Barcelona escollida Capital Europea de la Innovació : Servei de Premsa

Barcelona escollida Capital Europea de la Innovació

11/03/2014Temps estimat de lectura: 4 minuts

La ciutat de Barcelona ha estat avui reconeguda com a Capital Europea de la Innovació (iCapital). El guardó, dotat amb 500.000 euros, s’ha lliurat en el transcurs d’un acte celebrat a Brussel·les, en el marc de la Innovation Convention 2014, organitzada per la Comissió Europea, i presidit per la comissària d’Investigació, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, i al que ha assistit l’alcalde Xavier Trias.

 

Barcelona es converteix així en la Capital Europea de la Innovació o iCapital, imposant-se a les altres dues ciutats finalistes, Grenoble (França) i Groningen (Països Baixos). El jurat, format per un grup d’experts independents, ha valorat la “introducció que ha fet Barcelona de les noves tecnologies per apropar la ciutat als ciutadans” i ha tingut en compte les principals iniciatives i polítiques aplicades per crear el millor «ecosistema per a la innovació». Per a la Comissió Europea la innovació és essencial per al creixement econòmic i per a la competitivitat de les empreses i constitueix una part imprescindible de l’Estratègia Europa 2020 de la UE.

L’acte de proclamació de la Capital Europea de Premi d’Innovació ha començat amb la intervenció dels tres alcaldes de les ciutats finalistes, Barcelona, Grenoble i Groeningen, que han exposat el projecte de les seves respectives ciutats. En aquest discurs Trias ha explicat que Barcelona vol ser coneguda al món com una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar”, ha dit Trias, i ha destacat l’aposta Barcelona per esdevenir una Smart City i on les noves tecnologies estiguin al servei de millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones. “Barcelona vol inspirar una nova economia de la innovació”, ha dit.

Després de recollir el premi, l’alcalde Trias, en declaracions als mitjans de comunicació, ha expressat la seva satisfacció per aquest reconeixement, “és un honor”. L’alcalde ha explicat que quan Barcelona va apostar per impulsar la ciutat com una Smart City “hi havia gent que s’ho prenia en broma”. Trias ha insistit en que l’aposta per les noves tecnologies només té sentit si és per fer una ciutat intel·ligent on les noves tecnologies estiguin al servei de la gent i de la millora de la seva qualitat de vida. “És una aposta política important, em causa una gran satisfacció, com a ciutat i com a alcalde”, ha afirmat Trias que ha afegit que no ha estat fàcil guanyar les més de 50 ciutats que es van presentar i ni tampoc les dues finalistes, Grenoble i Groningen.

La comissària Máire Geoghegan- Quinn, després de la proclamació de la capital catalana com iCapital, ha afirmat que: “Barcelona és digna guanyadora del primer premi iCapital, per la seva la utilització de les noves tecnologies en benefici dels seus habitants”.

 

Una candidatura a favor de les persones i pel creixement econòmic

Al setembre del 2011 l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el projecte “Barcelona com a ciutat de les persones” per abastir un pla de transformació global dirigit a introduir l’ús de les noves tecnologies per apropar la ciutat al ciutadà i millorar el funcionament general i la gestió de la ciutat, així com fomentar el creixement econòmic i el benestar dels ciutadans d’acord amb el marc estratègic de la ciutat.

Aquest projecte té com a objectiu la creació de processos replicables per apropar la ciutat al ciutadà, mitjançant iniciatives d’Open Data (p.e. City OS, Smart Citizen) les quals ofereixen informació de valor als ciutadans i a empreses privades. També està basat en la generació d’un creixement de ciutat sostenible creant iniciatives relacionades amb la il·luminació intel·ligent, mobilitat (p.e. E-Vehicle), energia residual (p.e. Xarxa de fred i calor), entre d’altres. Impulsa la Innovació Social identificant les escletxes socials que hi hagi en la ciutat i combatent-les mitjançant processos ja provats en Europa i escollint el més adequat per millorar la qualitat de vida del ciutadà.

La promoció i creació d’aliances publico-privades està dins de l’abast d’aquest projecte. A la actualitat existeixen aliances amb empreses com CISCO, IBM, Telefónica, Scheneider i Alcatel-Lucent, entre d’altres. També hi ha aliances amb centres d’investigació com i2CAT, CESCA, INRIA i l’Institut de Tecnologia de Dublín.

Proporcionar millors serveis a les necessitats dels ciutadans d’una manera flexible, continua i àgil, a través de les TIC, és el nucli d’aquest projecte. Les TIC s’utilitzen com a mitjà per posar en marxa la innovació en les diferents zones de la ciutat.

El projecte elaborat està basat en tres elements principals que permeten la interconnexió de tots els agents d’un ecosistema innovador: Govern Obert (O-Government), Ciutats Intel·ligents (Smart Cities) i Mobilitat (Mobility).

Dels diners del premi, 500.00 euros, es destinarà un 60% a desenvolupar City-OS, iniciativa d’Open Data que té per objecte proporcionar a l’Ajuntament de Barcelona la capacitat d’adquirir i tractar dades del funcionament urbà de manera ràpida, eficient, eficaç i sostenible. Aquesta plataforma hauria d’estar dotada d’intel·ligència de negoci de ciutat per analitzar i relacionar esdeveniments de manera que pugui fer simulacions, preveure i anticipar-se a qualsevol situació d’emergència, ajudar a la presa de decisions en temps real per tal de satisfer les necessitats de govern i millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Es tracta d’un softwatre que hauria de ser replicable i utilitzable per totes les ciutats. Un 35% a crear un espai d’innovació de ciutats a l’Smart City Expo. I un 5% a logística interna.

Es pot trobar més informació sobre el projecte visitant: http://www.bcn.cat/ibarcelona

Paraules clau

icapital/ innovació/