Trias destaca la importància de promoure l’equitat de gènere per construir una societat més justa : Servei de Premsa

Trias destaca la importància de promoure l’equitat de gènere per construir una societat més justa

05/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde ha participat aquest migdia a l’acte d’inauguració de l’exposició ‘Fundación Año1. Mira África’, organitzada per la Fundación Mujeres por África en col·laboració amb l’Obra Social La Caixa, i que es podrà visitar al Caixaforum fins el 16 de març. A l’acte hi eren presents, entre d’altres la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí; la presidenta de la Fundación Mujeres por África, Maria Teresa Fernández de la Vega; la cantant d’òpera i consellera de la Fundació, Bàrbara Hendricks; Jaume Lanaspa, director general de la Fundació La Caixa, membres del patronat de la Fundació, Esther Alcocer; els presidents Pasqual Maragall i José Montilla, així com diversos diputats del Parlament de Catalunya i del Congrés de Diputats.

L’alcalde ha donat la benvinguda a tots els membres de la fundació, entre ells Barbara Hendricks, “una gran artista i una gran persona compromesa amb la construcció d’una societat més justa i igualitària”. L’alcalde, que ha definit a la president de la Fundació, Ma Teresa Fernández de la Vega com una dona “sàvia, rigorosa, exigent i generosa”, ha explicat que a l’exposició es pot veure un resum dels projectes que, des de fa un any, porta a terme la Fundació i que tenen com objectiu fonamental posar en valor el paper protagonista de la dona africana en el desenvolupament de les seves respectives comunitats.

Aquests projectes estan relacionats amb els 8 Objectius del Mil·lenni, que Nacions Unides va fixar l’any 2000 i que l’any vinent haurien d’haver-se complert. Aquest objectius són, entre altres, la lluita contra la fam i la pobresa, contra la mortalitat infantil i la SIDA, en favor de l’educació i la salut materna o la igualtat entre gèneres i l’autonomia de la dona. Com ha assenyalat Trias, la dona ocupa un lloc fonamental en tots aquests objectius, perquè juntament amb els infants i la gent gran, són les persones més vulnerables. “Però la vulnerabilitat no és sinònim de feblesa”, ha dit Trias afegint que especialment a l’Àfrica, “podem constatar com les dones són les que vertebren les comunitats, les que treballen més durament per tirar endavant la família”.

En aquest aspecte Trias ha destacat que l’enfortiment de la dona és fonamental si volem avançar en el compliment dels Objectius del Mil·lenni, si volem construir una societat més justa i equitativa. L’alcalde ha explicat que a Barcelona “ho tenim clar” i un dels objectius del Pla de Cooperació Internacional és, precisament, promoure l’equitat de gènere entre els homes i les dones. Els projectes que recull la mostra, ha dit Trias, “no es fan per les dones sinó que es fan amb les dones africanes”, ha dit Trias, que ha finalitzat la seva intervenció felicitant la Fundación Mujeres por África per la feina feta, i a l’Obra Social de La Caixa per dur aquesta exposició a Barcelona.

L’objectiu de la Fundación Mujeres por África, creada l’any 2012, és convertir-se en una entitat de referència, tant nacional com internacional, compromesa amb el desenvolupament econòmic i social sostenible, els drets humans, la pau, la justícia i la dignitat de les persones i, de manera molt especial, de les dones i nenes del continent africà. L’exposició que es presenta al CaixaFòrum, Fundación Año1. Mira Àfrica’ recull els 12 projectes més destacats que Mujeres por África ha endegat durant el seu primer any d’activitat, tant a diferents països africans com amb dones africanes que han emigrat a Espanya. Es tracta de projectes en matèria de desenvolupament econòmic, educació, salut, apoderament de les dones, etc.





Paraules clau

àfrica/ dona/