L’Ajuntament de Barcelona activa el Pla Bàsic d’Emergència municipal per ventades en la fase d’alerta : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona activa el Pla Bàsic d’Emergència municipal per ventades en la fase d’alerta

03/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Atesa la situació meteorològica i l’increment de serveis de Bombers de Barcelona relacionats amb les ratxes de vent a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant Protecció Civil municipal han activat a partir de les 22:15 d’avui dilluns, 3 d març, el Pla Bàsic d’Emergència per ventades a la ciutat en la seva fase d’alerta. Des de les 21:00 hores fins ara Bombers de Barcelona ha atès 26 serveis relacionats amb l’episodi de vent.

 

Recomanacions de prevenció i autoprotecció per ventades

Davant la previsió que es produeixin vents forts a la ciutat, Protecció Civil recomana informar-se de les condicions meteorològiques previstes i atendre les indicacions que es donin pels mitjans de comunicació. Així mateix es donen una sèrie de consells a tenir en compte per les persones que es trobin a dins de casa o a l’aire lliure o bé hagin de viatjar.
A casa:
– Cal tancar i assegurar portes i finestres.
– Baixar les persianes i recollir els tendals.
– Retirar testos i objectes de finestres i balcons que puguin caure al carrer i provocar un accident, revisar els elements fixes (antenes, aparells d´aire condicionat, claraboies etc.).
– Tenir cura dels vehicles que estiguin aparcats al carrer (cotxes, motos) ja que el vent pot fer caure les motos o algun element de mobiliari urbà.

A l´aire lliure:
– Si cal sortir al carrer és convenient allunyar-se de cornises, murs i arbres que es puguin desprendre i prendre precaucions davant d´edificacions en construcció (bastides, grues) o en mal estat.
– Extremar les precaucions en la realització d´activitats a l´aire lliure (patis d´escoles, esports etc.) especialment en les activitats de muntanya i/o en zones arbrades.

Si ha de viatjar:
– Davant la predicció de ventades s´ha de procurar evitar els desplaçaments per carretera, i si és necessari fer-los, cal extremar les precaucions per la possible presència d´obstacles a la via.
– En el cas de desplaçaments per carretera s´ha de reduir la velocitat, especialment en cas de vehicles pesants (camions, autocars, i caravanes) ja que són molt sensibles a les ràfegues fortes de vent.
– Cal informar-se, abans de circular de l´estat de la xarxa viària trucant al telèfon d´informació ciutadana 012 o al web del Servei Català de Trànsit www.gencat.net/transit

Si es troba en zones marítimes:
– S’ ha de procurar allunyar-se de la platja i d’indrets baixos que puguin ser afectats per les marees i l’onatge que sovint acompanyen les fortes ventades. En aquestes situacions la mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-lo si es troba a la seva proximitat.

 





Paraules clau

alerta/ ventades/