Trias: “Barcelona es posa a l’avantguarda de transparència, participació i obertura de dades públiques” : Servei de Premsa

Trias: “Barcelona es posa a l’avantguarda de transparència, participació i obertura de dades públiques”

21/02/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest matí el projecte “Govern Obert”, una iniciativa que s’ha treballat al llarg dels darrers temps i que ara fa el primer pas per convertir-se en una nova relació entre l’Ajuntament i la ciutadania. El portal www.bcn.cat/governobert és la traducció virtual d’aquest canvi, que és una aposta per contribuir a regenerar la vida política a partir de tres pilars bàsics: la transparència, la participació i l’obertura de dades públiques.

 

“És un canvi de paradigma”, ha dit l’alcalde, ha que a les portes de la inauguració del Mobile World Congress, dilluns de la setmana que ve, ha volgut reafirmar l’aposta de la capital catalana per posar la tecnologia al servei de la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans. “El Govern Obert és un projecte de llarg recorregut, de gran abast, i implica a tota l’organització municipal”, ha assenyalat Trias. Per primer cop, l’Ajuntament de Barcelona compleix el 100% dels indicadors de transparència definits per l’ONG Transparència Internacional (ITA), i el nou portal incorpora fins a 105 indicadors més de transparència que ara seran més fàcils de consultar. Així, ara es pot tenir accés al llistat de totes les subvencions que atorga l’Ajuntament, s’incorpora nova informació sobre la contractació municipal i es pot fer un seguiment sobre l’execució i el compliment pressupostari, entre altres.

Pel que fa a la participació ciutadana, el portal incorpora la nova plataforma CO-INNOVACIÓ, on l’Ajuntament proposarà reptes als ciutadans, com ara com millorar la vida independent de les persones amb discapacitat o què podem fer per reduir el soroll nocturn a les places i els carrers. En aquest mateix lloc hi ha també un espai obert d’idees per recollir propostes de la ciutadania. Les idees que rebin més de 50 suports hauran de ser avaluades i contestades per l’Ajuntament. “Mantenim els òrgans de participació presencials, però això no és suficient. Hem d’arribar a més gent i volem que més gent participi”, ha dit l’alcalde, que ha destacat la nova APP per a mòbil del projecte Govern Obert, disponible per les plataformes iOS i Android, on es podran seguir els Plenaris, participar-hi, avaluar les intervencions que s’hi fan i fer aportacions a qualsevol dels processos participatius que la ciutat té en marxa.

El projecte fa una aposta molt potent per l’obertura de dades públiques. El nou portal té fins a 276 recursos disponibles, més endreçats i de fàcil accés. Al llarg d’aquest mandat s’ha treballat per disposar de més dades obertes, una feina que ha permès incorporar fins a 22 nous datasets (conjunt de dades obertes d’una mateixa temàtica), com ara aparcaments, parades de bus, la predicció meteorològica, els equipaments, la cartografia, els punts WiFi… L’obertura de dades vol ser un instrument al servei de l’activitat econòmica i el foment de l’emprenedoria.

“Aquest projecte implica una nova manera de governar i de treballar amb els ciutadans”, ha manifestat l’alcalde, que ha explicat la iniciativa acompanyat dels tinents d’alcalde Joaquim Forn i Sònia Recasens i el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, així com també responsables de totes les àrees que han fet possible la posada en marxa d’aquest projecte.





Paraules clau

govern obert/