El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Barcelona es modernitzarà per seguir entre els primers del món : Servei de Premsa

El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Barcelona es modernitzarà per seguir entre els primers del món

14/02/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses i els representants de les cooperatives agrícoles del Mercat Central de Fruites i Hortalisses han signat aquest divendres un conveni on s’estableixen les bases de d’acord que permetran abordar la modernització del Mercat a l’engrós de fruites i hortalisses de Barcelona.

L’acord l’han rubricat la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens; el director general de Mercabarna, Josep Tejedo; el president de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), Casimir Llorens; el vicepresident de l’AGEM, Joan Boixadós, i els dos representants de les cooperatives agrícoles ubicades al Mercat, Xavier Fonollosa i Lluís Solanas.

El conveni estableix que els empresaris majoristes –titulars de les parades ubicades en aquest centre en règim de concessió administrativa atorgada per l’Ajuntament– pagaran el cost total de les obres de modernització, que costaran 20 milions d’euros. A canvi, com a compensació per l’assumpció d’aquesta despesa, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a adoptar les mesures necessàries perquè les concessions administratives que tenen les empreses del Mercat, que finalitzaven el 2020, s’estenguin 17 anys més a partir d’aquella data, temps que es calcula com a necessari per poder amortitzar la inversió. Aquesta fórmula de col·laboració público-privada, pionera entre els mercats majoristes espanyols, és la mateixa que s’ha seguit per a la modernització del Mercat Central del Peix de Mercabarna, el conveni del qual es va signar el passat mes de juliol de 2013.

Durant l’acte de signatura, Sònia Recasens ha assegurat que l’acord significa “un pas endavant per tal que el Mercat Central de Fruites i Hortalisses sigui més competitiu i modern, i per convertir Mercabarna en un hub alimentari del Mediterrani i en el punt d’entrada i distribució dels aliments frescos als mercats estatals i europeus”.

“Mercabarna és una peça estratègia en la nostra activitat econòmica”, ha subratllat Recasens, i ha posat en valor que es tracta de la segona vegada que s’aplica un acord d’aquestes característiques, basat en la col·laboració públic-privat. “Vull agrair l’esforç i l’aposta que fan els empresaris en un moment de duresa econòmica per invertir en la millora de les instal·lacions”, ha afirmat.

 

El projecte de modernització

Entre les obres més importants a realitzar destaquen el reforç de l’estructura del Mercat per tal que pugui aguantar el pes de les instal·lacions que s’hi afegiran, com per exemple una xarxa general de ruixadors contra incendis a cadascun dels pavellons del recinte; la protecció i reforç de la teulada pels problemes actuals de manteniment que comporta; la renovació de la xarxa d’aigua potable; la reparació de les façanes; la instal·lació d’un falç sostre sanitari (superfície llisa) a l’interior de tot el Mercat, i actuacions sobre els molls de càrrega per afegir més xarxes de sanejament (clavegueram). Així mateix, en l’exterior del Mercat es construirà un carril per als vehicles de manutenció i es repararan les voreres, les rampes d’accés i els vials, molt agredits pel moviment de vehicles pesants.

Durant aquest any, la Comissió d’Obres, formada per representants de Mercabarna i de l’Associació de Majoristes del Mercat (AGEM), acabaran de concretar l’ordre de les actuacions. Les primeres començaran a finals de 2014 i estaran enllestides al 2020, per tal de poder compaginar-les amb el funcionament diari del mercat i evitar, així, que s’interrompi l’activitat de compra i venda. A més, els empresaris majoristes del Mercat podran costejar les obres a mesura que es vagin duent a terme.

 

La importància de l’acord i del Mercat: actuacions

El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Barcelona abasteix de productes hortofructícoles uns 10 milions de persones i proveeix el 74% de les fruites i hortalisses que es consumeixen a Catalunya. Per les seves dimensions, quantitat i varietat de productes i serveis, així com pel seu model de funcionament està considerat com un dels mercats majoristes més importants del món. A més, és la infraestructura més gran de Mercabarna i la que genera un major moviment de professionals, vehicles i mercaderies. Aquest Mercat es va traslladar a Mercabarna des del Born, el 9 d’agost de 1971, i, per tant, porta 43 anys de funcionament. Tot i que durant aquests anys s’ha anat fent el manteniment oportú, cal una reforma important per adaptar-lo a les últimes normatives europees i espanyoles en matèria de seguretat alimentària i laboral, així com també són necessàries millores estructurals, logístiques i de servei als usuaris –majoristes i detallistes- que operen en aquest centre, perquè pugui continuar essent un mercat de referència al món.

 

Història i xifres del Mercat de Fruites de Barcelona

El Mercat Central de Fruites i Hortalisses és un servei públic gestionat per l’empresa Mercabarna com a mitjà propi de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest Mercat disposa de 442 punts de venda (parades), que són utilitzades pels empresaris majoristes en règim de concessió administrativa fins al 2020.

L’any 1971 aquest Mercat es va instal·lar a Mercabarna, a la Zona Franca de Barcelona, continuant amb l’activitat de comerç hortofructícola de l’antic mercat del Born de la ciutat, que operava al centre de la capital catalana des del 1878.

Avui dia, el Mercat Central de Fruites i Hortalisses ocupa una superfície de 123.714 m2 a Mercabarna (com unes 12 illes de l’Eixample barceloní), distribuïts en 7 pavellons, on operen 148 empreses majoristes i 11 cooperatives agrícoles. En els dies de màxima afluència, en aquest centre hi conflueixen uns 5.000 professionals compradors i els 1.500 treballadors de les companyies del Mercat. El 2013, va comercialitzar 1.047.920 tones de fruites i hortalisses.

Aquest Mercat està considerant un dels més importants del món, gràcies al canvi d’horari -l’any 1988 va passar de nocturn a diürn, a diferència de la majoria de mercats majoristes del món-, al dinamisme dels seus empresaris, a la bona gestió del recinte i a la col·laboració públic-privada. Concretament, el canvi d’horari va afavorir la modernització del sector, el relleu generacional i l’afluència de nous compradors dels sectors de la distribució, Horeco (hoteleria, restauració i col·lectivitats), etc. Així mateix, el desenvolupament de la Zona d’Activitats Complementàries de Mercabarna, espai on les empreses poden desenvolupar activitats de valor afegit al producte (elaboració, envasat…) i de servei als clients (logística, transport, importació i exportació…), li han permès adaptar-se en cada moment a l’evolució del comerç i el consum.





Paraules clau

mercabarna/