L’alcalde Trias destaca que en temps de dificultats la filosofia i el pensament són elements de progrés : Servei de Premsa

L’alcalde Trias destaca que en temps de dificultats la filosofia i el pensament són elements de progrés

04/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona Xavier Trias ha participat aquest vespre en l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, a títol pòstum, a Eugenio Trías per la seva important contribució al pensament filosòfic, especialment en la filosofia de l’art i l’estètica, i la filosofia de la religió. A l’acte, també han participat el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; l’escriptora Rosa Regàs; i familiars del filòsof i assagista barceloní.

Durant l’acte, l’alcalde ha destacat que “Eugenio Trías és un dels pensadors que millor ha entroncat amb la tradició del pensament filosòfic contemporani” i ha recordat que “ens ha deixat un llegat immens, lligat a l’actualització de les grans reflexions filosòfiques universals, d’arrel europea”.

Trias ha explicat que el filòsof “va ser una persona compromesa cívicament, èticament i políticament amb el seu temps, i que va saber copsar millor que ningú la importància de la filosofia per entendre el món actual” i ha afegit que “en temps de dificultats, a alguns els hi pot semblar que la filosofia i el pensament, que constitueixen un dels fonaments de la cultura, són accessoris; jo penso el contrari, són elements de progrés”.

En la mateixa línia, l’alcalde ha expressat que “per això són tan útils les aportacions singulars i innovadores que fan els pensadors com Eugenio Trías, centrades en la recerca constant sobre els orígens dels conceptes de l’ètica, l’estètica, la política, la religió i la cultura” i ha reblat que “Trías explora la condició humana i els diferents àmbits del saber”.

Per Trias, el filòsof i assagista “és avui un referent del pensament filosòfic universal. Molts estudiosos de Barcelona, de Catalunya, de tot l’estat espanyol, i de centres universitaris de tot el món, continuen llegint-lo, i analitzant-lo” i ha remarcat que “en aquest món complex i canviant, que es belluga a un ritme trepidant, de tant en tant ens cal aturar-nos i reflexionar. Fer-nos les preguntes de sempre, que potser tenen noves respostes”.

També ha afirmat que “ens cal pensar més en les persones que en les coses. Ens cal llegir els grans filòsofs, els clàssics i els contemporanis” i ha afegit que “ens cal llegir, entendre i aprofitar tota la saviesa que es desprèn del llegat d’Eugenio Trias. Entendre el que ens ha deixat escrit Trias per entendre una mica millor el món”.

Trias ha posat en valor el fet que Eugenio Trías sigui l’únic filòsof en llengua castellana que ha rebut el Premi Internacional Friedrich Nietzsche, màxim guardó internacional en l’àmbit de la filosofia, equiparable al Nobel i també ha recordat que l’any 1995 va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig per la seva obra “La Edad del Espíritu”.

Finalment, l’alcalde també ha tingut unes paraules per l’escriptora i editora Ana Maria Moix que ha traspassat el passat cap de setmana. De Moix, Trias ha explicat que “ha estat una de les escriptores i editores més creatives i dinàmiques d’aquesta ciutat. La seva obra, de gèneres molt diversos, ens ofereix una mirada molt personal i reflexiva, una mirada única”.

Eugenio Trías
El filòsof i assagista barceloní Eugenio Trías Sagnier va néixer a Barcelona l’any 1942 i va morir l’any 2013. Ha estat una de les figures més rellevants del panorama filosòfic del darrer segle. Va irrompre a l’escena pública amb l’obra “La filosofía y su sombra”, el 1969, en la qual emprèn una revisió del concepte de raó en la línia de pensadors com Foucault o Deleuze. També, revisitant posteriorment el que Lévi-Strauss denominava “pensament salvatge”, escriu i publica, el 1971, “Metodología del pensamiento mágico”. Es pot dir que ha abordat pràcticament tots els camps per on la filosofia pot desplegar-se, sent el seus àmbits preferencials, la filosofia de l’art i l’estètica i la filosofia de la religió. El seu pensament explora la condició humana i els diversos àmbits del saber i cristal·litza en una de les propostes filosòfiques contemporànies més genuïnes: la filosofia del límit. En la seva llarga trajectòria, Eugenio Trías ha rebut nombrosos premis i guardons: Premi Nacional d’Assaig, Premi Ciutat de Barcelona, Medalla d’Or del Cercle de les Belles Arts de Madrid, Medalla de la Ciutat de Buenos Aires o el Premi Terenci Moix. Cal destacar, entre aquests, el Premi Nietzsche, que li va ser concedit el 1995, màxim guardó internacional en l’àmbit de la filosofia. A més, és doctor “honoris causa” per la Universitat Autònoma de Santo Domingo (República Dominicana), per la Universitat Autònoma de San Marco (Lima) i per la Universitat Autònoma de Madrid.





Paraules clau

Medalla d'Or/ Mèrit Cultural/