Punt i final a la remodelació de les “Viviendas del Gobernador”, al districte de Nou Barris : Servei de Premsa

Punt i final a la remodelació de les “Viviendas del Gobernador”, al districte de Nou Barris

01/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha inaugurat avui els nous jocs infantils i les pistes de petanca que han posat punt i final a la remodelació de la zona de les “Viviendas del Gobernador”, situada al districte de Nou Barris. Aquesta darrera actuació ha suposat la urbanització de la zona verda delimitada per la Via Favència i els carrers de Marín, Batllori i Almansa.

Aquestes actuacions ha comptat amb un pressupost de 200.000 euros i han abastat uns 1.000 m2 de superfície. Les obres han inclòs una nova pavimentació, nova xarxa de reg i de clavegueram i nou enllumenat i mobiliari urbà. També s’ha plantat nou arbrat i, per petició dels veïns, també s’han instal·lat jocs infantils, i un espai per jugar a petanca que inclou quatre pistes i una guingueta pels jugadors.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha destacat que “amb aquestes actuacions ja finalitzem el procés de remodelació de les Viviendas del Gobernador que és un clar exemple d’actuació duta a terme amb la col·laboració de les diverses administracions” i ha afegit “estem molt satisfets per com ha quedat aquest espai que avui estrenem i que dota aquesta zona de nous serveis, com són un parc infantil i unes pistes de petanca i millora la qualitat de vida dels veïns d’aquesta zona”.

En concret, les actuacions que s’han dut a terme inclouen: execució d’una vorera de 5,5 metres d’amplada al carrer de Góngora, igual que l’executada a la fase II, entre el carrer de Batllori i el passatge de Verdum. També s’ha urbanitzat el passatge de Verdum, passatge per vianants, entre els carrers de Marín i Via de Favència, formant un camí en ziga-zaga amb parterres a banda i banda de camí on s’han instal·lat els jocs infantils.

La nova pavimentació s’ha fet amb llambordes de formigó prefabricat tipus “Nou Barris” de color vermell de forma rectangular i s’ha col·locat una llosa prefabricada de formigó de color verd, entre la façana i els parterres del passatge de Verdum.

Pel que fa a la il·luminació, al carrer de Góngora, s’han instal·lat 2 fanals i al tram en ziga-zaga al passatge de Verdum s’ha posat una unitat de fanal “Prim” de 12m, amb 3 projectors de vapor de sodi. En quant a l’arbrat, al carrer de Góngora s’han plantat 5 unitats de Xicranda i al passatge 3 unitats de Xicranda i 11 unitats del xiprer d’Itàlia. El sistema de reg és per degoteig pels arbres plantats al carrer de Góngora i per aspersió als parterres del passatge de Verdum.

Aquesta actuació s’engloba dins del projecte d’obres que es van realitzar durant l’any 2006 per a la remodelació d’aquesta zona i que va consistir en la urbanització del carrer Góngora i dels espais públics interiors. Ara s’ha urbanitzat l’espai que quedava pendent que inclou la vorera mar del carrer de Góngora, entre el carrer d’Almansa i el passatge de Verdum i l’últim tram d’aquest passatge comprès entre el carrer de Marín i la Via Favència.

 

Uns habitatges construïts als anys 50

Les anomenades “Viviendas del Gobernador” s’havien construït de manera accelerada i en temps rècord entre els anys 1952 i 1955 a iniciativa del governador civil Acedo Colunga per allotjar, en principi provisionalment, barraquistes de diverses àrees de Barcelona, i en especial de l’àrea de la Diagonal, on estava prevista la concentració dels actes centrals del Congrés Eucarístic de 1953. La provisionalitat va esdevenir permanència. La pèssima qualitat de les “Viviendas”, amb pisos de 20m2, va motivar, amb la primera dècada de la democràcia recuperada, la necessitat d’executar una remodelació integral del barri amb la col·laboració de diferents institucions. El projecte esdevé clau per superar el procés de degradació urbanística i social que va seguir a la consolidació d’aquest sector.

Les condicions d’aquests habitatges van portar a què l’any 1990 se signés un conveni entre el Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per a dur a terme la remodelació d’aquests edificis mitjançant una actuació urbanística gestionada per INCASOL. L’operació va començar el 1992 i ha consistit en la substitució de 868 habitatges (41 blocs)  i 77 locals per 633 habitatges de protecció nous (17 blocs), 53 locals comercials, 6 locals destinats a equipaments, 967 places d’aparcaments i noves zones verdes. L’any 2007, l’Incasòl va lliurar les claus dels últims nous pisos de la zona.

La inversió total d’Incasòl ha estat de 60,07 milions d’euros, mentre que l’Ajuntament de Barcelona ha invertit 10,5 milions d’euros en la urbanització d’aquest àmbit.





Paraules clau

Nou Barris/ Verdum/ Viviendas del Gobernador/