El projecte europeu DC4Cities desenvoluparà un pla pilot amb centres de dades sostenibles a Barcelona : Servei de Premsa

El projecte europeu DC4Cities desenvoluparà un pla pilot amb centres de dades sostenibles a Barcelona

13/02/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona participa activament en el projecte europeu DC4Cities, que té l’objectiu de promoure el rol dels centres de dades com a protagonistes en les polítiques energètiques. El projecte té una durada prevista de 30 mesos i té un pressupost de 3.500.000€. La participació de l’Ajuntament s’emmarca en l’estratègia de Barcelona per convertir-se en un referent en el món de les Smart Cities.

Després de convertir-se en la Capital Mundial de les Tecnologies de Mobilitat, la ciutat continua obrint camins en l’àmbit de les ciutats intel·ligents i lidera la recerca i el desenvolupament en tots els aspectes relacionats amb aplicar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) al desenvolupament de l’hàbitat urbà. Una ciutat intel·ligent és aquella que sap ser respectuosa amb allò que l’envolta tot aprofitant allò que li ofereix estructurant-se en tres eixos: Sostenibilitat, prosperitat econòmic i qualitat de vida. Un consum i una gestió eficient de l’energia, l’aigua i la matèria són objectius bàsics d’una ciutat compromesa amb el seu entorn i amb la qualitat de vida dels seus ciutadans.

La iniciativa DC4Cities pretén que aquests centres optimitzin l’ús de l’energia, disminueixin el consum energètic, redueixin les seves emissions i com a conseqüència, l’impacte del consum de les ciutats. Mitjançant aquest projectes s’aconsegueix integrar aquests centres dins les ciutats intel·ligents o Smart Cities.

El consum energètic dels centres de dades és elevat, per això es busca que tant els centres ja existents com els de nova creació estalviïn energia sense modificar la logística i sense impactar en la qualitat dels serveis a l’usuari. L’objectiu és que el 80% de l’energia sigui renovable, al temps que es minimitza el consum energètic d’aquests centres.

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica i Gas Natural Fenosa són els socis espanyols del projecte europeu DC4Cities (“An environmentally sustainable data centres for Smart Cities”).

DC4Cities desenvoluparà un ampli ventall de components de tecnologia en diferents capes. El principal component és el “Controlador Energètic del Centre de Dades” que proporciona dues interfícies principals: Una s’utilitza per recuperar informació sobre la disponibilitat d’energia a partir dels proveïdors d’energia i l’altre s’utilitza per promulgar els plans de consum d’energia en els centres de dades.

Paral·lelament al de Barcelona, des del mes de setembre s’ha posat en marxa un pilot a Trento (Itàlia), i al laboratori d’experimentació al centre HP d’innovació a Itàlia (HP Italy Innovation Centre). D’aquesta manera, un cop finalitzats els pilots, que tenen una durada de 30 mesos, es compararan els resultats de les iniciatives per tal d’extreure conclusions comunes.

Els resultats de DC4Cities s’implementaran al CSUC, que coordinarà els projectes pilot, i als centres de dades de l’Ajuntament de Barcelona (IMI), mentre que Gas Natural Fenosa s’encarregarà de la gestió energètica dels centres com a Companyia de Serveis d’Energia. L’empresa energètica definirà la base estratègica del projecte, i coordinarà les col·laboracions del clúster de l’Smart City entre els diferents projectes europeus. L’IMI, a més, col·laborarà en la definició de la gestió energètica de l’Smart City.





Paraules clau

DC4Cities/ smart city/