Trias: “En aquests moments complexes que vivim, des de l’Ajuntament fem tot el que és a les nostres mans per fer costat als col·lectius més vulnerables” : Servei de Premsa

Trias: “En aquests moments complexes que vivim, des de l’Ajuntament fem tot el que és a les nostres mans per fer costat als col·lectius més vulnerables”

12/02/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest matí als actes amb motiu de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat, que han començat amb la col·locació tradicional del Penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament. A continuació, i com és tradició, la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, s’ha dirigit cap al Reial Monestir de Pedralbes per visitar la comunitat de les monges clarisses, on han estat rebuts per la mare Abadessa, sor Montserrat Casas.

A l’església del Monestir, després d’escoltar els Goigs de Santa Eulàlia i el Cant del Virolai, la corporació ha rebut explicacions sobre les activitats i millores que han tingut lloc al Monestir durant el 2013, a càrrec d’Anna Castellano, conservadora en cap del Monestir, que ha explicat els projectes culturals vinculats al mateix, i de Josep Ma Julià, arquitecte conservador.

Tot seguit la comitiva s’ha traslladat a l’antiga Sala Capitular, on l’alcalde i la mare abadessa han dirigit unes paraules als assistents. Sor Montserrat Casas ha agraït la visita del consistori i ha donat les gràcies a tots els que vetllen per les actuacions que requereix el cenobi.

L’alcalde ha afirmat que la visita a aquest “magnífic indret” és molt esperada pels membres de la Corporació. Trias ha assenyalat que la restauració la façana de l’església que dóna al claustre, duta a terme aquest any passat, ha estat “un esforç necessari perquè el patrimoni d’aquest Monestir s’ha de continuar cuidant”. També ha destacat les nombroses activitats que “acosten el Monestir a la gent, que se l’estima. És un indret de cultura i d’espiritualitat únic a la ciutat”.

Trias s’ha referit la important exposició que s’està preparant sobre el patrimoni del Monestir durant la Segona República i la Guerra Civil i que es podrà veure aquest any. “Aquells van ser moments difícils per al Monestir. Avui també vivim uns temps complexos i des de l’Ajuntament fem tot el que és a les nostres mans per fer costat als col·lectius més vulnerables, les persones i famílies que ho estan passant més malament per la crisi”, ha dit Trias que dirigint-se a les germanes clarisses ha afegit, “la vostra comunitat i els vostres valors són un referent en aquests temps de dificultat”.

L’alcalde ha acabat la seva intervenció expressant el compromís de l’Ajuntament per seguir posant en valor el patrimoni del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Finalment, al refetor ha tingut lloc un refrigeri ofert per la comunitat, en el que els assistents han pogut degustar el tradicional “Mató de Pedralbes”, elaborat per la comunitat segons una recepta d’origen medieval.

 

Activitat i millores al llarg del 2013

Anna Castellano, conservadora en cap del Monestir, ha explicat a la corporació els projectes culturals vinculats al mateix, i el Josep Ma Julià, arquitecte conservador del projecte, les actuacions realitzades i les previstes. D’entre les activitats que han tingut lloc el 2013 cal destacar el Cicle “Diàlegs a Pedralbes”, que ha permès reflexionar sobre la vida quotidiana, l’espiritualitat i les diferents formes de pensament, i els concerts “Vespres Musicals”. Durant aquest any 2013, s’ha realitzat la restauració total de la façana de l’església que dóna al claustre. Això ha suposat la neteja total de tots els paraments i contraforts, i la substitució d’alguns carreus desapareguts o malmesos i el rejuntament final de tot el parament. A més, s’ha dut a terme la reconstrucció de la cornisa que remata l’església, que havia desaparegut en alguna intervenció anterior, possiblement de final del segle XIX.





Paraules clau

Alcalde Trias/ festa major/ santa eulàlia/