais emblemàtics de la ciutat, a tocar del Port Vell, que a més a més estan catalogats patrimonialment.

 

Tres fases d’intervenció

En la primera fase d’actuació, que tot just ha començat, el projecte preveu realitzar els treballs en el paviment per convertir els carrers Llauder i Reina Cristina en plataforma única formada de llambordes de granit i de pedra. En aquesta primera fase també es millora el clavegueram i es renoven els embornals, es col·loca nou enllumenat públic i es planta arbrat en aquests dos carrers. A més a més, s’urbanitzen voreres passants a les cruïlles de Reina Cristina amb Pla de Palau i de Llauder amb passeig Isabel II.

En la segona fase d’intervenció, que començarà immediatament després que acabi la primera fase, estan previstes diverses actuacions puntuals per tal de facilitar el pas de vianants en tota aquesta zona, i per millorar la permeabilitat de tot aquest entorn:

– Passos de vianants. S’amplien els passos de vianants existents i es modifiquen algunes de les posicions d’aquests passos per tal que siguin més accessibles o estiguin situats en els recorreguts naturals dels vianants.

– Mobiliari, jardineres i zona verda. Es produiran alguns desplaçaments del mobiliari existent, dels parterres i zones verdes per tal d’adaptar-los a la nova distribució de l’espai.

– Mobilitat. L’àmbit quedarà amb circulació reduïda a veïns, vehicles autoritzats i hotels, amb regulació d’accés pel Pla de Palau (amb accés pel carrer de Reina Cristina i sortida pel carrer del Pas Sota Muralla).

Està prevista també una tercera fase d’intervenció, que executarà l’Autoritat Portuària, ja que es desenvolupa en les zones d’aquest entorn que pertanyen al Port Vell.

Entre les intervencions previstes en aquesta tercera fase destaca la desaparició de la zona d’aparcament de vehicles situada al carrer del Pas Sota Muralla, que quedarà lliure de cotxes. També està prevista la instal·lació d’un nou espai lliure amb jocs infantils i jardins a la plaça de Pau Vila, que es convertirà en un nou mirador amb vistes privilegiades al Port Vell.

La creació d’una nova àrea de prioritat per als vianants obliga a reordenar l’estacionament de vehicles en tot aquest sector. La zona blava que actualment hi ha al Pas Sota Muralla, amb 33 places d’aparcament s’eliminarà. Això no obstant, la zona no quedarà sense espai d’estacionament, ja que molt a prop hi ha l’accés d’un aparcament subterrani situat al passeig de Joan de Borbó.

 

Afectacions durant les obres

Del 10 de febrer al 3 d’abril de 2014 es treballarà al carrer Reina Cristina, incloent-hi la cruïlla amb el carrer Llauder.
– Durant els treballs a la calçada no s’afectarà cap de les dues voreres. Es tallarà el trànsit mantenint en tot moment l’accés als comerços existents al carrer, així com als vehicles d’emergència. En tot moment, inclús durant els treballs de demolició, la calçada estarà condicionada per a facilitar l’accés de vehicles d’emergència.
– Posteriorment es desenvoluparan els treballs a la vorera costat muntanya. I a continuació els treballs a la vorera costat mar. Les obres en aquesta vorera començaran abans de finalitzar els treballs a la vorera costat muntanya, però en cap moment es trobaran les dues voreres afectades a la mateixa alçada de carrer.

Del 4 d’abril al 10 de juny de 2014 els treballs es realitzaran al carrer Llauder, i es desenvoluparan sense afectar la cruïlla amb Reina Cristina. Reina Cristina es trobarà obert al trànsit de vehicles.
– Durant els treballs a la calçada, no s’afectarà cap de les dues voreres. Es tallarà el trànsit mantenint en tot moment accés als comerços existents al carrer, així com a vehicles d’emergència. En aquest cas també es mantindrà en tot moment, inclús durant els treballs de demolició, la calçada condicionada per a facilitar l’accés de vehicles d’emergència.
– Posteriorment es desenvoluparan els treballs a la vorera del costat Besòs. I a continuació es faran les obres a la vorera del costat Llobregat. Els treballs en aquesta vorera començaran abans de finalitzar els treballs a la vorera costat Besòs, però en cap moment es trobaran les dues voreres afectades a la mateixa alçada de carrer.

 

Ajudes per millorar la imatge exterior dels edificis

Els propietaris dels edificis, constituïts en associació de propietaris i d’establiments, volen també donar un nou impuls a tot aquest entorn. L’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida està en converses amb diversos propietaris que estan interessats en rehabilitar els edificis amb la intenció de recuperar el seu valor patrimonial i paisatgístic. En aquest sentit, l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida està assessorant aquests propietaris perquè es puguin acollir als programes d’ajudes existents per a la rehabilitació i millora de la imatge exterior d’establiments i edificis. Aquestes ajudes subvencionen fins a un 25% del cost de les obres de remodelació.

De moment, els propietaris estan treballant amb col·laboració amb Paisatge Urbà en un projecte per restaurar les voltes característiques d’alguns dels edificis d’aquest entorn.





Paraules clau

Porxos de Xifré/