Barcelona encapçala la reivindicació de les ciutats europees d’incidir en les polítiques socials de la UE : Servei de Premsa

Barcelona encapçala la reivindicació de les ciutats europees d’incidir en les polítiques socials de la UE

06/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els representants de les 140 ciutats europees que formen part d’Eurocities, reunits aquests dies a Barcelona en la reunió bianual del Fòrum d’Afers Socials, ha aprovat avui una declaració conjunta dirigida a la Comissió Europea i als estats membres perquè es reconegui el paper fonamental de les ciutats en l’aplicació de les polítiques d’inclusió, integració i cohesió social.

La crida de les ciutats europees es basa en la constatació que són l’escenari de les desigualtats socials i econòmiques generades per la crisi econòmica, i alhora, són les administracions més properes al ciutadà i, per tant, són “el recurs clau per als més necessitats” perquè “la nostra posició estratègica com el nivell de govern més proper als ciutadans ens permet abordar aquests reptes més ràpidament i d’una manera més eficaç”.

Consideren, per això, que part de l’èxit del Paquet d’Inversió Social (Social Investment Package)  dependrà de la potència amb la que les ciutats europees estiguin implicades en la seva aplicació.

El document aprovat adverteix que “per tenir un impacte real sobre el terreny, els processos polítics de la UE, amb els seus Programes Nacionals de Reforma i Recomanacions Específiques per Països, han de reflectir l’especificitat de la dimensió urbana de la pobresa i l’exclusió i les accions locals integrades per afrontar-les”.

La declaració de les ciutats europees conclou amb la demanda de participar en la formulació de polítiques socials de la UE i, en particular en la preparació dels programes nacionals de reforma; en la gestió i l’aplicació dels programes de la UE adreçats als ciutadans, i en l’intercanvi d’experiències des del nivell local a través de les revisions paritàries a nivell de la UE. Concretament, demanen que la Comissió Europea tingui en compte el paper de les autoritats locals en la gestió, prestació i avaluació dels Fons Estructurals i els Fons d’Inversió Europeu.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha participat avui a l’acte oficial de benvinguda dels membres del Fòrum d’Afers Socials, i ha ressaltat l’alt nivell de participació de les jornades, amb més de 120 inscrits de 140 ciutats membres, el més alt assolit mai en un esdeveniment d’aquest tipus. Ha recordat que Barcelona forma part del grup de ciutats europees més actives en la nova política d’inclusió activa (Cities for Active Inclusion).

A més, ha assenyalat que les polítiques que s’han posat en marxa en aquest mandat a Barcelona, contingudes al Pla d’Inclusió i concretades amb una estratègia compartida amb la societat civil, es corresponen amb les propostes que la Comissió Europea fa per al període 2014-2020

Barcelona va ser escollida com a ciutat amfitriona per organitzar aquesta trobada ara fa un any, en la trobada de ciutats europees que es va celebrar a Katowice, Polònia. El Fòrum d’Afers Socials d’Eurocities es reuneix dos cops l’any en una ciutat europea diferent. Aplega alcaldes, regidors i altres electes, juntament amb tècnics municipals, que es troben per estudiar experiències d’èxit en la política d’inclusió a les ciutats. Els participants analitzen un tema d’interès comú, intercanvien pràctiques innovadores, i visiten projectes emblemàtics a la ciutat on es troben.

Formen part del grup social d’Eurocities un total de 140 ciutats, entre les que es troben Rotterdam o Amsterdam (Holanda), Birmingham, Brighton i Bristol (Gran Bretanya), Viena (Àustria), Nantes (França), Ghent (Bèlgica), Atenes (Grècia), Bilbao, Gijon i Madrid (Estat Espanyol), Brno (República Txeca), Franckfurt (Alemanya), Copenaghen (Dinamarca), Zurich (Suïssa).





Paraules clau

europa/ polítiques socials/