Comencen les obres de restauració, consolidació i arranjament de la Torre del Baró, al districte de Nou Barris : Servei de Premsa

Comencen les obres de restauració, consolidació i arranjament de la Torre del Baró, al districte de Nou Barris

08/03/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de restauració, consolidació i arranjament de la Torre del Baró, al districte de Nou Barris. Amb aquestes actuacions s’inicia la recuperació d’aquest edifici catalogat, després que en els últims mesos s’hagin refet els merlets d’obra de fàbrica del coronament d’aquest edifici catalogat. Una vegada finalitzat el procés de restauració que ara s’inicia, està previst ubicar un Punt d’Informació del Parc de Collserola amb plafons i fulletons informatius de l’àmbit.

A més, també s’instal·larà una exposició de la història de la Torre del Baró, en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Roquetes i l’Institut de Cultura de Barcelona. A més, l’entorn de l’edifici servirà per dinamitzar algunes activitats de les entitats i associacions del barri.

Aquestes actuacions que ara comencen tenen un termini d’execució d’uns 4 mesos i compten amb un pressupost d’uns 542.000 euros, incloent la il·luminació exterior d’aquest edifici catalogat que, fins ara, havia estat en situació de degradació. En total, l’actuació a la Torre del Baró, que està situada a la Carretera Alta de Roquetes, 309-311, abasta 317,98 m2 de superfície.

La regidora del districte de Nou Barris ha destacat que “la Torre del Baró és un símbol del districte de Nou Barris i la volem obrir per tal que els ciutadans que ho desitgin puguin gaudir d’aquest espai” i ha afegit “una de les novetats amb les que comptarà la torre és amb una il·luminació nocturna de l’exterior de l’edifici similar a la que té actualment el Tibidabo”.

La recuperació de l’edifici permetrà al Parc de Collserola disposar d’un espai de serveis per als usuaris, donat que està situat just a l’inici dels 21 Km de recorregut que tindrà el Passeig Mirador de les Aigües en el vessant barceloní de la serra de Collserola, un cop es completi l’obertura de tot el passeig que connecta l’extrem oriental, a Torre Baró, amb l’extrem de ponent de la serra a Sant Pere Màrtir. El seu ús està pensat per a vianants i bicicletes i en un futur formarà part de la Ronda Verda de Barcelona, un recorregut d’uns 60 km que voreja la ciutat de Barcelona.

El projecte contempla la transformació de la planta baixa de la Torre del Baró en un punt d’informació sobre el Parc de Collserola. La planta inferior compta amb lavabos per als usuaris del parc i servei de magatzem. De moment, les tres plantes restants no s’obriran al públic i seran d’accés restringit.

Així, els 87,71 m2 de la planta baixa seran totalment diàfans i se’n podrà segregar una part per crear un àmbit més tancat mitjançant un parament format per quatre portes corredisses de vidre que es podran obrir completament o utilitzar per dividir l’espai en dos. En aquest espai es posarà un planell per a poder informar als usuaris i també es posarà una gran impressió d’un foto-plànol del Parc de Collserola que es retroil·lumina.

A la planta inferior, de 37,45 m2, es condicionaran els lavabos amb la substitució de l’enrajolat ceràmic existent a l’interior de les dues peces i l’adequació de la seva part exterior. També se substituirà l’escala que comunica les dues plantes que s’obren al públic per tal que compleixi la normativa vigent.

A la resta de plantes de l’edifici, es protegiran les obertures de la primera planta per evitar-ne la intrusió, es milloraran la seguretat de les baranes i s’instal·larà una il·luminació general. També s’impermeabilitzarà el sostre de la planta baixa. A les plantes baixa, inferior i primera s’actuarà en els tancaments i la serralleria de les façanes.

En l’exterior de l’edifici es crea un itinerari que permeti l’accessibilitat des de la plataforma perimetral de la part inferior de l’edifici fins a la terrassa-mirador ja existent. Així, la primera part d’aquest recorregut es farà amb un camí de paviment de formigó modificant lleugerament el pendent del talús actual. La part més propera al mirador existent es durà a terme amb una rampa metàl·lica suportada per pilars també metàl·lics.

El mirador ja existent, situat davant l’entrada principal de l’edifici, també serà objecte d’algunes actuacions. Es repararan les lloses de formigó del sòl que en alguns casos s’han mogut a causa dels assentaments i l’empenta de les arrels dels pins. També es millora la seguretat, tot incorporant noves terres al talús situat a la banda nord per reduir la diferència de cota i la implantació d’elements de protecció a la banda sud. També s’incorpora una rampa per facilitar l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda a l’edifici.

Finalment, s’actuarà en les instal·lacions de sanejament, aigua sanitària, electricitat (que inclou l’enllumenat exterior) i les de protecció i seguretat.

 

Primeres actuacions durant l’any 2013 en un edifici de principis del segle XX

L’any passat ja es van dur a terme els primers treballs per recuperar aquest edifici que van consistir en arranjar i refer els merlets d’obra de fàbrica del coronament de la Torre del Baró. Aquests merlets de 30 centímetres d’amplada que rematen l’edifici presentaven certa inestabilitat estructural que obligaven a reforçar-los i reconstruir els remats dels restants amb totxo massís. Aquestes tasques van tenir un pressupost de 22.000 euros.

La Torre del Baró és un edifici catalogat, amb un nivell de protecció B. Es tracta d’un edifici aïllat de construcció inacabada, que te els seus orígens al voltant del 1904, a on el baró de Sibatte, propietari dels terrenys, va fer construir una casa per a una filla seva. Ni aquest baró ni la torre son els que donen nom al barri, ja que l’origen del barri bé d’una altre torre avui desapareguda, a la zona de la meridiana, i que pertanyia a la família Pinós.

L’Ajuntament de Barcelona el 1987, a través del Consorci del Parc de Collserola (aleshores Patronat Metropolità del Parc de Collserola), va habilitar l’edifici, símbol del barri, i l’espai colindant com a mirador segons un projecte redactat pels arquitectes Jordi Bosch, Joan Tarrús i Santiago Vives. Amb posterioritat el districte de Nou Barris va construir un forjat que cobreix la planta baixa i va iniciar la construcció de dos serveis en la semi planta inferior, sense finalitat concreta, però aquests treballs no es varen finalitzar i des de a les hores l’edifici mirador, ha restat tancat al públic, amb diferents episodis de ocupació i destrosses interiors.





Paraules clau

Nou Barris/ Torre del Baró/