Trias afirma que Barcelona acull amb honor la Capitalitat de la Sardana, una proposta que contribuirà a la difusió de la dansa nacional catalana : Servei de Premsa

Trias afirma que Barcelona acull amb honor la Capitalitat de la Sardana, una proposta que contribuirà a la difusió de la dansa nacional catalana

08/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona ha participat aquest matí al Fossar de les Moreres a l’acte de proclamació de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014, un projecte que aposta per la promoció de la sardana i la difusió de noves propostes vinculades al món de la sardana i el coblisme actuals. A l’acte, que ha començat amb la lectura d’un pregó a càrrec del lingüista Màrius Serra, hi eren presents, entre d’altres, Ferran Mascarell, conseller de Cultura; Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació; Joan Rabasseda, alcalde d’Arenys de Munt, municipi que va ostentar la capitalitat de la Sardana el 2013; Enric Sans, president de la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona i Victor Sallés, coordinador de la Capital de la Sardana.

 

L’alcalde ha afirmat que “Barcelona, capital de Catalunya, acull amb honor i entusiasme la Capitalitat de la Sardana”una proposta contribuirà decisivament a la difusió de la dansa nacional catalana. “Ser capital de la Sardana”, ha dit Trias, “no és cosa d’un dia és un compromís”. Com ha explicat l’alcalde, la capital catalana agafa el relleu d’Arenys de Munt i el passarà, d’aquí un any, a Calella, “gràcies a la sardana reforçarem els nostres vincles culturals amb aquests dos municipis del Maresme”.

Trias ha definit com un “encert” organitzar aquest acte al Fossar de les Moreres, un lloc simbòlic, especialment aquest any, que commemorem els fets de 1714”. Precisament al Born Centre Cultural es faran una sèrie de conferències sobre sardanisme, que formen part del programa de la Capitalitat de la Sardana. L’alcalde, que és membre d’una agrupació sardanista, ha explicat que la sardana, que va arribar a Barcelona, procedent de l’Empordà, a finals del segle XIX i va arrelar amb força a la ciutat, “avui gaudeix d’una gran vitalitat. I constitueix un dels nostres grans actius culturals”.

A parer de Trias “la música i la dansa de cada país diuen moltes coses del seu tarannà” i la manera com es balla la sardana “expressa molt bé alguns dels principals valors del nostre poble: la germanor, la solidaritat, la voluntat d’entesa. Hem d’estar ben orgullosos d’aquests valors, i potenciar-los encara més”.

L’alcalde ha felicitat la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular, organitzadors de la iniciativa, “necessitem gent compromesa amb la nostra cultura”, perquè com ha assenyalat “la sardana, i tota la cultura popular i tradicional de Catalunya, són un element essencial de la Barcelona que volem, una Barcelona de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. La cultura és un element de cohesió i de creació d’activitat econòmica, i d’ella en depèn, en bona part, el nostre futur”.

La proclamació de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014 culminarà la setmana vinent amb la reestrena el dissabte, 15 de març, a les 21h, al Barcelona Teatre Musical, de l’obra La Santa Espina d’Enric Morera, amb lletra d’Àngel Guimerà, estrenada l’any 1907 al teatre Principal i no interpretada íntegrament des de llavors. La reestrena de La Santa Espina recupera la versió original per a orquestra simfònica, solistes i cor mixt.





Paraules clau

Alcalde Trias/ sardana/